Kaivurin kyydissä rähjähommista digitalisaatioon


– Viime vuosi oli meillä hyvä ja niin näyttäisi tämäkin vuosi olevan, Jussi Haavisto kertoo tyytyväisenä.

Maarakennus T. Haavisto on muokannut Tampereen seutua jo puoli vuosisataa. Perheyritys kaivaa, purkaa, rakentaa ja saneeraa edelleen, mutta paljon on muuttunutkin. Nyt kaivurin kauha on keilattu satelliitein ja älykäs koneohjaus kertoo mistä ja kuinka paljon kaivetaan.

Toivo Haavisto hyppäsi 1960-luvulla ensimmäisen kaivurinsa rautapukille traktorin peräkärryyn. Hyttiä ei ollut eikä edes kuulosuojaimia, mutta töitä riitti. Kone vaihtuikin pian parempaan ja Haavistosta tuli maarakennusalan yrittäjä.
Kaivurikuormaaja sai lämpimän vastaanoton työmailla, joissa oli siihen asti kaivettu lähinnä lapiolla. Tampere oli kovassa kasvussa ja etenkin Hervannan rakentaminen toi paljon töitä.
Tänään Maarakennus T. Haavisto urakoi jo noin 40 oman työntekijän sekä 55 koneen ja laitteen voimin. Toivo Haavisto on eläkkeellä ja perheyrityksen vetovastuu on siirtynyt hänen pojilleen.

Älykäs 3D-koneohjaus kuljettajan apuna

Yrityksen tuorein konehankinta, sähkökäyttöinen Avant-kuormaaja, ahkeroi saneerattavassa sairaalarakennuksessa päästöttömästi ja hiljaa. Vieressä pieni piikkausrobotti purkaa lattiaa.
– Onhan tämä ala muuttunut. Koneet ovat tehokkaita ja kaikki käy siististi, rähjähommia on enää tosi vähän. Mutta tekijä pääsee edelleen näkemään oman työnsä jäljen, mikä on aina palkitsevaa, toimitusjohtaja Jussi Haavisto sanoo.
Digitalisaatio on tullut maarakennusalallekin. Enää ei kaivurikuski levittele työmaalla papereita, vaan katsoo suunnitelmat mobiililaitteeltaan. Hytissä on älykkään 3D-koneohjauksen näyttö, joka tuo työhön tarkkuutta.
– Kauhan sijainti on satelliitein keilattu ja kolmiulotteinen tietomalli kertoo kuljettajalle kuinka syvälle mistäkin kohtaa on kaivettava.

Kaivuri pr-hommissa

Työskentelyolot ovat siis täysin muuttuneet siitä, kun Toivo-isä rautapukille istahti. Ammattitaitoisista tekijöistä on kuitenkin pulaa, maarakennusala ei houkuttele nuoria.
Jussi Haavisto pyrkii aktiivisesti nostamaan alan imagoa ja vie kaivurin aina tilaisuuden tullen ihmisten ilmoille.
– Viimeksi olin ratsutallilla, jossa lähes 300 lasta kävi kokeilemassa tukkien siirtelyä kaivurin kouralla.
Haavistojen yritykselle on ainakin vielä löytynyt päteviä työntekijöitä.
– Osa on tullut meille alun perin TAKK:sta tai Tredusta työharjoitteluun ja näyttötutkintoa tekemään. Olemme onneksemme saaneet tosi hyviä tyyppejä.


Maarakennus T. Haavisto tekee myös saneerauspurkutöitä, tässä kyytiä saa sairaalarakennuksen lattia. – Tampereella rakennetaan nyt paljon, joten töitä on mukavasti. Lisäksi ratikan ja keskuspuhdistamon työmaat vievät koneita pois kilpailutantereiltamme, sanoo Jussi Haavisto.

Tarkkaa urakkalaskentaa

Rakennusalan kova kilpailu näkyy myös maarakennuspuolella. Tekijöitä on paljon, katteet jäävät usein pieniksi ja tarjoukset on laskettava tarkasti. Laskuvirheet ovat kaataneet alan yrityksiä.
Maarakennus T. Haavisto Oy onkin alusta asti toiminut usealla toimialalla. Kun maa on jäässä, yritys tekee muun muassa purku- ja saneerauspurkutöitä sekä koneperustuksia metalli- ja konepajateollisuudelle.
– Viime vuonna toteutimme Saarijärvellä suurimman koneperustusurakkamme, 550 kuution perustuksen aarporalle.
Yritys tekee tyypillisesti 100 000–200 000 euron urakoita, mutta joukkoon mahtuu niin omakotitalojen pohjia kuin Hatanpäällä tehty miljoonaluokan sairaalasaneerauskin. Haavistot myös rakentavat ja vuokraavat toimitiloja.

Toimitusjohtaja vaihtuu

Perheyrityksellä on menossa vaiherikas vuosi. Ensin vietettiin 50-vuotisjuhlat ja julkaistiin yrityksen historiikki, nyt rekrytoidaan toimitusjohtajaa.
Jussi Haavisto on asettunut kokoomuksen eduskuntavaaliehdokkaaksi, mutta se ei ole syy nykyisestä tehtävästä luopumiseen.
– Olen enemmän työnjohtaja tai projektipäällikkö kuin hallintotyyppi. Tykkään hoitaa urakoita. Jatkan siis niissä hommissa tai jos pääsen eduskuntaan, niin sitten myyn osuuteni pois.
Haavisto istuu kolmatta kautta Kangasalan kaupunginvaltuustossa ja on toiminut myös Tampereella varavaltuutettuna. Asialistan kärjessä on työllistäminen.
Haavisto on jopa perustanut vaimonsa kanssa nuoriso- ja pitkäaikaistyöttömiä työllistävän Kuusi Oy:n, jonka yhteistyökumppaneita ovat Kangasalan kunta, yritykset ja TE-toimisto.
– Olen aika sinnikäs ja Kangasalla kaikki valtuustoaloitteeni ovatkin menneet läpi. Niin myös viimeisin aloitteeni siitä, että kaupunki tarjoaisi ysiluokkalaisille ja lukiolaisille työturvallisuuskoulutuksen omakustannehintaan. Kortin suorittaneiden on helpompi saada kesätyöpaikka.

Maarakennus T. Haavisto Oy

– Toivo Haavisto perusti yrityksen vuonna 1969
– Sukupolvenvaihdos vuonna 2006, yrityksen omistavat toimitusjohtaja Jussi Haavisto ja hallituksen puheenjohtaja Jari Haavisto
– Työntekijöitä noin 40, lisäksi työllistää noin 10 aliurakoitsijoiden työntekijää
– Vuoden 2018 liikevaihto 7,5 miljoonaa euroa ja tulos 330 000 euroa
– Muun muassa maarakennustyöt, teollisuuden koneperustukset, purku- ja saneerauspurkutyöt
– Toimipaikka Kangasala.

Teksti ja kuvat Jenni Satola

 

Scroll to Top