Tekoälyä teollisuudelle ja muita tulevaisuutta ennakoivia koulutuksia


Kolmen hankkeen toimijat esiintyivät ensi kertaa yhdessä viime kesäkuussa Manufacturing Performance Days -tapahtumassa Tampereella. Kuvassa oikealta Kati Kiljunen ja Heikki Perko (Prizztech Oy), Clémentine Arpiainen ja Doris Pryjma (DIMECC Oy) sekä Anna Sachinopoulou ja Elina Annanperä (Oulun yliopisto). Seuraavan kerran koulutusohjelma on esillä Alihankinta-messuilla Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa 26.–29. syyskuuta.

Valmistavan teollisuuden pk-yrityksillä on pian varaa valita ajankohtaisista, tulevaisuutta luotaavista koulutuksista.

Aiheet käsittelevät monipuolisesti teollisuuden digitalisaatiota. Tarjolle tulee yrityksille maksuttomia kursseja muun muassa tekoälystä (AI), ­esineiden internetistä (IoT), robo­tiikasta, kyberturvallisuudesta ja ainetta lisäävästä valmistuksesta (3D-tulostus).

Yrityksillä on mahdollisuus vaikuttaa koulutustarjontaan osallistumalla nettikyselyyn.

– Koulutustarpeiden lisäksi ohjelmassa on otettu huomioon yritysten ajalliset resurssit. Siksi pyrimme tarjoamaan mahdollisimman paljon tiiviitä, teemoihin johdattavia tietopaketteja ja -iskuja ja aamiaistilaisuuksia, joissa aihetta lähestytään esimerkiksi yri-tyscasien avulla, kertoo projektipäällikkö Clémentine Arpiainen valmistavan teollisuuden innovaatioalusta DIMECC Oy:stä.

– Yrityksiä kuunnellaan myös koulutusohjelman aikana. Jos esimerkiksi tietoiskun jälkeen esiintyy tarvetta lisätiedolle, aiheesta voidaan järjestää syventävä webinaari, tarvittaessa koulutus, josta saa opintopisteitä.

Koko koulutustarjonta avataan yrityksille ensi keväänä, mutta jo tänä syksynä aloitetaan Python-kielisellä ohjelmointikurssilla.

– Järjestämme tänä syksynä vielä toisen, metallin 3D-tulostukseen keskittyvän koulutuksen. Sen järjestää Oulun yliopisto yhdessä irlantilaisen Limerickin yliopiston kanssa, jolla on alan erikoisosaamista. Tämä koulutus sopii hyvin kaikille valmistavan teollisuuden yrityksille, varsinkin terveysalalle, Arpiainen vinkkaa.

Koulutukset soveltuvat kaikille ammattiryhmille. Osaamiselle ei aseteta lähtötasovaatimuksia ohjelmointikoulutuksia lukuun ottamatta.

– Toimitusjohtajat ja tuotantopäälliköt tarvitsevat tietoa suunnitellessaan yrityksen tulevaisuutta. HR-henkilöstölle on hyötyä tekoälyn mahdollisuuksista HR-toimintojen tehostajana. Toisaalta isot yritykset odottavat, että niiden alihankkijat ovat perillä teollisuuden siirtymävaiheesta ja kehittävät siihen liittyvää osaamistaan uusista teknologioista.

Myös työttömät työnhakijat voivat osallistua koulutuksiin.

– Kurssit järjestetään suomeksi, englanniksi ja eurooppalaisen verkoston avulla useilla muilla kielillä. Koulutukset ovat siten hyvä mahdollisuus kansainvälisille osaajille kouluttautua uudelleen.

Yhteistyöllä selkeyttä hankeviidakkoon

Kolme EU:n rahoittamaa hanketta, Eagle, Level Up ja Reboot Skills, tuottavat koulutukset Robocoast EDIH -sateenvarjon alla.

Yksittäisten hankkeiden ryhmittyminen yhden, yhteisen nimikkeen alle kertoo uudenlaisesta ajattelusta EU-hankemaailmassa.

– Siiloissa erillään toimiminen ei ole enää tätä päivää, ja myös yritykset haluavat selkeyttä hankeviidakkoon. On yhteistyön ansiota, että kursseja voidaan tarjota näin kattavasti.

​​​​​​​– Suomen kokoisessa maassa on mentävä ehdottomasti asia edellä. Hankkeet ovat vain keinoja, joilla pyritään tavoitteisiin. Tällä kertaa tähdätään siihen, että suomalaisyritykset lisäävät kilpailukykyään pysyttelemällä mukana digitalisaatiossa, Arpiainen sanoo.


– Suomi on aloitteellinen ja aktiivinen toimija Euroopassa, mutta tarvitsemme aiempaa enemmän hankeyhteistyötä ja selkeyttä viestintään, Clémentine Arpiainen sanoo.

Teksti ja kuvat Päivi Eskelinen

 

Scroll to Top