Stadionoperaattoriksi ryhtyvän Ilveksen tulevaisuus sisältää riskejä ja mahdollisuuksia


Toimitusjohtaja Risto Niklas-Salminen luotsaa Ilveksen edustusjalkapalloa kohti uutta tulevaisuutta. Hän haluaa nähdä yhä useamman seuran oman juniorin nousevan mainoskyltteihin ja tulevien lupausten esikuvaksi Lauri Ala-Myllymäen tavoin.

Jalkapallon Veikkausliiga-joukkue Ilveksen taustayhtiö Ilves Edustus Oy voitti Tammelan stadionin operointia koskevan kilpailutuksen ja aloittaa toiminnan uudella stadionilla joulukuussa.
– Kiire tulee väistämättä. Olemme valmisteluissa noin 1,5 vuotta myöhässä, mutta olen optimistinen. Tammelasta tulee uusi koti Ilveksen jalkapalloilijoille, ja valinta stadion operaattoriksi tarjoaa meille parhaat mahdollisuudet kehittyä jalkapallon suomalaiseksi suurseuraksi, sanoo toimitusjohtaja Risto Niklas-Salminen.

Ilves Edustus Oy valmistautuu pian alkavaan aikaan vahvistamalla omistuspohjaansa. Yhtiön uusi pääomistaja on jääkiekon edustusurheilua pyörittävä Ilves-Hockey Oy, joka muutama vuosi sitten toteutti omalla kohdallaan samanlaisen rakenteellisen uudistuksen. Uusien pääomien tuoman kantavan pohjan, kovan työn ja Nokia Arenan tarjoamien uusien mahdollisuuksien avulla Ilves on noussut Suomen tämän hetken mediaseksikkäimmäksi jääkiekon tapahtumajärjestäjäksi.

– Olen todella tyytyväinen, että saamme pääomistajaksemme toimijan, joka on jo kehittänyt monia merkittäviä asioita urheiluliiketoiminnassa. Se tuo uskottavuutta toimintaamme. Meillä on paljon opittavaa heidän kokemuksistaan, Risto Niklas-Salminen toteaa.

Kiekko-Ilveksen lisäksi parikymmentä pirkanmaalaista Ilves-henkistä sijoittajaa lähtee mukaan rakentamaan tamperelaisen jalkapallon tulevaisuutta. Yksityisten sijoittajien salkkuihin päätyi vajaa kolmasosa Ilves Edustus Oy:n osakkeista. Aiempi pääomistaja Ilves ry. pysyy omistajana, mutta jatkossa nykyistä merkittävästi pienemmällä osuudella.

Uusi hallitus valitaan ensi viikolla

Ilves Edustus Oy:llä on yhtiökokous 10. elokuuta. Kokouksessa yhtiölle valitaan uusi hallitus, jossa uusilla omistajilla on merkittävä painoarvo. Uuden hallituksen työlistalla on monia tärkeitä päätöksiä. Ensi töikseen se muun muassa valitsee hallituksen stadiontoimintaa pyörittämään lähtevälle yhtiölle.

– Ilves Stadion Oy rakentuu entisen Ilves Fysio Oy:n pohjalle. Siitä tulee stadionin operointiin keskittyvä yhtiö, Risto Niklas-Salminen avaa.

Uudet haasteet vaativat myös organisaatioiden vahvistamista.

– Stadionyhtiöön tarvitaan kokenut stadionpäällikkö. Yhtiön hallitukseen valittavilla on oltava vahvaa erityisosaamista tapahtuma- ja stadionbisneksestä. Urheilupuolelle palkkaamme urheilutoimenjohtajan. Lisäksi tarvitsemme ainakin talousvastaavan sekä vahvistuksia myyntiimme.

Nimikumppani haussa

Päätös Tammelan stadionin operaattorista julkaistiin juhannuksen alla. Liike-elämän pitkälti lomaillessa Ilveksessä on painettu hiki päässä hommia valmistelujen eteenpäinviemiseksi. Elokuu on monella tapaa tärkeä kuukausi.

– Päällimmäisiä asioita tällä hetkellä on muun muassa stadionin nimikumppanisopimuksen solmiminen ja tiiviit keskustelut useiden kumppaniehdokkaiden ja yhteistyötahojen kanssa. Kun uusi hallitus on valittu, se tekee päätöksiä muun muassa stadionin ravintolatoiminnan mallista. Esillä on vielä eri vaihtoehtoja, joissa kaikissa on sekä hyviä että huonoja puolia. Joka tapauksessa ajatuksena on, että stadionin ravintolapalvelut ovat avoinna joka päivä, Risto Niklas-Salminen kertoo.

Tulevilla päätöksillä on merkittäviä vaikutuksia ansaintalogiikkaan. Sen vuoksi Niklas-Salminen ei avaa tarkkoja laskelmia stadionin kannattavuusvaatimuksista, vaan esittelee niitä vain yleisesti.

– Ilves saa käyttöönsä stadionin kuoret. Kaikki sen sisällä olevat toiminnan edellyttämät investoinnit on tehtävä itse. Investointitarpeeseen vaikuttaa oleellisesti muun muassa se, mitä hankitaan itselle ja mitä vuokrataan tarvittaessa käyttöön. Karkea arvio investointitarpeesta on tässä vaiheessa noin 1,5 miljoonaa euroa.

Iso osa investoinneista on tehtävä ennen kuin kassavirtaa alkaa valua myös sisäänpäin. Siihen asti rahoitustarpeet on täytettävä muilla keinoin.

Kenttävuoroja myydään tammikuusta alkaen. Neuvotteluja erilaisten kulttuuri- ja muiden tapahtumien järjestämisestä on jo käyty, mutta nekin ovat toteutumassa aikaisintaan ensi keväänä.

– Stadion on pääsääntöisesti jalkapallokäytössä. Suunnitelmana on keskittää liigajoukkueiden lisäksi myös seuran muu huippuvaiheen harjoittelu ja ottelut stadionille. Lisäksi muut jalkapalloseurat ovat niin halutessaan tervetulleita stadionille erillisellä sopimuksella. Palloliiton kanssa käymme neuvotteluja siitä, että Tammelasta tulisi Helmareiden eli naisten maajoukkueen kotikenttä. Olemme laskeneet, että jalkapallon osuus stadionin käyttötunneista on vuositasolla noin 3000 tuntia.

Ensi kauden kausikorttimyynnin Ilves haluaa käyntiin mahdollisimman nopeasti. Ensin on kuitenkin solmittava sopimus lippuoperaattorin kanssa. Myös stadionin istuinjärjestelyjen lopullisen muodon on varmistuttava ennen kuin myynti voidaan tosissaan aloittaa.

Vastuullisesti ja kaupunginosaan integroituen

Ilves on operaattorina sitoutunut elävöittämään Tammelan kaupunginosaa ympäri vuoden. Jalkapallon lisäksi stadionilla järjestetään erilaisia urheilu-, kulttuuri- ja viihdetapahtumia.

– Alueen yrityksiltä on tullut toiveita kaupunginosan elävöittämisestä. 8000-paikkainen stadion tarjoaa siihen jatkossa hyvät mahdollisuudet. Tapahtumia järjestäessämme haluamme, että ne toteutetaan kaupunginosaa ja alueen asukkaita kunnioittaen, Risto Niklas-Salminen vakuuttaa.

Ilves on asettanut kovat tavoitteet myös toimintansa yhteiskunnallisille vaikutuksille.

– Tavoitteenamme on järjestää yhdessä kumppaneidemme ja alihankkijoidemme kanssa Suomen vastuullisimmat tapahtumat. Siitä tulee käyntikorttimme, joka näkyy kaikessa aina stadionille saapumisesta ruokapalveluihin, energian- ja vedenkäyttöön, hankintoihin ja kierrätykseen. Olemme palkanneet vastuullisuuskoordinaattorin, joka käy kaikkien meidän kanssamme toimivien tahojen kanssa läpi ne vaatimukset, joita tämä käytännössä tarkoittaa. Kaikki perustuu laatimaamme vastuullisuusohjelmaan.


Ilves menetti heinäkuun siirtoikkunassa yhden tärkeimmistä pelaajistaan, kun Petteri Pennanen siirtyi Intian Superliigaan. (Kuva: Mika Kanerva)

Urheilubisneksessä omat lainalaisuutensa

Urheilubisnes on aivan omanlaistaan liiketoimintaa. Tunteet liittyvät siihen poikkeuksellisen voimakkaasti.

– Ilveksen ”sisäisessä verkostossa” on yli 20 000 ihmistä. Ilveksellä on vahva brändi ja vankka kannattajajoukkonsa. Nyt kun olosuhteet myös jalkapallon puolella saadaan kuntoon, uskon vahvasti ”Ilves 365 päivää vuodessa” -teemaamme. Tavoitteena on vahvistaa yhteistyötä Ilveksen jalkapallon ja jääkiekon välillä sekä voimistaa entisestään Ilves-brändiä, Risto Niklas-Salminen sanoo.

Molempien lajien puolella tässä nähdään merkittäviä mahdollisuuksia.

– Yhteisöllisyys on meille iso asia. ”Parasta aikaa yhdessä” -slogan kuvaa sitä miten yhdessä pystymme tarjoamaan niin kannattajillemme, omille junioreillemme ja heidän perheilleen kuin yhteistyökumppaneillekin jotain poikkeuksellista suomalaisessa urheilukentässä.

Yhteisöllisyys kasvaa ja kehittyy parhaiten silloin, kun pohjana on urheilullinen menestys. Jääkiekossa Ilves on palannut uskottavien kärkiseurojen joukkoon pitkähkön synkän jakson päätteeksi. Se on sytyttänyt kannattajien innostuksen. Menestys tuo mukanaan yleisöä ja kassavirtaa. Jalkapallossa pitäisi nyt pystyä samaan.

Veikkausliigakausi 2023 ei ole kuitenkaan sujunut toivotulla tavalla. Ilves on vaarassa jäädä syksyksi kuuden heikoimman joukkueen karsintalohkoon taistelemaan liigapaikkansa säilyttämisestä. Liigassa Ilves pelasi koko heinäkuun voitoitta. Edeltävän täyden pistepotin se otti juhannusviikolla. Vaikean tilanteen oikaisemiseksi seura vahvisti valmennusryhmäänsä vastikään Pasi Tuutilla.

Suomen cupissa joukkue on edennyt välieriin.

– Menestys ei ole ollut toivottua, se on pakko myöntää. Cup on meille nyt erittäin tärkeä, sillä sen kautta meillä on parhaat mahdollisuudet varmistaa europeli ensi kesäksi Tammelaan. Joukkueemme on parempi kuin mitä sarjataulukko antaa ymmärtää.

– Totta kai toivoin, että olisimme tällä kaudella mukana kärkikahinoissa. Alkukauden esityksillämme emme ole sitä ansainneet. Kilpailupuolen vahvistaminen on kuitenkin aloitettu ja rakennamme kilpailukykyisen joukkueen ensi kaudeksi uuteen Tammelaan. Siellä meillä on mahdollisuus rakentaa ottelutapahtumastakin aivan eritasoinen kuin nykyisellä kotikentällämme, Niklas-Salminen vakuuttaa.

Teksti: Jari Runsas

 

Scroll to Top