Nyt on osaajia tarjolla: TAKKissa koulutetut kenialaiset etsivät töitä teollisuudesta


Sekä hitsaajat että valimotyöntekijät ovat kiinnostuneita kaikista teollisuuden työpaikoistalla. Työpaikan ei myöskään tarvitse sijaita Tampereella, hitsaajat ovat ilmoittaneet ja sanovat olevansa valmiit muuttamaan työpaikan perässä.

Tampereen Aikuiskoulutuskeskus TAKK tekee hartiavoimin töitä kenialaisen opiskelijaryhmän työllistämiseksi. Ryhmään kuuluu kymmenen hitsaajaa ja puolenkymmentä valimotyöntekijää. Kaikki ovat TAKKin Suomessa kouluttamia osaajia, jotka soveltuvat monipuolisesti teollisuuden tehtäviin.

Hitsaajat – kolme naista ja seitsemän miestä – ovat käyneet TAKKissa yhdeksän kuukautta kestäneen hitsaajakoulutuksen, jonka aikana heille on opetettu MIG/MAG-, TIG- ja puikkohitsausta. Lisäksi heitä on valmennettu levyalan CNC-töihin.

Valimoalan koulutus toteutettiin mallilla, jossa opiskelijat kävivät perehdytysjakson TAKKissa ennen kuin he siirtyivät neljän kuukauden työharjoitteluun valimoyritykseen. Tänä aikana TAKK koulutti heitä työpaikalla. Koulutuksen päätteeksi puolet opiskelijoista työllistyi yritykseen.

Kaikki kenialaiset opiskelijat ovat maksaneet itse koulutuksensa TAKKissa.

– He ovat rahoittaneet myös oleskeluaan tekemällä töitä siivoojina ja ruokalähetteinä opintojen ohessa, mikä kertoo kovasta työmotivaatiosta ja halusta työllistyä Suomeen, sanoo kansainvälisten kumppanuuksien johtaja Peter Perttula TAKKista.

– Se, että he ovat maksaneet koulutuksensa, on minusta iso asia, ja harmittaa, jos he eivät löydä täältä alansa töitä. Päätös lähteä pääkaupunkiseudulle tai kokonaan pois maasta on silloin helppo tehdä.

Kouluttaja Markus Pakosen mukaan kenialaisilla hitsaajilla on hyvät valmiudet kehittyä alallaan.

– Teemme parhaillaan pätevyyskokeita, joilla todennetaan jokaisen osaaminen. Osa opiskelijoista on käynyt myös yrityksissä koehitsauksissa, ja palaute on ollut hyvää.

– Tulkaa katsomaan TAKKiin opiskelijoiden työskentelyä ja tutustumaan heihin. Kouluttajana voi kertoa, että heistä paistaa halu menestyä, ja tarjolla on ahkeria ja lojaaleja tyyppejä, Pakonen vinkkaa työnantajille.

Kotoutuminen on sujunut hyvin

Kenialaiset ovat Suomessa opintojen perusteella saaduilla oleskeluluvilla, jotka umpeutuvat pian. Aikaa ei ole siten hukattavaksi.

– He ovat tulleet tänne opiskelemaan ja työllistymään, joten pyrimme auttamaan heitä niin paljon kuin pystymme. Faktahan on, että jonnekin he työllistyvät, elleivät Suomeen, niin sitten Tanskaan tai Saksaan. Se olisi menetys kaikille, varsinkin yrityksille, jotka ovat viestineet työvoimapulasta.

– Metallialalla ja ylipäätään teollisuudessa on paljon muitakin tehtäviä, joihin kykeneviä tästä joukosta löytyy. Jos työnantaja haluaa tietyn erityistaidon, koulutamme heitä tietenkin lisää, Pakonen sanoo.

Peter Perttula myöntää, että yritysten kynnys palkata kenialaisia voi olla korkea.

– Englanti on toinen Kenian virallisista kielistä, joten he puhuvat sitä täydellisesti. Kaikki ovat olleet aktiivisia myös suomen opiskelussa. Lisäksi he ovat olleet Suomessa jo useita kuukausia ja tuntevat suomalaista yhteiskuntaa ja toimintatapojamme. Työnantajien ei tarvitse aloittaa heidän kanssaan alusta, sillä he ovat jo hyvässä kotoutumisen vauhdissa, Perttula kertoo.

Ota yhteyttä!

Hitsaajia koskevat tiedustelut: Markus Pakonen, markus.pakonen(at)takk.fi, p. 044 7906 181

Valimotyöntekijät: Jouni Lehto, jouni.lehto(at)takk.fi, 0500 625 792

 

Scroll to Top