Monimuotoinen asiantuntijaviestintä ​​​​​​​lisää luottoa tulevaan


Minea Hara, viestinnän asiantuntija, vastuullisuusviestintä, Tulus Oy

Energiapula ja inflaatio ovat nostaneet sähkön, lämmön, ruoan ja asumisen hintoja – ja tuoneet niin kriisit kuin niitä kommentoivat asiantuntijat koteihimme. Mutta ketkä lopulta näkyvät palstoilla ja tuovat näkökulmia keskusteluihin?

Totuudenjälkeisessä ajassa kaipaamme luotettavien faktojen rinnalle rauhoittavia, analyyttisia näkökulmia, joiden avulla jäsentää todellisuutta ja ylläpitää omaa päätöksentekokykyämme.

Tässä asiantuntijat tekevät aidosti tärkeää työtä. Ilmiöitä kommentoivat alansa huiput nostavat julkiseen keskusteluun perusteltuja näkemyksiä ja auttavat piirtämään muutosten kokonaiskuvaa pidemmällä aikavälillä. Rakentava julkinen dialogi lisää parhaimmillaan ymmärrystä paitsi käsiteltävästä aiheesta, myös toisista ihmisistä ja omasta itsestä.

Asiantuntija ei suinkaan kerro totuutta, vaan auttaa meitä etsimään sellaista. Asiantuntijoiden käymä julkinen keskustelu antaa myös toivoa; toivoa rakentaa myllerryksistä huolimatta yhteistä, parempaa tulevaisuutta.

Mutta miten oikein puhumme arkeemme ja tulevaisuuteemme vaikuttavista päätöksistä? Ja pääseekö riittävän monimuotoinen joukko ääneen?

Liian moni yritys pitää osaamisensa vakan alla. Väitämme, että viestijöillä ja yrityksillä on paljon valtaa siinä, keitä Suomessa kuunnellaan ja minkälaista keskustelua valtamediassa käydään. Poliitikoiden ja tutkijoiden lisäksi suomalaisissa organisaatiossa on valtavasti osaamista, jota pidetään mokaamisen, kritiikin pelon tai ihan vain esiintymiseen tottumattomuuden takia suotta piilossa.

Surullista on, jos tiedon pääomaa pantataan siksi, ettei omaan henkilöstöön luoteta. Kun asiantuntijoiden viestintätaitojen kehittämiseen ei satsata, puhehenkilöiksi päätyvät usein toimitusjohtaja ja pari tuttua naamaa, jotka on kertaalleen ohjeistettu mediaa varten – ja sen katsotaan riittävän tästä hamaan tappiin asti.

Todellisuudessa monissa organisaatiossa on laajalti osaamista spesifeistä aihealueista, jotka kiinnostavat nykyään meitä taviksia aivan eri tasolla kuin aiemmin. Kukapa olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut, että vuonna 2023 perusjamppakin osaa kertoa välttävästi virusten muuntautumisesta tai sähköpörssin toimintamekanismista.

Uskottava asiantuntijaviestintä on taitolaji, jonka voi oppia. Väliä on myös sillä, ­miten asioista puhutaan. Motivaatio toimia kasvaa, jos uusiutuvasta energiasta, terveydenhuollosta ja luonnon monimuotoisuudesta puhutaan kustannuksen sijaan investointina. Sitran tuoreen Megatrendit 2023 -raportin uhkakuviin voidaan vaikuttaa paitsi nyt tehtävillä päätöksillä, myös tavalla, jolla tulevaisuudesta puhumme.

Viestijöiden tärkeimpiä tehtäviä on luottamuksen rakentaminen ja ylläpitäminen. Psykologista turvallisuutta luodaan äänensävyillä ja jopa yksittäisillä sanavalinnoilla. Siksi meidän viestijöiden painava velvollisuus on auttaa asiantuntijoita kirkastamaan ydinviestinsä, kirjoittamaan blogipostauksensa, esiintymään tilaisuuksissa ja kohtaamaan media.

Vastuullista viestintäkulttuuria ja valoisampaa tulevaisuutta rakennetaan monimuotoisella, faktapohjaisella keskustelulla.

Minea Hara
viestinnän asiantuntija,
vastuullisuusviestintä
​​​​​​​Tulus Oy

 

Scroll to Top