Kesätyöntekijät tulevat, olethan valmis?


Kaisa Sälke.

Pian koittaa taas ihana aika: kesä ja kesätyöntekijät. Tutut ja turvalliset työkaverimme lähtevät lomille ja tilalle tulee työelämää vasta opettelevia nuoria. Osaavatko he mitään? Miten heille puhutaan? Ovatko he innoissaan mahdollisuudesta näyttää omat kykynsä?

Miten kesätyöntekijöihin pitäisi suhtautua, jotta kokemus olisi mahdollisimman antoisa molemmille osapuolille?

Tärkeintä on ottaa nuoret avosylin vastaan ja osaksi työyhteisöä. Talous ja nuoret TATin Nuorten tulevaisuusraportti -tutkimuksen mukaan 87 prosenttia nuorista haluaa tehdä töitä ympäristössä, jossa ihmisiä arvostetaan ja kohdellaan yhdenvertaisesti. Samaa me aikuisetkin varmasti toivomme työyhteisössämme.

Ei mikään mahdoton toive täyttää, vai mitä?

Kuuntelemalla kesätyöntekijöiden raikkaita ajatuksia ja ideoita voimme oppia paljon omasta toiminnastamme. Yli puolet nuorista odottaa omaa työelämää innolla. Myös mahdollisuus käyttää luovuutta työelämässä on nuorille tärkeää. Työelämästä innostunut kesätyöntekijä voikin tarjota tuoreen näkökulman vanhoihin toimintatapoihimme ja rutiineihimme. Voisiko saman työtehtävän tehdä helpommin ja nopeammin? Omien ajattelu-, ja työskentelytapojen tuulettaminen ja uuden kokeileminen tekee varmasti hyvää meille kaikille, vaikka se voi aluksi tuntua vähän pelottavaltakin.

Kesätyö tarjoaa jokaiselle työyhteisölle huikean mahdollisuuden tehdä omaa alaa ja organisaatiota tutuksi tulevaisuuden tekijöille. Mitä mielekkäämpiä työtehtäviä kesätyöntekijöille tarjoamme, sitä paremman kuvan he saavat alasta ja työelämästä. Kesätyöntekijöiden perehdyttämiseen, tukemiseen ja kuuntelemiseen kannattaa varata aikaa. Tuokaa näkyväksi yrityksenne työtehtävät ja niiden monipuolisuus.

Ottakaa nuori mukaan esimerkiksi toimitusjohtajan työpäivään tai markkinointitiimin ideointipalaveriin. Näyttäkää mitä kaikkea organisaationne voi tarjota nuorille ja osoittakaa aitoa kiinnostusta kesätyöntekijöiden ajatuksia kohtaan.

Ottamalla kesätyöntekijät tasavertaisina mukaan työyhteisöön voimme tarjota onnistuneita ensikokemuksia työelämästä ja vaikuttaa yhteiseen tulevaisuuteemme.

Tänä kesänä haastan juuri sinut innostamaan nuoria kohti omaa työelämää!

Kaisa Sälke
kumppanuuspäällikkö
Talous ja nuoret TAT
(1.6. alkaen Nuorten Yrittäjyys ja Talous NYT)

 

Scroll to Top