Hallituspartnerit – lisävoimaa yrityksen kehittämiseen


Mikä hallitustyössä viehättää? – Se, että saa olla mukana vaikuttamassa yrityksen menestymiseen, olla osa fiksujen ihmisten tiimiä. Yhteisöllisyys ja verkostoituminen, kauppaneuvos Jyrki Liljeroos vastaa.

Hallituspartnerit ry:n puheenjohtaja, kauppaneuvos Jyrki Liljeroos toivoo yritysten avoimin mielin pohtivan hallituksen roolia ja merkitystä yritykselle.

Jyrki Liljeroosia hymyilyttää, kun hän muistelee oman hallitustiensä alkua.

– Olin silloin, 28 vuotta sitten, Leiraksen markkinointijohtaja. En tiennyt hallitustyöskentelystä mitään, kun minua pyydettiin Serres Oy:n hallitukseen. Voi olla, että olen tekemässä Suomen ennätystä pitkäikäisimpänä riippumattomana hallituksen jäsenenä samassa yrityksessä. Tai samassa… Serres on kasvanut viiden yrityksen ryppääksi, on tehty sukupolvenvaihdos ja toimitusjohtajiakin on valittu useita. Tämä on ollut hieno matka.

Hieno matka. Siihen Hallituspartneritkin tähtäävät toiminnallaan: yhdistyksen missio on parantaa suomalaisen pk-yrityskentän kilpailukykyä hallitustyöskentelyn kehittämisen avulla. Hallituspartnerien tehtävänä on välittää hallitusjäseniä yrityksiin sekä järjestää yhteistyökumppanien kanssa koulutuksia ja keskustelutilaisuuksia. Merkittävin on HHJ (Hyväksytty Hallituksen Jäsen) -koulutuskokonaisuus yhdessä kauppakamarien kanssa.

– Työmme on ammattimaista, eettistä ja erittäin sitoutunutta. Voisi sanoa, että edullistakin konsulttityöhön verrattuna. Olemme hyvä sekoitus erilaisia osaamisia, jäsenemme ovat kokeneita yritysjohtajia. Lisäarvoa monelle pk-yritykselle antavat myös Hallituspartnerien verkostot paikallisesti, alan sisällä tai valtakunnan päättäjiin. Monet ovat aktiivisesti työelämässä, niin ettei tämä mikään eläkeläiskerho ole.

Uudistumisen palo ja paine

Uudistaa ja uudistua ovat päivän sanoja, ja tuntuvat sekä intona että haasteena Hallituspartnereissakin.
– Olemme jumpanneet omaa uudistumistamme reippaasti ollaksemme ajassa kiinni ja pitääksemme itseämme markkinakelpoisina, Liljeroos korostaa.

Hallituspartnerit kouluttavat itseään sisäisesti asiantuntijaluennoilla ja keskustellen, alumniseminaarit ovat myös hyviä oppimisen paikkoja.

– Tietysti jokaisella on vastuu kehittää itse itseään ollakseen kilpailukykyinen uudenkin sukupolven mielestä. Nuoret tuovat uudenlaisia tapoja tehdä hallitustyötä, ja oikeastaan parhaita oppeja saa työskentelemällä heidän kanssaan.

Hallitustyökulttuurin vahvistamiseksi Hallituspartnerien ja Tampereen kauppakamarin suunnitelmissa on hallitustyön kehittämiskeskuksen perustaminen Tampereelle yhdessä yliopiston kanssa. TAMKissa Hallituspartnerit on järjestänyt tulevaisuuden hallitustyötä käsittelevän kurssin useana vuonna.

– Kehittämiskeskuksen avulla saataisiin edistettyä hallitustyö ja johtaminen -aiheista tutkimusta ja myös opetukseen asioita, jotka liittyvät hallitustyöskentelyyn. Nuorille syntyisi ymmärrys, että hallitus on tärkeä osa yrityksen johtamista ja että toimiva, oivaltava hallitus on yrityksen kilpailukykykysymys.

Avoimin mielin lisäämään johtamisosaamista

Liljeroos sanoo, että riippumattomien hallitusjäsenten kysyntä on tällä hetkellä hyvä – mutta voisi se olla parempikin.

– Pirkanmaalla on paljon pk-yrityksiä, joissa hallitustyötä voisi kehittää. Mutta edelleen on kynnyksiä – epäluuloja tai pelkoja – ottaa pk-yritykseen riippumaton hallituksen jäsen. Vaikka omistajahan pystyy erottamaan palkkaamansa hallituksen jäsenen, jos huomaa, ettei jäsen tuo yritykseen lisäarvoa. Toisaalta kun olet jäsen, sinun pitää pystyä kehittymään siinä työssä. Alan asiantuntija ei tarvitse olla, mutta pitää osata tuoda yritykseen omaa osaamistaan – ja pitää olla kyky oppia.

Hallituspartnerit haluaa parantaa suomalaisten yritysten kilpailukykyä hallitustyön kehittämisen avulla. Mikä sitten on suurin hyöty toimivasta hallituksesta?

– Minusta hallitustyön suurin arvo on miettiä yrityksen strategiaa: mitä halutaan saada aikaan ja miksi. Aiheen pitäisi olla hallituksen työlistalla ja käsittelyssä noin puolet keskusteluajasta. Pk-yritykset usein etenevät päivän kerrallaan, pitkäjännitteiseen suunnitteluun ei riitä aikaa.

Jyrki Liljeroos toivoo yritysten avoimin mielin pohtivan hallituksen roolia ja merkitystä yritykselle.

– Kun omistaja tätä miettii, hän joutuu pohtimaan sitä monelta kantilta. Apuna voisi käyttää vaikka Advisory Boardia. Se on Hallituspartnerien tuote, yhdenlaista sisäistä koulutusta, jossa pohditaan hallitustyön kehittämistä tai riippumattoman jäsenen ottamista.

Koulutuksen saralla kauppakamarit ja Hallituspartnerit ovat tehneet hartiavoimin töitä – ja osuneet todelliseen tarpeeseen. Vuonna 2005 perustetun HHJ-kurssin tulee tänä syksynä käyneeksi jo 10 000. osallistuja ja tutkinnon on suorittanut yli 4000 kurssilaista.

– HHJ:n menestys on ollut vaikuttavaa, ja uskon, että se on vasta elinkaarensa alkupäässä. Pienellä panostuksella saa itselleen paljon osaamista hallitustyön eri osa-alueista ja kokonaisuudesta. Olen aivan vakuuttunut, että koulutuksella on lisätty yritysten kilpailukykyä.

Hallituspartnerit ry

– valtakunnan verkostossa 11 yhdistystä
– valtakunnassa noin 700 hallituspartneria, Pirkanmaalla 74
– 2500 hallituspaikkaa
”Hallituspartnerit on maltillisessa kasvussa, parin vuoden päästä meitä on todennäköisesti noin sata. Tänä vuonna hallituspartneriksi haku avattiin ensimmäistä kertaa kaikille. Aikaisemmin mukaan saattoi hakea vain jo partnerina toimivan suosituksesta.” Jyrki Liljeroos
– jakaa yhteistyökumppaneineen vuosittain Kultainen nuija -palkinnon pk-yritykselle hyvästä hallitustyöstä. Ensi vuonna palkinto jaetaan 10. kerran toukokuussa Tampereella Hallituspaikka 2020-tapahtumassa. Tapahtuman idea on kohtauttaa hallitusjäsentä yritykseensä etsivät ja hallitustyöstä kiinnostuneet.

HHJ-koulutuskokonaisuus

– Tampereen kauppakamarin ja Hallituspartnereiden perustama koulutustuote aktivoimaan ja kehittämään pk-yrityksen hallitustyöskentelyä. Kauppakamarit vastaavat HHJ-koulutustoiminnan kehittämisestä, hallinnoinnista, myynnistä ja markkinoinnista. Hallituspartnerit vastaa hallitustyön laaja-alaisesta kehittämisestä.


Jyrki Liljeroos on paitsi Hallituspartnerit ry:n puheenjohtaja, myös valtakunnallisen Hallituspartnerit-verkoston puheenjohtaja, HHJ-tutkintolautakunnan puheenjohtaja, Tuomi Logistiikan, Modulightin ja Serres Groupin hallitusten jäsen, oman yrityksensä Provexin hallituksen puheenjohtaja sekä lisäksi yhdistyspuolella muun muassa Sydänliiton hallituksen varapuheenjohtaja ja Tampereen kaupunkilähetyksen hallituksen varapuheenjohtaja.

Teksti ja kuvat Annikaisa Knuutila

 

Scroll to Top