Yhä useammasta Tredun opiskelijasta kuoriutuu yrittäjä

Tampereen seudun ammattiopistosta Tredusta valmistuu vuosittain satoja opiskelijoita, joista yhä useampi työllistää itsensä yrittäjinä. Viime vuosina tredulaisista on kuoriutunut muun muassa ravintoloitsijoita, urheiluhierojia, dokumentaristeja ja valokuvaajia.

Tredussa kaikki perustutkinto-opiskelijat saavat yrittäjyyden perustiedot ja voivat halutessaan valita lisää yrittäjyysopintoja. Kuva Opa Latvala

– Yrittäjyys on lyönyt itsensä läpi sekä Tredun nuoriso- että aikuispuolella, ja yrittäjyyttä suunnittelevien määrä on kasvanut merkittävästi viime vuosien aikana, kertoo yhteiskunnallisten aineiden opettaja Seppo Pylvänäinen.

Yrittäjyys onkin nykyään yksi Tredun opetuksen painopisteistä. Kaikki perustutkinto-opiskelijat saavat yrittäjyyden perustiedot. Niiden lisäksi opiskelija voi ottaa ohjelmaansa syventäviä yrittäjyysopintoja, joissa paneudutaan muun muassa oman liiketoiminnan suunniteluun.

Liiketoiminnan perustutkinnossa mahdollisuudet laajenevat entisestään, sillä opiskelija voi valita yrityspainotteisen opinpolun. Ammattitutkintojen puolella on tarjolla erityinen yrittäjän ammattitutkinto.

– Järjestämme lisäksi yritystapahtumia ja -tapaamisia, jotka ovat pyörineet säännöllisesti koronankin aikana Teamsin avustuksella. Tapaamisissa kuullaan esimerkiksi yrittäjätarinoita.

Ohjatusti, matalalla riskillä

Yrittäjyyden opettamisessa Tredu tekee yhteistyötä Nuori Yrittäjyys ry:n kanssa, jonka perustama Vuosi yrittäjänä -ohjelma toteuttaa opetussuunnitelman mukaista yrittäjyyskasvatusta toisen asteen koulutuksessa.

Ohjelmassa opiskellaan oppilaitoksen ohjauksessa yrittämisen kaikkia vaiheita liikeidean kirkastamisesta lähtien. Uusinta ohjelmassa on kesäyrittäjyys, jossa opiskelijat työllistävät itsensä omalla osaamisellaan kesän ajaksi. Tampereen kaupunki kannustaa tänä keväänä kesäyrittäjyyteen 450 euron arvoisella setelillä. Sen saadakseen nuorella on oltava valmis liikeidea ja toimintasuunnitelma.

– Uskon, että kesäyrittäjyydestä tulee hitti. Se antaa mahdollisuuden testata yrittäjän arkea turvallisesti. Toimintaa pyöritetään oikealla rahalla, mutta ohjatusti ja maltillisella yrittäjäriskillä, Seppo Pylvänäinen sanoo.

Teemu Huhtalan yritykseen kuuluvat kahvilan lisäksi terassi ja jäätelökioski. Alkutaival on ollut rikkonainen koronan ja remontin takia, mutta näistä huolimatta liikevaihto on jo tuplaantunut.

Puolitosissaan heitetty ehdotus toteutui

Tredusta liiketoiminnan perustutkinnosta valmistunut 25-vuotias Teemu Huhtala on Tampereen Tallipihan Kahvilan yrittäjä. Nuoresta iästään huolimatta hän on ehtinyt olla mukana työelämässä kymmenkunta vuotta.

Teemu Huhtala opiskeli merkonomiksi retail- eli vähittäiskaupan painotuksella, johon kuului paljon käytännön työharjoittelua.

– Se oli fantastista. Mielestäni opiskeluaika on kontaktien luomista ja kokemusten hankkimista varten. Tredu teki tämän mahdolliseksi ja kannusti työntekoon, hän sanoo.

Koulu ei asettunut poikkiteloin silloinkaan, kun Teemu keksi hakea harjoittelemaan Tallinnan-laivalle.

– Opettajat kävivät tapaamassa minua laivalla ja laivalla annoin myös visuaalisen myyntityön ammattiosaamisen näytön. Nykyisin kun yrittäjänä otan eri oppilaitosten opiskelijoita harjoittelemaan, huomaan, ettei osa opettajista ei pidä nuoriin lainkaan yhteyttä, vaikka heidän tehtävänsä on nimenomaan valmentaa nuoria.

Harjoittelu poiki Teemulle laivalta vakituisen työsuhteen, ja hän eteni nopeasti controlleriksi. Ajatus yrittäjyydestä kyti kuitenkin mielessä, eikä ihme, sillä hänen äitinsä on ollut aina yrittäjä, samoin isovanhemmat ja nykyään myös veli.

Ajatus Tallipihan Kahvilan ostamisesta syntyi sattumalta Teemun lounastaessa paikassa äitinsä kanssa. Kahvila viehätti heitä niin paljon, että he ilmoittivat puolitosissaan silloiselle omistajalle haluavansa ostaa sen. Yllättäen ehdotus sopi tälle, ja pian allekirjoitettiin jo kauppakirjoja. Kahvila vaihtoi omistajaa kolme vuotta sitten.

– Minä vastaan kahvilan pyörittämisestä käytännössä, äiti ottaa jo rennommin ja keskittyy pihan istutuksiin, Teemu naurahtaa.

– Tredu on osaltaan vaikuttanut uravalintaani. Yrittämisen perusopinnoilla saa valmiuksia, joilla pääsee jo pitkälle. Painotan vielä opettajien roolia. Heillä oli kokemusta liike-elämästä, ja he tiesivät, mitä asioita opiskelijat aidosti tarvitsevat.

Valtteri Kemppaisella on vauhti päällä. Veljen kanssa perustettu Omawatti Oy laajensi tänä keväänä Hyvinkäälle.

Veljen kanssa hyvään vauhtiin

Vuosittain julkaistavan Nuorisobarometrin aiheena oli vuonna 2019 työ ja yrittäjyys. Kyselyyn vastanneista 15–29-vuotiaista nuorista 58 prosenttia oli ainakin jokseenkin sitä mieltä, että haluaisi kokeilla yritystoimintaa jossain vaiheessa. Täysin tällä kannalla oli yli neljännes vastaajista.

Yrittäjäksi aikovat nuoret painottavat mahdollisuutta toteuttaa itseään sekä mahdollisuuksia monipuolisiin ja vaihteleviin tehtäviin. Ne nähdään tärkeämpänä kuin palkka ja vakinaisuus.

22-vuotias yrittäjä Valtteri Kemppainen perustelee omia valintojaan samansuuntaisesti.

– Kieltämättä joskus miettii, että toisen töissä voisi joskus olla helpompaa. Yrittäjänä on kuitenkin oma vapaus tehdä asioita haluamallaan tavalla. Tykkään, että voin tehdä omannäköistä työtä ja pystyn toteuttamaan ideoitani, hän sanoo.

Kolme vuotta sitten Tredusta taloushallinnon merkonomiksi valmistunut Valtteri laittoi oman firman pystyyn pari vuotta vanhemman Paulus Kemppaisen kanssa. Veljesten Omawatti Oy toimittaa aurinkopaneeleja ja ilmavesilämpöpumppuja avaimet käteen -periaatteella.

– Isä on työskennellyt pitkään yrittäjänä, ja itsellänikin oli haave laittaa yritys joskus pystyyn. Sen ei pitänyt tapahtua näin nopeasti, mutta olimme veljen kanssa kilpailijalla töissä ja siitä se sitten lähti. Eikä ole kaduttanut.

Liiketalouden koulutus antoi hyvän pohjan yrittäjyydelle.

– On oltava myös valmis tekemään lujasti töitä, hyvä liikeideakin tarvitaan. Työ on tehtävä huolellisesti, jotta voitetaan asiakkaiden luottamus, Valtteri luettelee.

Yrittäminen oman veljen kanssa maistuu ja sujuu.

– Tuskin olisin ryhtynyt yrittäjäksi yksin näin nuorena. Veljeä parempaa kumppania ei voisi olla. Puhumme asioista suoraan, keskinäinen luottamus on sataprosenttinen.

Myös tavoite on yhteinen, ja se on kasvu. Omawatti on jo saavuttanut jalansijaa mukavasti Pirkanmaalla. Samaan tähdätään Uudellamaalla, jossa avattiin tänä keväänä firman toinen toimisto.


Teksti Päivi Eskelinen