Manse PP ryminällä Superpesiksen valokeilaan

Tamperelainen Manse PP on ollut viime vuosina tuttu näky naisten Superpesiksen kärkisijoilla. Viime kausi joukkueelta päättyi katkeraan finaalitappioon. Miesten nousijajoukkue totutteli pääsarjan vaatimuksiin, mutta kohautti pesiskansaa syksyn kovilla pelaajahankinnoilla. Tällä kaudella myös miehiltä odotetaan vahvaa menestystä.


Kaksinkertainen Vuoden pesäpalloilija Tuomas Jussila on yksi Manse PP:n uusista syömähampaista, joiden avulla joukkue lähtee taistelemaan Superpesiksen kärkisijoista. Mansen ensimmäinen kotiottelu pelataan Kaupissa 4.6. ja vastaan asettuu Hyvinkään Tahko.

Manse PP:n seurajohdolla ei päätä kylmää. Syksyn siirtomarkkinoilla seuran haaviin uivat muun muassa kaksinkertainen Vuoden pesäpalloilija Tuomas Jussila, Vuoden lukkarin ja niin ikään Vuoden pesäpalloilijan tittelin kuitannut Juha Puhtimäki sekä kova nelikko Lauri Kivinen, Topias Lilja, Simo Vainikainen ja Henri Puputti.

Näillä sopimuksilla Manse PP nousi kertaheitolla lajin seuraajien valokeilaan.

Muissa seuroissa tamperelaisten touhua ei katsottu välttämättä ihaillen.

– Meidät toivotettiin tervetulleiksi sijoille 10–13. Kun yhteistyökumppaniemme aloitteesta ja heidän mahdollistamana panostimme joukkueeseen ja lähdimme hakemaan menestystä, maakunnissa alettiinkin kiristellä hampaita, sanoo Manse PP:n puheenjohtaja Matti Helimo.

Puheenaihe, joka kiinnostaa

Mansesta tuli kertaheitolla kesän puhutuin pesäpalloaihe. Kiinnostus koko lajia kohtaan kasvoi silmissä, niin Tampereella kuin muuallakin Suomessa.

– Tosiasia on, että vieraskentillä Manse-kohtaamisten VIP- ja yritysliput on myyty hyvissä ajoin loppuun. Tällaista viestiä on tullut joka puolelta Suomea. Positiivinen vire pesäpalloa kohtaan on selvästi kasvussa, ja siitä hyötyvät myös muut seurat, Matti Helimo toteaa.

Puheenjohtaja ei purematta niele seuraan saamaa kritiikkiä pelaajien ”kalastelusta”.

– Kilpaurheilussa tarkoituksena on voittaa pelejä. Pelaajia kiinnostavat projektit, joissa he näkevät mahdollisuuden kirkkaimpiin voittoihin. Eivät nuo maakunnan joukkueetkaan pelkästään omilla kasvateilla ole pelanneet.

Seuran satsaukset ovat vaatineet vuosibudjetin nostamista kuusinumeroisella luvulla. Sen on mahdollistanut kasvanut kiinnostus lajia kohtaan. Pesäpallo on kaivannut suuren kaupunkikeskuksen joukkuetta pääsarjan kärkitaistoihin.

– Paikallinen liike-elämä on lähtenyt hienosti mukaan. Ensi vuonna lopullisesti valmistuva uusi stadion tarjoaa olosuhteet, joissa yritykset haluavat näkyä. Se mahdollistaa budjetin kasvattamisen entisestään, Helimo arvioi.

Katsojilla iso vaikutus

Manse PP:n yritysmyyntiä tekevä Juha Puhtimäki vahvistaa Matti Helimon sanat.

– Viime kauden myynti on jo ylitetty, ja kehitys näyttää jatkuvan positiivisena. Kumppaniverkostomme on Superpesiksen mittaristolla täysin vertailukelpoinen kärkiseuroihin. Meistä puhutaan paljon ja se lisää mielenkiintoa meitä kohtaan myös yritysten parissa.

Puhtiniemi ei pelkää, että Manse olisi rakentamassa kuplaa, joka puhkeaa, jos menestystä ei välittömästi tulisikaan. Takavuosilta muistetaan eräskin helsinkiläisten yritys nousta lajin huipulle keräämällä nimekäs, vahva – ja kallis – joukkue. Lopputulos ei kuitenkaan ollut mairitteleva.

– Meillä on täysin erilainen juttu kuin Kaisaniemen Tiikereillä oli. Se oli tyhjästä kaivettu projekti. Tampereella sen sijaan on tehty jo pitkään hyvää työtä ja tämä on vain jatkumoa sille, Puhtiniemi huomauttaa.

Iso helpotus Mansenkin kirstunvartijoille oli, että yleisöä voidaan ottaa otteluihin.

– Se oli taloudellisesti merkittävä päätös. Lipputulojen poisjäänti olisi merkinnyt isoa täytettävää aukkoa tulopuolelle. Myös lajin kannalta on iso asia, että yleisö pääsee paikan päälle nauttimaan turvallisesti pesisviihteestä. Sillä on vaikutusta pelaajiinkin.


Manse PP:n naisten pesiskulta oli viime vuonna senttien päässä. Tällä kaudella joukkue on jälleen mitalijahdissa. Naisten ensimmäinen kotiottelu pelataan ti 8.6. Tahkon leidejä vastaan.

Seurajohdolla kovat odotukset

Urheilullisesti Manse PP starttaa kauteen historiallisen kovin odotuksin. Naisten toivotaan jatkavan mitalijahdissa, vaikka viime kauden ratkaisuhetkillä akillesjänteensä katkaissut joukkueen tärkein pelaaja Virpi Hukka varmasti vielä runkosarjassa hakee parasta tuntumaa. Hukan kuntoutus on jatkunut aivan sarjan kynnykselle asti.

Lukkari Senni Sallinen koki talvella saman kohtalon. Seurajohto reagoi asiaan nopeasti ja hankki korvaajaksi Elli Katteluksen.

Kun myös miesten joukkueen nimilista on sarjan vahvimmasta päästä, voivat uskaliaimmat unelmoida mitaleista molemmissa sarjoissa, ehkä jopa kirkkaimmista.

– Se olisi jo jotain ainutlaatuista. Totta kai uskomme menestykseen, mutta etenemme viisivuotissuunnitelman mukaisesti. Yksittäisiä mestaruuksia tärkeämpää on saada menestystä pitkällä tähtäimellä, puheenjohtaja Matti Helimo toppuuttelee.

Teksti: Jari Runsas
Kuvat: Juuso Koro, Mika Kanerva

 

Scroll to Top