”Meillä tapahtuu koko ajan”

Wapicen Tampereen yksikköön on rakenteilla demotila, jossa työskennellään yhdessä asiakkaiden kanssa ja etsitään uusia ratkaisuja heidän tarpeisiin. Pasi Tuomisen mukaan Wapicen on kyettävä tarjoamaan näköaloja tulevaisuuteen.

– Emme tee ainoastaan sitä, mitä asiakkaat meiltä pyytävät, vaan myös sitä, mitä he tarvitsevat tulevaisuudessa, sanoo Wapice Oy:n toimitusjohtaja Pasi Tuominen.

Pelkkä ohjelmistokehitys ei ole riittänyt Wapicelle enää pitkään aikaan. Omien tuotteiden osuus liikevaihdosta kasvaa, ja yritys on hanakka ottamaan käyttöön uutta teknologiaa.
– Olemme jatkuvasti mukana kansallisissa ja kansainvälisissä teknologian tutkimusprojekteissa. Meillä tapahtuu koko ajan, Tuominen sanoo.

Wapice on kulkenut omaa tietään perustamisesta lähtien. Kun lähes kaikki Pasi Tuomisen opiskelukaverit Tampereen teknillisestä korkeakoulusta menivät valmistuttuaan Nokian leipiin, liikkuvien työkoneiden ja koneautomaation parissa korkeakoululla ja VTT:llä tutkijana työskennellyt Tuominen näki tulevaisuuden toisin.

– Touhusin etähallinnan parissa, tein koodia ja näin, miten kipeästi työkoneiden valmistajat tarvitsivat ohjelmistokumppania.

Muutettuaan Vaasaan Tuominen perusti Wapicen vuonna 1999. Tuomisen lisäksi perustajajäsenistä yrityksessä työskentelee edelleen Markus Mäkelä. Perustamisesta lähtien fokus on suunnattu teollisuuteen.

Wapicen kotipaikasta Vaasasta huolimatta Tampere on säilynyt kuvioissa koko ajan. Yrityksellä on Tampereella nykyään 120 hengen yksikkö, joka sijaitsee Tampereen yliopiston Hervannan kampuksen ja VTT:n naapurina.

– Pirkanmaa ja Tampere ovat hyviä paikkoja, sillä täällä meitä haastetaan koko ajan. Täällä on maailmanluokan liikkuvien työkoneiden tutkimusta, tuotekehitystä ja tuotantoa sekä globaaleja alan teollisuusyrityksiä. Ne odottavat meiltä maailman parhaimpia ratkaisuja. Tästä seuraa, että kilpailemme itsekin globaalilla markkinalla.

WAPista luovuttiin nopeasti

Yrityksen nimi Wapice on johdettu WAP (Wireless Application Protocol) -teknologiasta, jonka Nokia lanseerasi syksyllä 1999. WAP kehitettiin lähentämään toisiinsa langatonta tiedonsiirtoa ja internetiä, jotta internetin sisällöt olisivat myös langattomien laitteiden käyttäjien ulottuvilla.

– Perustimme Wapicen viemään WAP-teknologiaa teollisuuteen, mutta varsin pian huomasimme, ettei sen ajan puhelinten käytettävyys riittänyt. Kun teknologian puutteet ja soveltamisen ongelmat kirkastuivat meille, jätimme WAPin ja siirryimme perinteisiin sulautettuihin järjestelmiin.

Ripeä reagointi on ollut Tuomisen mukaan tunnusomaista Wapicelle myöhemminkin. Jos ratkaisu ei toimi eikä vedä, kurssia uskalletaan muuttaa nopeasti. WAPin jättämisen jälkeen yritys loi nahkansa ja kehitti itselleen sloganin: Connecting industrial devices to internet.

– Hieman Nokiaa mukaillen, Tuominen naurahtaa yrityksen Tampereen yksikössä, joka sijaitsee Nokian entisissä tiloissa.

– Uuden teknologian käyttöönotto on meille luontevaa. WAPista lähdettiin, nyt kehitämme tekoälyyn perustuvia ratkaisuja.


Tänä vuonna 20 vuotta täyttäneen Wapicen juhlat huipentuivat ykkössijaan Microsoftin Partner of the year -kilpailussa. Wapice sai tunnustuksen IoT-Ticket-ratkaisullaan. Kunnianosoituksesta iloitsevat Kati Korolainen-Kujala, Markus Mäkelä ja Pasi Tuominen.

Tuotteet kypsyvät ekosysteemissä

Aluksi Wapice teki yrityksille pääasiassa ohjelmistokehitystä. Pitkien projektien tuloksena on kypsynyt myös omia tuotteita, kuten palvelubisneksen digitalisointiin tarkoitettu IoT-Ticket, jonka Microsoft palkitsi viime kesänä innovaatiopalkinnolla. Ilman koodaamista laitteet ja koneet internetiin yhdistävä IoT-Ticket on toimialariippumaton alusta, jota käytetään erityisesti liikkuvissa työkoneissa, energiantuotannossa, teollisuudessa ja kiinteistöissä.

Yrityksen toinen lippulaivatuote on samalla tavoin pitkän ohjelmistokehityksen tuloksena syntynyt Summium. Se sopii korkean teknologian tuotteiden ja laitteiden myynnin digitalisointiin.

Tuominen kuvaa Wapicen toimintaympäristöä verkostoksi, jossa yritys saa vetoapua yhteistyökumppaneiltaan.

– Yhdistämme tuotekehitystä, tutkimusta ja ohjelmistokehitystä teollisuudelle omalla tavallamme ja kunnianhimoisesti. Asiakastarpeen pohjalta on lähdetty liikkeelle, sen jälkeen on hankittu teknologista osaamista, jotta tarve on pystytty täyttämään laadukkaasti.

Myydään osaamista ja näkemystä

– Tuotteistamisessa on tarvittu totta kai rahaa, ja siksi olemme noudattaneet muun muassa osingonjaossa tiettyä periaatetta: osinkoja on jaettu niukasti. Rahaa on pyritty panemaan sivuun, ja niinpä kun aloitimme tuotteiden kehittämisen 2005, meillä oli omiakin varoja. Nykyisin suuntaamme liikevaihdostamme 5–7 prosenttia tutkimukseen ja tuotekehitykseen.

Myös Tekes ja myöhemmin Business Finland ovat osallistuneet Wapicen hankkeiden rahoittamiseen.
Tampereen yliopisto ja VTT ovat Wapicelle edelleen tärkeimmät kumppanit, mutta yhteistyötä tehdään lisäksi Helsingin yliopiston, Åbo Akademin ja Vaasan yliopiston kanssa. Yliopistoista ja ammattikorkeakouluista saadaan myös osaavaa työvoimaa.

– Tampereella yhteistyö on helppoa. Meidän asiantuntijamme käyvät yliopistolla luennoimassa, ja aika monen näköistä yhteyttä pidetään, vierekkäin kun ollaan.

– Tampereen yliopisto palvelee liikkuvien työkoneiden valmistajia hyvin, ja teollisuudelle Wapice on merkittävä toimija. Tämä asetelma on meille tärkeä ja auttaa kehittymään, jotta voimme myydä paitsi osaamista, myös näkemystä, Tuominen sanoo.


Wapice Oy

– teollisuuden ohjelmistojen ja digitalisaation asiantuntija
– perustettu Vaasassa vuonna 1999
– Vaasan lisäksi toimipaikat Tampereella, Oulussa, Seinäjoella, Jyväskylässä, Helsingissä, Hyvinkäällä ja Turussa
– henkilöstöä 340, josta 120 Tampereella
– keskeiset palvelut: esineiden internet, pilvipalvelut, analytiikka, tekoäly ja big data, web- ja mobiiliratkaisut, elektroniikkasuunnittelu ja sulautetut järjestelmät
– liikevaihto vuonna 2018 oli 22,85 miljoonaa euroa , tuotteiden osalta tavoite on 30 % liikevaihdosta.

Teksti ja kuvat Päivi Eskelinen