Uusi vuosi, uudet jutut


Puheenjohtaja Juhani Lehti, Tampereen kauppakamari.

Päättymässä oleva vuosi on ollut monella tapaa erilainen kuin useimmat odottivat. Kukapa olisi uskonut, että koronasta ja rajoituksista huolimatta talous ylikuumenisi ja raaka-aineiden ja energian hinnat ampaisisivat pilviin kuin kasinotalouden kuplan päätösbileissä.

Samaan aikaan rokotteista ja koronapassista odotettiin vapahtajaa vaikeisiin aikoihin. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että rokotteet ovat ennemminkin etukäteen jaettuja lääkkeitä riskiryhmille ja vanhuksille kuin väline epidemian hallintaan.

Moni yritys lähtee alkavaan vuoteen ennätysmäisen tilauskannan turvin, vaikka samalla epävarmuus saatujen tilausten toimituskyvykkyydestä lisääntyy. Tuotekalkyyleita kurittavat korkeat hankintakustannukset ja saatavuusongelmat jatkuvat vielä kuukausia eteenpäin. Samalla palkkamaltti työmarkkinoilla rakoilee inflaatiopeikon herättyä pitkiltä talviuniltaan.

Nollakoroista ja yhteisvastuuvelkabiljoonilla tehdystä elvytyksestä humaltunut talous vaatii yhä suurempia tukia erilaisiin digivihreisiin siirtymäriitteihin. Miljardi on tässä humpassa pikkuraha, kun maailman jäykimpiä työmarkkinoita ja jyrkästi heikkenevää huoltosuhdetta piiskataan kehyksistä luovasti luopuen kohti marginaaliryhmien poliittisten ideologioiden kunnianhimoa.

Oma veikkaukseni alkavasta vuodesta on kuitenkin positiivinen. Back to basics -tyyppinen, maalaisjärkinen lähestymistapa ihmiselämään palaa agendalle. Korona unohtuu taustalle, kun uusi, herkästi leviävä, mutta edellistä lievempi variantti valtaa virusmarkkinat.

Pitkä kylmä talvi herättää ihmiset ajattelemaan, voiko elämän tarkoitus olla muutakin kuin jatkuva kurjistumisen kierre erilaisten itse asetettujen tavoitteiden puristuksessa. Erilaisen, valtavirrasta poikkeavan toimintatavan markkinaosuus kasvaa kaikissa liiketoimissa, ja Suomi voittaa taas Euroviisut ja jääkiekon MM-kultaa.

Rauhaa ja rakkauden täyteistä joulunaikaa kaikille ja olkoon uusi vuosi 2022 entistä parempi!

Juhani Lehti

hallituksen puheenjohtaja

Tampereen kauppakamari

 

Scroll to Top