Urheiluseura kartuttaa nuorten työelämätaitoja


Raholan Pyrkivän kesätyörinkiin liittynyt Laurilan kauppiaspari sanoo, että kaksi viikkoa on kurkistus työelämään, mutta sinäkin aikana ehtii oppia.

Tamperelainen koripallon erikoisseura Raholan Pyrkivä auttaa nuoria pelaajiaan kesätöiden löytämisessä. Seura on perustanut Tutustu ja tienaa -kesätyöpankin, jonka avulla se yhdistää nuoria ja työnantajia toisiinsa ja opettaa nuorille työnhaun ja työelämän pelisääntöjä.

Tutustu ja tienaa -kesätyöpankki perustettiin seuran 15–17-vuotiaille nuorille, joiden on alaikäisinä hankalaa löytää lyhytaikaisiakaan kesäpestejä.

Kesätöihin haluavat nuoret tekevät ensin työhakemuksen, joka käydään läpi yhdessä seuran edustajan kanssa. Myös ansioluettelon tekemistä harjoitellaan.

– Keskustelemme jokaisen nuoren kanssa, minkälainen on hyvä hakemus ja CV, ja samalla kyselemme, minkälaisesta kesätyöstä kukin on kiinnostunut. Emme siis osoita nuorelle kesätyöpaikkaa suoraan, vaan liitämme mukaan kasvatuksellista sisältöä, kertoo Raholan Pyrkivässä eri tehtävissä 25 vuotta toiminut seuran opiskelu- ja työelämämentori Jussi Tanhuanpää.

Kesätyöpankki on käytössä nyt toista kesää. Seuran puuhaihmiset ovat käyttäneet omia verkostojaan ja saaneet mukaan kymmenkunta kesätöitä tarjoavaa yritystä lähinnä palvelualoilta.

– Pankkia pyritään kasvattamaan vuosi vuodelta isommaksi, kertoo työnantajien kokoamiseen osallistunut, pitkän työuran muun muassa rakennusalalla tehnyt Tanhuanpää. Hän johtaa myös Tampereen kauppakamarin aluesuunnittelu- ja liikennevaliokuntaa.

Ennen kesätöiden alkua seura järjestää nuorille töihin valmentavan lyhytkurssin.

– Käymme yleisellä tasolla läpi, mitä työnantaja odottaa työntekijöiltä ja miten ollaan osana työyhteisöä. Puhutaan töihin pukeutumisesta, käyttäytymisestä, kuten puhelimen käytöstä työaikana, verokortista ja muista työelämän perusasioista.

– Niiden kanssa, jotka ovat olleet kesätöissä aiemmin, keskustellaan edelliskesänä syntyneistä kokemuksista ja mietteistä. Tuemme ja rohkaisemme nuoria itsenäiseen työnhakuun seuraavina kesinä, jotta kesätyöpankista vapautuisi tilaa uusille nuorille, Tanhuanpää kertoo.

Valmennusta elämää varten

Kesätyöpankin lisäksi Raholan Pyrkivä auttaa nuoria pelaajiaan tulevaisuuden suunnittelussa.

– Raholan Pyrkivän edustusjoukkuetta pyöritetään nykyään akatemiamallilla. Mukana on 17–25-vuotiaita nuoria eri puolilta Suomea. Heille tarjotaan päätoimisen valmentajan koripallovalmennusta kaksi kertaa päivässä useana päivänä viikossa sekä fysiikkavalmennusta. Lisäksi entinen maajoukkuepelaaja Tuukka Kotti mentoroi nuoria.

Urheiluvalmennuksen lisäksi nuorten pelaajien kanssa käydään kehityskeskusteluja opiskelusta ja työelämään kiinnittymisestä. Seura on muun muassa tehnyt valmennuskursseja järjestävän yrityksen kanssa sopimuksen, jonka mukaan pelaajat voivat hankkia pääsykokeisiin valmentavaa preppausta normaalia edullisemmin.

– Kun suunnittelimme akatemiatoimintaa muutama vuosi sitten, mietimme, mitä voisimme tehdä enemmän ja paremmin. Sitten kuulimme kansainvälisestä tutkimuksesta, jonka mukaan nuoret urheilijat, joilla on koulutusta ja työtä koskevia omia suunnitelmia, menestyvät hyvin myös urheilu-urallaan ja ovat muutenkin tasapainossa elämänsä kanssa.

– Koska elämä on paljon muutakin kuin urheilua, haluamme auttaa nuoriamme monipuolisesti. Tältä pohjalta kehitimme akatemian toimintamallin ja samalla saimme idean kesätyöpankista, Jussi Tanhuanpää selvittää.

”Meillä opitaan tervehtimään”

K-Market Villilän kauppiaat Sari ja Kari Laurila innostuivat oman kylän urheiluseuran ideasta ja lähtivät oitis mukaan kesätyöpankkiin. Viime kesänä tarjottiin pesti yhdelle nuorelle, ja tänä kesänä nuoria tulee kaksi. Molemmat työskentelevät kahden viikon jakson heinäkuussa.

– Viime kesänä Pyrkivästä tuli oikein reipas ja kiva nuori, kauppiaspari kiittelee.

– Kaksi viikkoa on lyhyt aika, vain kurkistus työelämään, mutta antaahan se arvokasta kokemusta. Opitaan tulemaan ajoissa ja noudattamaan työpaikan sääntöjä. Nämä ovat tärkeitä taitoja, jotka eivät ole välttämättä kaikilla nuorilla hallussa. Varsinkin poissaoloihin saatetaan suhtautua hyvinkin väljästi, mikä on koronan seurausta.

Nuorten työ kaupassa on kuormien purkamista, tilauslistojen tarkistusta ja hyllyjen täyttämistä. Samalla opitaan asiakaspalvelua, joka on kauppiasparin mukaan työn ytimessä.

– Opetamme, miten asiakas otetaan vastaan, ja tähdennämme tervehtimistä. Se meillä opitaan, kauppiaspari naurahtaa.

Laurilat olivat ennen kauppiaina tamperelaisessa K-Market Kattimatissa, jota he pitivät 26 vuotta. Nyt heillä on menossa jo 33. kauppiasvuosi.

– Meillä oli edellisessäkin kauppapaikassa urheilijoita töissä, ja urheilijanuorissa on kyllä tiettyä ryhtiä. He ovat tottuneet sääntöihin, eikä aikataulujen noudattaminen tuota vaikeuksia, sanoo itsekin pitkän junioriuran Tapparassa tehnyt Kari Laurila.

– Olemme antaneet harjoittelupaikkoja myös maahanmuuttajataustaisia nuorille ja työllistäneet heitä. Olen aina sanonut, että kaikki ansaitsevat mahdollisuuden, Sari Laurila sanoo napakasti.


– Vastasimme Pyrkivän kutsuun myöntävästi, sillä heidän kesätyöpankkinsa on järjestelmällinen ja mietitty kokonaisuus. Yhteistyömme jatkuu, Katja Peltola (oik.) ja Mette Tolvanen vakuuttavat.

Nuorten työllistäminen on vastuullista toimintaa

Finnpark työllistää joka kesä noin 30 alle 18-vuotiasta nuorta. Heille tarjotaan kahden viikon työjaksoja.

– Tähän kokonaisuuteen yhteistyö Raholan Pyrkivän kanssa sopii oikein hyvin. Viime kesänä Pyrkivästä tuli kaksi nuorta, samoin tänä kesänä, kertovat yrityksen henkilöstöasioista vastaavat Mette Tolvanen ja Katja Peltola.

Nuoret tekevät pääasiassa avustavia, kiinteistönhuollon tehtäviä, kuten pysäköintiruutujen maalauksia sekä pysäköintihallien siivouksia ja pesuja. Heidät on jaettu ryhmiin, ja työtä tehdään pareittain heille nimettyjen ohjaajien alaisuudessa.

– Järjestämme keväisin kaikille yhteisen perehdyttämistilaisuuden, jossa kerrotaan Finnparkista yrityksenä ja palvelujen tarjoajana. Puhumme töissä käyttäytymisestä sekä työsuhteeseen liittyvistä käytännön perusasioista, kuten verokortista, työsopimuksista ja -todistuksista. Työturvallisuuteen johdattaminen on tärkeä asia, koska työtä tehdään pysäköintihalleissa liikenteen seassa.

Kesäpestin päätteeksi nuoret käyvät kokemuksiaan läpi yhdessä työnohjaajien kanssa.

Tolvanen ja Peltola sanovat, että nuoret työntekijät piristävät työyhteisöä.

– Voimme aistia heidän kauttaan, mitä on tulevaisuus.

Naiset korostavat, että koska nuorilla ei voi olla vielä työelämätaitoja, kesätyöt ovat mitä suurimassa määrin arvokas mahdollisuus oppia ja kartuttaa työelämätaitoja.

– Työllistymisen tukeminen on yksi Finnparkin vastuullisuusteemoista. Haluamme tarjota mahdollisimman monelle nuorelle ensimmäisen kesätyöpaikan ja avata heille tietä työelämään.

Teksti ja kuvat Päivi Eskelinen

 

Scroll to Top