
Tänä vuonna seitsemän puoluetta on asettanut ehdokkaansa Tampereen seuraavaksi pormestariksi. Tampereen kauppakamarilehti kysyi heiltä, miten kaupungin taloutta tulisi vahvistaa ja millä keinoilla elinkeinoelämää voidaan tukea. Lisäksi selvitimme, miten ehdokkaat kehittäisivät kaupungin palveluita ja yhteistyötä yritysten kanssa. Miten Tampereen kasvu turvataan ja millainen rooli kaupungilla tulisi olla elinvoiman edistäjänä?
Kysymykset:
1. Sujuvat yhteydet. Miten aiotte edistää Tampereen ja Pirkanmaan liikenneinfrastruktuurin kehittämistä, kuten pääradan peruskorjausta, valtatie 9:n, Puskiaisten oikaisua ja lentoliikenteen saavutettavuuden parantamista?
2. Työvoiman tarjonnan varmistaminen. Miten Tampere voi houkutella ja pitää kansainvälisiä osaajia sekä varmistaa heidän sujuvan kotoutumisensa alueelle?
3. Uudistuva ja kansainvälistyvä liiketoiminta. Pirkanmaan yritykset panostavat TKI-toimintaan ja kestävään kehitykseen. Mikä on kaupungin rooli uusien innovaatioiden kehittämisessä, jotta kasvua ja uutta liiketoimintaa saadaan aikaan?
4. Kilpailukykyiset kaupungit. Miten varmistaisitte, että Tampereen keskustan saavutettavuus ja turvallisuus tukevat keskustan kaupallisuutta?
5. Yrittäjyyden ja elinvoiman tukeminen. Mitä toimenpiteitä aiotte toteuttaa, jotta Tampere olisi entistä yritysystävällisempi kaupunki esimerkiksi lupaprosessien ja kaavoituksen sujuvuuden osalta.

Vasemmistoliitto: Mikko Aaltonen, 48.
1. Sujuvat yhteydet. Yhteinen edunvalvonta on tärkeää. Näitä tavoitteita edistäisin neuvottelemalla niistä vastaavien toimijoiden kanssa, eli erityisesti valtionhallinnon kanssa. Korostaisin liikenneyhteyksien merkitystä Tampereelle ja koko Pirkanmaalle. Pääradan peruskorjaukselle antaisin omasta puolestani suuren painoarvon. Vastaavasti Puskiaisten oikaisua en näistä tavoitteista ainoana edistäisi aktiivisesti. Lentoliikenteen osalta neuvottelukumppanina olisivat ennen kaikkea lentoyhtiöt.
2. Työvoiman tarjonnan varmistaminen. Ensimmäinen edellytys on tunnettuus. Tamperetta pitää saada kansainvälisesti tunnetummaksi kaupungiksi. Suomi tunnetaan nykyään maailmalla entistä paremmin mutta ongelmana on, että Suomesta tunnetaan lähinnä Helsinki. Toinen edellytys on kaupungin viihtyisyys. Palveluiden pitää olla kunnossa, asumismahdollisuuksissa vaihtoehtoja ja kulttuuri- sekä vapaa-aikatarjonnan riittävää. Kolmantena on asenneilmapiiri, jonka pitää hyväksyä monenlaiset ja monista taustoista tulevat ihmiset.
3. Uudistuva ja kansainvälistyvä liiketoiminta. Kaupungin pitää tukea yritysten panostuksia omalla toiminnallaan ja luoda mahdollisuuksia. Itse painottaisin erilaisia EU:n tuomia mahdollisuuksia ja Tampereen EU-toimiston sekä Business Tampereen osaamista asiassa. Tällä alueella tehdään jo menestyksekästä toimintaa mutta uskon mahdollisuuksia olevan vielä enemmän. Näiden mahdollisuuksien piiriin pitäisi saada paremmin aiempaa enemmän pieniä ja keskisuuria yrityksiä. Tampereen alueella tapahtuva kasvupotentiaali on valtava.
4. Kilpailukykyiset kaupungit. Tampereen keskustan pitää olla saavutettavissa kaikilla kulkumuodoilla mutta pääpainon pitää olla joukkoliikenteessä ja kevyessä liikenteessä. Ratikka on Tampereella osoittanut joukkoliikenteen voiman. Pysäköinti pitää ohjata pääosin maan alle. Turvallisuutta parannetaan yhdessä Pirkanmaan hyvinvointialueen ja poliisin kanssa. Keskustaan ja erityisesti aseman seudun läheisyyteen pitäisi tuoda jalkautuvia päihde- ja mielenterveyspalveluita, josta jätin tammikuussa valtuustoaloitteen.
5. Yrittäjyyden ja elinvoiman tukeminen. Kävisin säännöllistä keskustelua yritysten, yrittäjien ja heitä edustavien järjestöjen kanssa. EK:n vertailussa Tampereen seutu oli kolmanneksi paras alue yritystoiminnalle mutta nykyinen tilanne ei säily itsestään ja tässäkin on parannettavaa. Kaavoitusprosessien sujuvuudessa on paljon parannettavaa ja se korjaantuu kasvattamalla kaavoituksen henkilöresurssia. On selvää, että lupaprosesseja on sujuvoitettava eikä hallinto saa olla kasvun esteenä.

Kokoomus: Kalervo Kummola, 79.
1. Sujuvat yhteydet. Ratapihan peruskorjaus lähtee liikkeelle keväällä, ja pääradan peruskorjausta tehdään jo etelämpänä. VT9:ää on lobattu voimakkaasti, ja on uskottava pääministerin ja liikenneministerin lupauksiin, että VT9 lähtee liikkeelle vielä tänä vuonna. Lakalaivan 3. kaista tarvitaan ennen Puskiaista, joka kuuluu enemmän Pirkkalalle ja Lempäälälle. Lentoliikenteeseen saamme toisen päivittäisen lennon Riikaan, toivottavasti myös maailmalle. Kävimme syksyllä tapaamassa SAS:n uutta johtoa, ja sen jälkeen neuvottelut ovat edenneet niin, että ainakin Tukholman yhteys avataan ensi vuonna.
2. Työvoiman tarjonnan varmistaminen. Osaavan työvoiman saatavuus on kaupungin menestyksen edellytys. Kansainvälisten osaajien houkuttelu ja kotoutuminen vaatii sujuvia palveluita, kuten joustavia koulutuspolkuja, asumisen ratkaisuja ja perheille suunnattuja palveluita. Strateginen yhteistyö korkeakoulujen, yritysten ja kauppakamarin kanssa tukee kansainvälisten osaajien työllistymistä ja asettautumista Tampereelle.
3. Uudistuva ja kansainvälistyvä liiketoiminta. Tampere tukee yritysten TKI-toimintaa edistämällä korkeakoulujen ja yritysten yhteistyötä. Startupien kasvua vauhditetaan tukemalla kansainvälistymistä ja elinvoimaisten ekosysteemien rakentamista. Yrityksille tarjotaan tarvittavat tontit ja infrastruktuuri kasvun mahdollistamiseksi. Tampereen tulee olla kansainvälisesti veto- ja pitovoimainen kaupunki, jossa osaajat haluavat kiinnittyä tänne. Tampere tukee myös esimerkiksi kiertotaloutta ja energiatehokkuutta sekä toimii alustana älyliikenteelle ja hiilineutraliteetin rakentamiselle.
4. Kilpailukykyiset kaupungit. Tampereen keskustan elinvoima turvataan kehittämällä saavutettavuutta ja turvallisuutta. Keskustan pysäköintiratkaisut pidetään toimivina kivijalkayrittäjien tukemiseksi. Sähköpotkulautojen sääntelyä tehostetaan. Laadukkaat tapahtumat, kulttuuri-investoinnit ja toimiva joukkoliikenne lisäävät keskustan vetovoimaa. Poliisin kanssa tehtävää yhteistyötä ja valvontaa tulee entisestään syventää.
5. Yrittäjyyden ja elinvoiman tukeminen. Tampereen tulee olla yritysystävällinen kaupunki, jossa lupaprosessit ja kaavoitus etenevät sujuvasti. Tonttivarannon turvaaminen yrityksille ja startupien tukeminen luovat elinvoimaa. Kaupungin ja yritysten yhteistyötä vahvistetaan, ja innovatiivisia hankintoja kehitetään uusien ratkaisujen synnyttämiseksi. Olemme juuri perustamassa myös kaupungin ja yrittäjien välistä elinkeinopoliittista toimikuntaa.

Vihreät: Jaakko Mustakallio, 37.
1. Sujuvat yhteydet. Tampereen saavutettavuus ja hyvät liikenneyhteydet on oltava pormestarin edunvalvontatyön ytimessä. Siksi on tärkeää keskittyä toteuttamiskelpoisiin hankkeisiin, kuten päärataan, lähijunaliikenteeseen, ratikan jatkohankkeisiin sekä VT9 ja VT12 -kehitykseen. Sen sijaan kallis ja tarpeeton Puskiaisten moottoritie, joka toisi vain neljän minuutin aikasäästön ja kulkisi läpi kaupunkiseudun yhden suurimman yhtenäisen metsäalueen, ei ole järkevä – eikä valtio tule myöntämään siihen rahoitusta seuraavaan 50 vuoteen. Lentoliikenteessä tarvitaan markkinaehtoisesti lisää reittejä Tukholmaan ja muihin Euroopan hubeihin.
2. Työvoiman tarjonnan varmistaminen. Kansainvälistyminen on Tampereen menestyksen edellytys, oli kyseessä sitten pääomat, työvoima tai markkinat Tampereella valmistetuille tuotteille. Kansainvälisesti verkottuneena pormestarina sitoutuisin tekemään vaikuttavaa kansainvälistymistyötä, missä houkuttelisimme investointeja, yrityksiä ja osaajia Tampereelle. Lisäksi Tampereen korkeakoulujen KV-maisteriopiskelijoiden suomen kielen opintojen lisäämiseen, sekä kansainväliseen kouluun panostaminen on olennaista.
3. Uudistuva ja kansainvälistyvä liiketoiminta. Tampere tukee innovaatioita tarjoamalla yrityksille TKI-ekosysteemejä, kuten sirutoiminnan alusta, Hiedanrannan kestävän kehityksen testialue ja Tarastenjärven kiertotalouskeskittymä. Kaupunki vauhdittaa yhteistyötä yritysten, korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten välillä sekä mahdollistaa pilotointeja julkisissa palveluissa. Rahoitusinstrumenttien ja kehitysohjelmien kautta Tampere edistää kestävää kasvua ja uutta liiketoimintaa, varmistaen samalla, että innovaatiot hyödyttävät sekä elinkeinoelämää että kaupunkilaisia.
4. Kilpailukykyiset kaupungit. Tampereen keskusta säilyttää vetovoimansa yhdistämällä sujuvan saavutettavuuden ja turvallisen kaupunkiympäristön. Ratikka, toimivat vaihtoyhteydet ja paremmat kävely- ja pyöräilyolosuhteet helpottavat liikkumista, kun taas älyliikenne optimoi autoilun ja logistiikan. Turvallisuutta vahvistetaan valaistuksella, päihdejärjestötyötä tekevien tuella, yhteisöllisillä ratkaisuilla, tapahtumilla ja viranomaisyhteistyöllä, jotka luovat elävyyttä ja lisäävät turvallisuuden tunnetta.
5. Yrittäjyyden ja elinvoiman tukeminen. Tampere sujuvoittaa lupaprosesseja ja kaavoitusta digitalisaation ja selkeämpien käytäntöjen avulla. Yrityksille tarjotaan yksi keskitetty puhelinnumero nopeaan neuvontaan. Kaavoituksessa korostetaan ennakoitavuutta ja joustavuutta, ja liikehuoneistojen muutosluvat esimerkiksi ravintola- ja kahvilatiloiksi käsitellään viiveettä. Lisäksi vahvistetaan kaupungin ja yritysten vuoropuhelua elinkeinoneuvostolla, jotta kehitystarpeisiin voidaan reagoida tehokkaasti.

SDP: Ilmari Nurminen, 33.
1. Sujuvat yhteydet. Raitiotien laajennuksen ja henkilöratapihan kehittämisen jälkeen tärkeimmät infrahankkeet ovat valtatie 9:n ja pääradan perusparannus sekä kapasiteetin kasvattaminen. VT9:n kehittäminen tukee myös Nurmi-Sorilan maankäytön suunnitelmia. Pääradan perusparannus on välttämätön, mutta ei lisää junavuoroja – Tampereen ja Helsingin välille tarvitaan lisää kapasiteettia. Oikorataa olisi edelleen syytä harkita, sillä se lyhentäisi matka-aikaa ja parantaisi junaliikenteen kilpailukykyä.
2. Työvoiman tarjonnan varmistaminen. Kaupunki tekee jo paljon yhteistyötä yritysten kanssa kansainvälisten osaajien houkuttelemiseksi. Tilauskoulutus on osoittautunut toimivaksi ratkaisuksi. Tarvitsemme myös muita keinoja, joista mm. yritysten kanssa yhteistyössä tehtävät kansainväliset rekrytointikampanjat ovat olleet onnistuneita. Kotouttamista on edelleen kehitettävä, ja kaupungin on tarjottava vieraskielisille parempia palveluja. Lisäksi englanninkielistä lukiokoulutusta on lisättävä, jotta vieraskielisillä perheillä on paremmat koulutusmahdollisuudet.
3. Uudistuva ja kansainvälistyvä liiketoiminta. Tampereella on tärkeä rooli innovaatioiden ja elinvoiman edistämisessä. Kaupunki voi tukea yrityksiä TKI-toiminnassa ja kestävässä kehityksessä tarjoamalla testiympäristöjä, edistämällä innovaatioekosysteemejä ja auttamalla hyödyntämään rahoitusmahdollisuuksia, kuten Business Finlandin ja EU:n tukia. Lisäksi kaupungin hankinnoissa on syytä suosia kestäviä ja innovatiivisia ratkaisuja, mikä luo markkinoita ja kannustaa vähähiilisiin innovaatioihin.
4. Kilpailukykyiset kaupungit. Keskustan on oltava saavutettavissa kaikilla kulkuneuvoilla, viihtyisä ja turvallinen. Maanalainen pysäköinti vapauttaa tilaa terasseille ja kaupunkivihreälle. Esteettömyys, hyvä valaistus ja siisteys lisäävät turvallisuuden tunnetta, etenkin iltaisin. Poliisin näkyvyys ja yhteisölliset tapahtumat ehkäisevät häiriöitä. Älykäs kameravalvonta ja digitaalinen opastus helpottavat liikkumista. Turvallinen ja vetovoimainen keskusta tukee yrityksiä.
5. Yrittäjyyden ja elinvoiman tukeminen. Tärkeintä on jatkaa hyvää vuoropuhelua yritysten kanssa. Kaupungin eri toimijoiden tekemät yritysvierailut on otettu hyvin vastaan. Myös kaupungin ylin johto on vieraillut suurimmissa yrityksissä ja tätä jalkatyötä on jatkettava. Uutena yhteistyöfoorumina voisi toimia elinkeinopoliittinen toimikunta, joka loisi pysyvän rakenteen yrittäjien ja kaupungin välille. Lupaprosessien sujuvoittamista on edistettävä, erityisesti yritystonttien kaavoituksessa. On kuitenkin huomioitava, että osa lupaprosesseista perustuu lakiin, jota kaupungin on noudatettava.

Keskusta: Jouni Ovaska, 38.
1. Sujuvat yhteydet. Aion toimia aktiivisesti sen eteen, että Tampereen ääni kuuluu paremmin valtion tasolla. Nyt niin ei ole käynyt, vaan tierahat ovat valuneet muualle. Esimerkiksi pääministeri Orpon Varsinais-Suomi on saanut massiiviset panostukset ja lupauksen Turun tunnin junasta, kun taas Pirkanmaan hankkeet loistavat poissaolollaan. Pormestarin on koottava kaupungin, maakunnan ja elinkeinoelämän yhteinen ääni vaikuttamistyöhön, jotta hankkeet etenevät, kuten Hämeenkyrön Väylän kohdalla viime kaudella. VT9:stä on saatava päätös keväällä, muuten se jää toteuttamatta. Pääradan peruskorjaukseen on tulossa rahaa, mikä on hyvä, ja lähijunaliikennettä on kehitettävä.
2. Työvoiman tarjonnan varmistaminen. Lisätään kaupungin, elinkeinoelämän ja korkeakoulujen yhteistyötä sekä rekrytointimalleja ja tukea kansainvälisten osaajien asettautumiseen. Tätä on monesti onnistuttu jo tekemään, mutta lisätään tietoisuutta yrittäjien keskuudessa. Työllisyyspalveluiden muututtua kaupungin on tuettava osaajien houkuttelua, ja perhepalveluiden on oltava selkeitä. Kielikoulutukseen on panostettava – Tredun S2-opetuksen leikkaukset on peruttava, ja kurssit on turvattava.
3. Uudistuva ja kansainvälistyvä liiketoiminta. Elinkeinoelämän ja kaupungin yhteistyö on toiminut Tampereella hyvin. Siihen vaikuttavat myös välittömät henkilösuhteet. Pidetään yhteistyön kynnys ja vuorovaikutus edelleenkin välittömänä ja matalalla kynnyksellä. Siten saadaan luotua uutta, ja kaupunki voi toimia tukena kasvussa. Innovaatioiden kehittämisessä auttaa myös tutkimusrahoitus, jota ohjataan kansallisesti tai EU:sta. Tampereen on oltava näissäkin neuvotteluissa aktiivisena. Korkeakoulumme ovat avainasemassa.
4. Kilpailukykyiset kaupungit. Tampereen keskusta on oltava saavutettavissa eri kulkumuodoilla. Väylien rakentamista jatketaan niin, että kulkeminen on sujuvaa. Henkilöratapihan remontti on erittäin tervetullut. P-Hämpin laajennus etenee. Kaupungin länsipuolen kehittämistä tulee jatkaa myös mahdollisen Kunkun parkin suunnittelun osalta. Ratikkayhteyksien laajeneminen helpottaa kulkemista keskustaan. Turvallisuuden lisäämiseksi kaupungin on käytävä jatkuvaa vuoropuhelua poliisin ja muiden toimijoiden kanssa. Kaupungin on oltava turvallinen aina ja kaikille. Poliisin tai vartijoiden läsnäolo voisi ennaltaehkäistä rikoksia ja rauhattomuutta.
5. Yrittäjyyden ja elinvoiman tukeminen. Kaavoituksen ja luvituksen on oltava sujuvaa ja palvelut helposti saatavilla. Tampereella on tällä hetkellä vajausta lakiosaamisessa rakentamislain uudistuksen ja kaavoituksen osalta. Tässä tarvittaisiin resursseja prosessien parantamiseksi.

Kristillisdemokraatit: Sari Tanus, 60.
1. Sujuvat yhteydet. Sujuvat liikenneyhteydet ja kaupungin saavutettavuus ovat keskeisen tärkeitä kasvavan, kansainvälisen kaupungin arjessa. Pääradalle tarvitaan peruskorjausta ja lisäkapasiteettia. Kyse ei ole vain nopeudesta vaan toimintavarmuudesta. VT9 on Suomen vilkkaimmin liikennöity kaksikaistainen tieosuus, ja sen olisi pitänyt olla nelikaistainen Alasjärveltä pohjoiseen jo kauan sitten. Tämä erittäin kiireellinen investointi on saatava käyntiin.Hyvät lentoyhteydet Tampereelta Euroopan keskeisiin kaupunkeihin tarvitaan ehdottomasti.
2. Työvoiman tarjonnan varmistaminen. Joustavat ja nopeat lupaprosessit sekä työn ja arjen palvelut ovat keskeisiä. Mukava asuminen, sujuva liikkuminen ja perheen tarpeiden huomioiminen – olipa kyse puolison työstä, lasten koulutuksesta, varhaiskasvatuksesta tai kieltenopiskelusta – edistävät viihtymistä ja kotoutumista. Myös vapaa-ajan harrastusmahdollisuudet, kulttuuritarjonta ja kansainvälisten osaajien osallistaminen, omaan joukkoon kotoisasti mukaan ottaminen ja vapaamuotoinen kanssakäyminen on tärkeää.
3. Uudistuva ja kansainvälistyvä liiketoiminta. TKI-toimintaan ja kestävään kehitykseen panostaminen on uusien innovaatioiden, liiketoiminnan ja kasvun edellytys. Kaupungin on varmistettava laadukas ja kattava koulutus, jotta osaavaa työvoimaa riittää. Lisäksi sen rooli kannustavan ja joustavan toimintaympäristön luomisessa, tunnettuuden lisäämisessä sekä edunvalvojana ja vaikuttajana kansainvälisten yksiköiden ja kehitysprojektien sijoittumisessa voi olla merkittävä. Myös viennin edistäminen on tärkeää.
4. Kilpailukykyiset kaupungit. Tampereen keskustan on oltava helposti saavutettava kaikilla kulkuneuvoilla. Liikennejärjestelyjen ja -ohjauksen on oltava selkeää. Lyhytaikaista kadunvarsipysäköintiä on oltava riittävästi. Kasvavan kaupungin turvallisuudesta ja siihen vaikuttavista tekijöistä on laaja-alaisella, eri toimijoiden välisellä tiiviillä yhteistyöllä huolehdittava. Turvallisuuteen on panostettava.Helposti saavutettava, turvallinen ja viihtyisä keskusta on vahva vetotekijä, mikä tukee myös keskustan kaupallisuutta.
5. Yrittäjyyden ja elinvoiman tukeminen. Lupaprosessien on oltava nopeita ja joustavia, ja palvelut on keskitettävä yhteen selkeään palvelukanavaan, myös digitaalisesti. Kaavoituksen tulee olla selkeää ja ottaa huomioon yrittäjien tarpeet sekä käytännön vaikutukset. Riittävä resursointi ja yrittäjäystävällinen palveluasenne ovat avainasemassa. Yrittäjiä on kuunneltava herkällä korvalla, ja heidän tarpeisiinsa on pyrittävä aina vastaamaan.

Perussuomalaiset: Joakim Vigelius, 27.
1. Sujuvat yhteydet. Panostukset pääradan peruskorjaukseen, Tampere–Pirkkalaan ja VT9:ään ovat kannatettavia hankkeita, joilla parannetaan alueemme kilpailukykyä ja saavutettavuutta. Lähtökohtaisesti ratkaisuja on haettava markkinaehtoisesti ja yhteistyössä yritysten kanssa lisättävä. Valtion tuen osalta yhteydenpito ja hyvät suhteet valtiojohtoon ovat etu.
2. Työvoiman tarjonnan varmistaminen. Tampereen on tavoiteltava korkeaa lisäarvoa tuottavaa maahanmuuttoa, ei päinvastaista. Koulutetut, työssäkäyvät ja toimeentulevat tulijat tarvitsevat aivan toisenlaista tukea työn ja arjen yhteensovittamiseen Suomessa kuin mitä kotouttamisemme perinteisesti tarjoaa.
3. Uudistuva ja kansainvälistyvä liiketoiminta. Kaupungin tehtävä on ensisijaisesti luoda ihanteelliset puitteet kasvulle ja liiketoiminnalle. Kaupunki tarjoaa infran, kohtuullisen verotuksen ja kevyen sääntelyn, jotta yrityksissä voidaan investoida, innovoida ja luoda kasvua. Kuntajohtoinen suunnitelmatalous ei ole monestikaan tarkoituksenmukaisin eikä taloudellisesti järkevin tapa pyrkiä luomaan työpaikkoja tai kasvua.
4. Kilpailukykyiset kaupungit. Keskustan on oltava helposti saavutettavissa kaikilla kulkumuodoilla – autoilua ei saa hankaloittaa järjettömillä rajoituksilla. Pysäköinnin on oltava riittävän edullista ja joukkoliikenteen toimittava sujuvasti. Turvallisuus puolestaan vaatii näkyvää poliisivalvontaa ja tehokasta puuttumista häiriökäyttäytymiseen. Viihtyisä ja turvallinen keskusta houkuttelee asiakkaita ja yrityksiä, mikä tukee kaupallisuutta ja elinvoimaa.
5. Yrittäjyyden ja elinvoiman tukeminen. Verotuksen ja maksujen on oltava kohtuullisia, jotta Tampere houkuttelee uusia yrityksiä eikä aja nykyisiä pois. Kaavoituksen on oltava joustavaa ja ennakoitavaa. Lähtökohtaisesti yrityksiltä itseltään on kysyttävä, mitä ne tarvitsevat. Kaupungin ei pidä tukehduttaa yrittämistä ylimitoitetulla sääntelyllä.