Ne, jotka tuntevat brändin Simucube, tietävät oitis, mistä ja minkä tasoisesta ilmiöstä on kysymys. Muille kerrottakoon, että Simucuben päätuote on kilpa-ajosimulaattorien voimapalautetta antava ohjauspyörä, jolla oikeat F1-kuljettajatkin harjoittelevat.
Harva tietää, että Simucube-tuotteet suunnitellaan Tampereella.
Simucuben taustalla oleva Granite Devices Oy syntyi viitisentoista vuotta sitten Tero Kontkasen ja hänen ystävänsä perustamana. Elektroniikkaa Tampereen teknillisessä yliopistossa opiskelleet kaverukset rakentelivat muu muassa omaa CNC-työstökonetta.
– Tarvitsimme siihen robotiikkakäyttöön soveltuvan moottorinohjaimen, mutta käytetyt eivät miellyttäneet, eivätkä uudet sopineet budjettiin. Aloitin oman ohjaimen kehittämisen ja sainkin sen toimimaan, Kontkanen kertoo.
Ohjaimesta ladattu video alan harrastajien ulkomaiselle nettifoorumille poiki ohjaimesta heti ostotarjouksia. Kun kysyntää esiintyi muutenkin, kaksikko aloitti ohjainten valmistuksen alihankintana, perusti verkkokaupan ja alkoi antaa asiakkailleen tuotetukea.
Sivubisneksenä pyörinyt tuotekehitys ja valmistus saivat uutta pontta vuonna 2015, kun Tekes myönsi yritykselle 50 000 euron tuen. Sen ehtona oli, että yrityksessä pitää olla palkattuja työntekijöitä.
– Otettiin hommiin pari kaveria osa-aikaiseksi ja katsottiin mitä tapahtuu. Aika äkkiä se lähti lapasesta. Saimme ison tilauksen teollisuudesta, lisäksi kustomoimme sähkömoottorin ohjaimia muun muassa Revonten sähköpyöriin ja Biohitin sähköpipettiin.
Samaan aikaan tieto ohjaimesta levisi netissä.
– Meidän tuote oli tietämättämme valittu pohjaksi autosimulaattorin rattiohjaimiin, joita kehitettiin netissä tee se itse -piirissä. Tästä saimme idean muokata ohjainta entistä paremmaksi. Tätä järjestelmää sanottiin Simucube 1:ksi.
Yritykseen palkattiin lisää väkeä, ja kehitystyötä jatkettiin. Kuluttajalle entistä paremmaksi tuotteistettu Simucube 2 syntyi 2019 ja tuotiin myyntiin seuraavana vuonna.
Sitten puhkesi koronapandemia.
– Yhtäkkiä kaikki asiat siirtyivät koronan takia nettiin, ja myös F1-kisoja ajettiin videopeliversioina. Meillä oli käsissämme markkinoiden kehittynein, parhaan ajotuntuman tarjoava rattiohjain. Kun ihmiset seurasivat F1-kuskien ajamista simulaattoreilla, hekin halusivat samanlaisen ohjaimen. Simucube 2 suorastaan revittiin käsistä, Kontkanen kertoo.
Tällä hetkellä yrityksessä työskentelee 20 työntekijää, ja tuotteet menevät vientiin 95-prosenttisesti. Vuonna 2020 yritys teki ennätyksellisen 6,5 miljoonan liikevaihdon. Viime vuonna ennätys rikottiin uudelleen.
HHJ-kurssi avasi silmät hallitustyölle
Keskellä vauhdikkainta kehitystyötä pari vuotta sitten Tero Kontkanen ja yrityksen toimitusjohtaja Hannu Harju päättivät osallistua Hyväksytty hallituksen jäsen HHJ-kurssille.
– Menimme mukaan ajatuksella, että katsellaan ja orientoidutaan samalla tulevaisuuteen. Yrityksen hallituksen rooli ja tehtävät olivat toki selvillä, mutta HHJ-kurssi avasi silmät lopullisesti. Aloimme pohtia, voisiko ulkopuolinen kokemus ja näkemys olla hyödyksi meillekin, Kontkanen sanoo.
Yhteydenotto Hallituspartnerit ry:n jäsenvälitykseen tuotti listan sopivista ehdokkaista. Heistä Sami Somero ja Harri Mäkitie erottuivat selkeästi edukseen.
– Soittelin läpi kaikki ehdokkaat, ja Samin kanssa synkkasi heti. Rauhallisesta Harrista tuli tunne, että hänen kanssaan mopo ei lähde keulimaan. Emme halunneet, että yritys laitettaisiin hulluna pesemään ja linkoamaan, Kontkanen kuvaa.
Somero on nykyisin Granite Devicen hallituksen jäsen ja Mäkitie sen puheenjohtaja. Uudella kokoonpanolla on työskennelty nyt vuosi.
– Tutustuessani yritykseen ällistyin, miten lyhyessä ajassa se on saavuttanut kansainvälisen markkinakärjen ja vieläpä kuluttajatuotteella, mikä on harvinaista Suomessa. Asioita on siis osattu tehdä oikein, totta kai hivenen onneakin on ollut matkassa, sanoo Sami Somero. Kasvuyrittäjyystaustainen Somero on erittäin kysytty hallitusammattilainen, sijoittaja ja Hallituspartnerit ry:n hallituksen puheenjohtaja.
– Vaikka yritys on jo saavuttanut paljon, kehittämistä tarvitaan vielä monella rintamalla ja on toimittava ripeästi, sillä nyt on yrityksen momentum. Emme kuitenkaan ryhdy ”linkoamaan”, vaan teemme asiat harkitusti ja huolella, hän jatkaa.
Tero Kontkanen komppaa.
– Olemme keskustelleet nykytilanteesta, jossa Simucube ei ole enää sivubisneksen roolissa. Jatkossa teollisuuden laitteiden kehittämiseen ei ehkä investoida samalla tavoin kuin ennen, mutta emme jätä teollisuusasiakkaitamme pulaan. Asiakaslähtöisyys on meille tärkeä arvo ja tarkoittaa esimerkiksi sitä, että vaikka jonkin laitteen myynti loppuisi, asiakastukea on saatavilla senkin jälkeen.
Arvot edellä menestykseen
Toinen yritykselle tärkeä arvo on henkilöstölähtöisyys. Granite Devicesissa ei ole ulkopuolista omistusta. Tero Kontkanen on perustaja ja pääomistaja ja yhtiön muut omistajat ovat henkilökuntaa. Laajaa omistuspohjaa kunnioitetaan päätöksenteossa ja ajoittain pohditaan omistajastrategiaa eli sitä, mitä omistajat yritykseltä ja omistajuudelta odottavat.
– Tämä on vahvasti arvo-ohjautuva firma. Vaikka sen bisnes kasvaa hurjaa vauhtia, ihmisistä huolehtiminen ja hyvän tuottaminen ovat etusijalla, eivät pelkät eurot, Somero sanoo. Hän kuvaa Granite Devicen hallitustyöskentelyä haasteeksi myös itselleen.
– Tässä hallituksessa tehdään samoja asioita kuin muuallakin, mutta paljon nopeammalla tempolla. Lisäksi tämä on minulle ja Harrille oppimisen paikka: Emme tulleet kertomaan, mitä pitää tehdä, jotta onnistuminen olisi taattu. Ennemminkin on niin, että myös meidän on opittava ja sulateltava asioita ja osattava valita kokemustaustastamme ne asiat, jotka ovat tässä bisneksessä ja yrityksessä relevantteja.
Hervannan kätketty helmi kirkastuu
Granite Devices on ollut tähän asti kuin Hervannan kätketty helmi. Vaikka simracing-harrastajat ympäri maailmaa tuntevat Simucube-brändin hyvin, lisää näkyvyyttä tarvitaan paalupaikan pitämiseksi ja myös uusien osaajien houkuttelemiseksi.
– Simucube 2 on high-end-tuote ja olemme globaalisti arvostetuin toimija tässä tuotesegmentissä.
Simucubea kehitetään entistä paremmaksi ja tuoteportfoliota laajennetaan, Tero Kontkanen määrittelee muita tavoitteita.
– Kovimmat autourheilun tähdet käyttävät harjoittelussaan Simucubea, mistä seuraa, että alan harrastajat ympäri maailmaa seuraavat heidän esimerkkiään. Arvostus leviää harrastaja-asteikolla uusiin käyttäjiin, joten kasvunvaraa on markkinoilla valtavasti, Somero sanoo.
– Yrittäjien avustaminen hallitustyön kehittämisessä on hyvin motivoivaa, itsekin useissa hallituksissa istuva Ilkka Pohjoismäki sanoo.
Hallitusjäsenen haku alkaa tapaamisesta
Kun Tero Kontkanen otti yhteyttä Hallituspartnereihin löytääkseen yritykseensä riippumattoman hallitusjäsenen, Pirkanmaan jäsenvälityksen vetäjä Ilkka Pohjoismäki sopi hänen kanssaan ensin tapaamisen.
– Tapaamme aina yrittäjän ja selvitämme, mitä hän haluaa yrityksensä tulevaisuudelta. Tai jos omistajia on monta, haluamme kuulla, mikä on heidän yhteinen tahtonsa. Yritys on voinut kasvaa isoksikin, mutta näitä asioita ei ole käsitelty ehkä koskaan aikaisemmin, Pohjoismäki kertoo.
Tapaamisessa yrittäjää haastetaan kirkastamaan tavoitteensa, jolloin myös selviää, mitä osaamista yrityksessä tarvitaan sen saavuttamiseksi.
– Kun nykytila ja tavoitteet on selvitetty, laitamme hallitusjäsenen haun vireille. Se voi olla joko paikallinen tai valtakunnallinen, mutta ehdottomasti se on hienovarainen ja luottamuksellinen. Jos tiedän omasta mielestäni sopivan henkilön, voin kysyä suoraan hänen kiinnostustaan.
– Tavoitteena on koota yritykselle parhaat mahdolliset ehdokkaat ja riittävästi vaihtoehtoja, joista yrittäjä tekee itsenäisen valintansa. Voi olla, että hän valitseekin kaksi tai useampia henkilöitä, kuten kävi Granite Devicesin tapauksessa.
Hallituspartnerien välittämät riippumattomat hallitusjäsenet ovat yleensä kokeneita, liike-elämässä meritoituneita henkilöitä. Viime aikoina verkostoa on täydennetty nuoremman polven erikoisosaajilla ja asiantuntijoilla.
– Jäsenvälityksemme toimii tehokkaasti tiiminä, enkä muista tapausta, että hallitusjäsen olisi jäänyt löytymättä. Hakua jatketaan tarvittaessa koko toimeksiannon ajan eli kolme kuukautta.
Hallituksen jäsenvälitystä myös kunnille
Tampereen Hallituspartnerit tarjoaa palveluja myös kuntayhtiöille. Tänä keväänä räätälöity kokonaisuus tarjoaa vaiheittain etenevää palveluprosessia, joka alkaa kunnan omistajapolitiikan arvioinnista ja kehitysehdotuksista. Tämän jälkeen arvioidaan valitun kuntayhtiön hallitustyöskentelyä ja annetaan suosituksia kehittämistä varten. Lopuksi yhtiöön etsitään riippumattomia hallitusjäseniä, joista kunta voi tehdä valintansa.
– Ymmärrys omistajaohjauksesta ja yhtiömuotoisen toiminnan periaatteista pitäisi olla vankkaa, jotta kuntayhtiön toiminta olisi tehokasta ja tuottavaa. Osaamista on tarpeen kehittää juuri nyt, sillä kuntien tehtävät muuttuvat ratkaisevasti hyvinvointialueiden aloittaessa toimintansa, Pohjoismäki sanoo.
Lue lisää hallitusjäsenten välityksestä.
Tutustu HHJ-koulutuskokonaisuuteen.
Teksti ja kuvat Päivi Eskelinen