Saunarekka kuljetti Käärijän Euroviisuihin – viennissä käytettiin ATA carnet’ia


Saunarekka villitsi Euroviisu-kansaa Liverpoolissa. Sen väliaikaiseen vientiin käytettiin ketterää, kauppakamareiden myöntämää ATA carnet -tulliasiakirjaa. Käärijä ja Niko Nenonen nauttivat hulinasta ja hyvästä meiningistä.

Saunarekan toimitusjohtaja Niko Nenonen lupasi yhteisessä illanvietossa Käärijälle, että jos Käärijä valitaan edustajaksi Euroviisuihin, lähtee Saunarekka mukaan. Ja niin siinä kävi. Saunarekan viennissä käytettiin kauppakamareiden myöntämää ATA carnet’ia.

ATA carnet on kansainvälinen tulliasiakirja, jonka avulla tavaroita voidaan viedä sopimukseen liittyneisiin maihin tulli- ja verovapaasti korkeintaan yhden vuoden ajaksi.

– Ihmiset olivat mennä järjiltään nähdessään Käärijä-saunarekan, kertoo toimitusjohtaja Niko Nenonen Saunarekan lämpimästä vastaanotosta Euroviisuissa Liverpoolissa.

Saunarekka viihdytti viisukansaa kaupungin parhaalla paikalla. Ohikulkijat ottivat viikon aikana tuhansia kuvia, ja iso osa kiinnostuneista sai myös mahdollisuuden kokea aidon suomalaisen saunaelämyksen Euroviisu-hulinan ytimessä. Saunojia kävi noin 300, kuten Euroviisu-artisteja, median edustajia ja ulkomaalaisia ja suomalaisia viisufaneja.

– Saunarekan ympärille kasattiin viihtyisä Käärijä-corner, jossa yleisö sai ottaa kuvia Käärijä-valokuvausseinän kera. Ihmisvirta alueella oli loputon, Nenonen kuvailee.

Idea tempaukseen syntyi viime syksynä.

– Sovimme illanistujaisissa Käärijän kanssa, että jos hänet valitaan Euroviisuihin, saunan täytyy lähteä mukaan. Mikäs siinä sitten – yhdet puheet, kuten meillä päin sanotaan, Nenonen naurahtaa.

ATA carnet väliaikaiseen vientiin

Saunarekka kulki Finnlinesin lautalla suoraan Helsingistä Iso-Britannian satamakaupunkiin, Hulliin. Hullista matka jatkui noin 200 kilometrin verran Liverpooliin.

Saunarekan väliaikaiseen vientiin käytettiin kauppakamareiden myöntämää ATA carnet -tulliasiakirjaa. Sen avulla tavaroita voidaan viedä sopimukseen liittyneisiin maihin tulli- ja verovapaasti korkeintaan yhden vuoden ajaksi.

Iso-Britannian EU-eron myötä tarvittiin myös muiden vientivaatimusten selvittelyä. Nenosen mukaan kauppakamari palveli ensi kertaa tulliasiakirjojen kanssa painivaa yritystä maltilla ja asiantuntevasti.

– Missään vaiheessa prosessia ei tuntunut siltä, että asian kanssa joutuisi yksin taistelemaan – päinvastoin. Ilman kauppakamaria ei oltaisi varmasti onnistuttu. Suosittelen kauppakamarin ulkomaankaupan asiakirjapalveluita ehdottomasti muillekin, sanoo Nenonen.

16-metrinen sauna- ja viihdekeskus

Saunarekka sai alkunsa vuonna 2003, kun metsäkoneyrittäjä hajotti paukkupakkasissa 12-tuntisen vuoronsa päätteeksi jälleen kerran metsäkoneensa laipan ja totesi, onko tässä mitään järkeä. Pian yritys myytiin ja käteen jäi 13-metrinen lavettikärri.

Ensimmäinen versio Saunarekasta syntyi talkoohengessä jo saman vuoden keväällä. Viihdekeskus näki päivänvalonsa kesällä 2003, jolloin se alkoi kiertää ja herättää huomiota paikallisissa tapahtumissa ympäri Savoa ja Keski-Suomea.

Saunarekkaa on kehitetty siitä lähtien. Yhteistyökumppaneita on ollut lukuisia, kuten NRJ. Matkalle on sattunut myös ikävä tapahtuma, kun Saunarekka paloi vuonna 2014, mutta se ei ollut Saunarekan loppu. Vuonna 2016 valmistunut entistä ehompi 16-metrinen sauna- ja viihdekeskus toimii erilaisten promootioiden, tuotelanseerausten ja muiden tapahtumien tukikohtana.

Seuraavaksi Saunarekka valmistautuu tiukkaan kesäsesonkiin, joka pitää sisällään festareita sekä pienempiä ja suurempia yleisötapahtumia ympäri Suomen.

Lue lisää ATA carnet’sta täältä.

Teksti Viivi Sakkara
Kuva Niko Nenonen

 

Scroll to Top