– Haluan tehdä työtäni intohimolla. Kun pyrkii elämään siten kuin opettaa, on pakko uudistua. Tästä syystä en pelkää, että kyynistyisin tai menettäisin innostukseni, sanoo ihmisten ja muutoksen johtaja Minna Sarsama.
Valmentavaan johtamiseen siirtyminen on iso muutos. Ei riitä, että esimiehet muuttavat toimintamalliaan, alaistenkin on muututtava. Jos ihmiselle on sanottu 20 vuotta, että tee näin, valmentava johtaminen voi tuntua hänestä heitteillejätöltä. Tarvitaan siis valtava määrä keskustelua.
Kun Minna Sarsama tuli Artekno-Saarioisiin töihin kolme vuotta sitten, hän tuli tuttuun taloon. Saarioinen oli ollut hänen pitkäaikainen asiakkaansa.
– Työskentelin MPS:ssä johtajana, mutta toimin koko ajan myös konsulttina. Saarioinen oli asiakkaani viitisen vuotta ja toteutin heidän kanssaan suorahakuja sekä johtamisen ja organisaatiokulttuurin kehittämisprosesseja. Kun Saarioinen kutsui, oli helppo vastata kyllä.
Minna Sarsama rekrytoitiin tehtävänimikkeellä johtaja, ihmiset ja muutos. Uudet tuulet puhalsivat, entisestä henkilöstö- ja hallintojohtajanimikkeestä luovuttiin.
– Pelkkään hallinnolliseen HR-tehtävään en olisi tullutkaan. Uusi nimike oli viesti, että ihmisnäkökulma saa yrityksessä entistä enemmän painoarvoa. Minulle oli tärkeää, että henkilöstö näkyy strategiassa ja on hallituksen agendalla eli kyse on aidosti merkittävästä asiasta.
Siirtyessään Saarioisiin Minna astui uuteen vaiheeseen myös henkilökohtaisella urallaan.
– Olin aina ollut tehtävissä, joissa onnistumistani mitattiin euroilla, mutta nyt minulla ei ollutkaan liiketoiminnallista tulosvastuuta. Piti totutella tilanteeseen: miten tiedän varmuudella, että olen onnistunut, kun mittarit olivat niin erilaiset?
Muutoksen vauhdittaja
Minna Sarsaman aloittaessa Saarioisissa uusi strategia oli juuri valmistunut. Ensimmäisellä puolivuotisjaksollaan hän ainoastaan valmensi johtoryhmäläisiä ja muita avainhenkilöitä uuden strategian toteuttamiseen.
– Ryhdyimme johtamaan organisaatiokulttuuriamme uuden strategian toteuttamista tukevaksi. Käsittelyyn otettiin niin johtamismalli, prosessit kuin työkalutkin. Aloitimme yhtiön tähänastisen historian suurimman tietojärjestelmäuudistuksen. Kaikki tämä oli tarpeen, jotta tukisimme kaikin tavoin haluttua kulttuuria ja uudenlaista työtapaa.
Viime keväänä korona mutkisti muutosta, mutta tilanteella on ollut hyvätkin puolensa.
– Aloitimme juuri ennen koronaa asiantuntijatyötä uudistavan modernin työn projektin. Se sai tulta alleen, kun toimihenkilöt ja asiantuntijat, nelisensataa ammattilaista, alkoivat opetella vauhdilla uusia digitaalisen maailman toimintatapoja.
Vahvuudet esille!
Saarioisen muutoksen taustalla on ollut tarve uudistaa perinteisellä teollisuuden alalla toimivaa perinteikästä yhtiötä toimimaan entistä kuluttaja- ja asiakaslähtöisemmin. Suomalaisten syöminen muuttuu. Uusille ruokatuotteille ja -konsepteille on jatkuvasti kysyntää ja niiden kaupallisesti onnistunut tuominen markkinoille nopealla syklillä vaatii tehokkuutta, luovuutta ja rohkeutta.
– Brändimme on vahva, ja väitän, että meillä on alan paras tietämys suomalaisten ruokamieltymyksistä eri tilanteissa. Meillä on hurjasti osaamista, mutta olemme pitäneet kynttiläämme vakan alla. Olemme hieman vaatimattomia. Kulttuuria uudistamalla vapautamme käyttöömme osaamispääoman, jota meillä on valtavasti. Tavoitteemme on jatkossakin olla Suomen johtava valmisruokatalo ja suunnannäyttäjä.
Saarioisen strategiaa Minna kiittää selkeäksi.
– Prosesseja ja johtamisjärjestelmää on muokattu strategian toteuttamista tukeviksi. Ihmiset työskentelevät yhdessä uudella tavalla. Esimerkiksi liiketoimintaa suunnitellaan nykyään systemaattisesti poikkitieteellisessä ryhmässä, johon kuuluu johdon lisäksi osaajia asiakas-, kuluttaja- ja syömisen muutos -tiimeistä sekä liiketoiminnan kehitystiimistä.
– Matkamme on alussa ja kuluu vielä useita vuosia, ennen kuin kaikkien saarioislaisten sisäinen käyttöjärjestelmä on muuttunut. Asiat on tehty nyt näkyviksi, edistymistä arvioidaan ja seurataan. Ja keskustelujen määrä – se on valtava.
– Perustemponi on ripeä, ja minulla on kova tarve saada asioita aikaan. Muutos ei väsytä, mutta joskus väsyn siihen, että asiat eivät etene sillä vauhdilla kuin haluaisin.
Jokaisella oikeus hyvään johtamiseen
Kysymykseen työssä viihtymisestä Minna Sarsama vastaa painokkaasti kyllä.
– Perustemponi on ripeä, ja minulla on kova tarve saada asioita aikaan. Muutos ei väsytä, mutta joskus väsyn siihen, että asiat eivät etene sillä vauhdilla kuin haluaisin.
– Tavoitteeni on tehdä työtä intohimolla ja innostuneesti. Pelkkä hengailu on epäreilua työnantajaakin kohtaan. Kaikilla on huonoja päiviä, enkä itsekään ole aina intoa piukassa, mutta pyrin elämään siten kuin opetan. Se pakottaa uudistumaan, ja tästä syystä en esimerkiksi pelkää, että kyynistyisin tai menettäisin innostukseni.
Hyvä fiilis syntyy riittävästä henkilökohtaisesta vastuusta ja tiedosta, että oma työ vaikuttaa yrityksen menestymiseen. Johtamisen guruja tai ismejä Minna ei liiemmin seuraa.
– Olen sellaiseen liian maanläheinen. Sen sijaan luen paljon ja monipuolisesti erilaista johtamiskirjallisuutta ja seuraan yhteiskuntaa sekä liike-elämää, erityisesti elintarvikealaa.
– Noudatan periaatetta, että jokaisella on oikeus hyvään johtamiseen. Hyvä johtajuus kulminoituu kahdenkeskisessä vuorovaikutuksessa ja tavassa toimia. Pystyykö johtaja joustamaan omissa toimintatavoissaan, kun hän toimii eri ihmisten kanssa? Jos ei, häneltä jää huomioimatta ihmisten erilaisuus.
Terveet elämäntavat, perhe, tasapaino
Vaikka työ vie vuorokaudesta selvästi enemmän kuin kahdeksan tuntia ja on tärkeä asia, se ei ole Minnan elämän TOP 3:ssa.
– Työ ei ole itseisarvo, se on tärkeä osa kokonaisuutta. Minulla ei ole ongelmia viettää vapaa-aikaa, hän naurahtaa.
Yksi tärkeimmistä elämän peruselementeistä on hyvinvointi.
– Elämäntapani on ollut aina hyvin liikunnallinen, mutta iän myötä terveet elämäntavat, liikunta ja henkisestä tasapainosta huolehtiminen ovat tulleet yhä tärkeämmiksi.
– Äärimmäisen tärkeä asia on myös perhe, johon kuuluvat lapset ja muutama muu läheinen ihminen. Elämäni arvopohjaan kuuluu vielä kaikkia arvostava kohtelu riippumatta ihmisen lähtökohdista.
Katsellessaan työuransa kaarta Minna sanoo sitä johdonmukaiseksi. Kaikki stepit ovat olleet arvokkaita ja merkityksellisiä, vaikka joskus työpaikasta on joutunut lähtemään.
– Kun olin nelissäkymmenissä, minulla oli jonkinlainen ammatillinen identiteettikriisi. Mietin, osaanko mitään. Vertasin itseäni opiskelukavereihin, joista monet olivat kehittyneet jonkin alan erityisasiantuntijoiksi. Pohdittuani aikani ymmärsin: johtaminen, se on minun juttuni.
Minna Sarsama
1965 syntyy Kerimäellä
1984 ylioppilas Kerimäen lukiosta
1987 yo-merkonomi ulkomaankaupan linja, Tampereen kauppaoppilaitos
1991 kauppatieteiden maisteri, Tampereen yliopisto
”Teininä olin varma, että minusta tulee isäni tavoin eläinlääkäri, kunnes lukion toisella luokalla päätinkin pyrkiä kauppakorkeaan.”
Työura
2019– Artekno-Saarioinen Oy
2011– 2018 MPS -yhtiöt
2010 Tarratuote Oy
2006–2009 Tammer-Tukku Oy
2005 Arc Technology Oy
1999–2003 Kustannus Oy Aamulehti
1996–1999 LT Skor Oy
1991–1996 Oy INA Group Ltd
”MPS avasi silmäni ihmisten johtamiselle. Ymmärsin, että ihmiset tekevät tuloksen, ei yritys. Tämä muutti myös ihmiskäsitystäni. Uskon, että suurin osa pystyy ja haluaa pyrkiä hyvään tulokseen, kunhan oikeat tehtävät ja työskentelytavat löytyvät.”
Luottamustehtäviä
Tampereen kauppakamarin osaamis- ja työelämävaliokunnan jäsen
Finla Työterveys Oy, hallituksen jäsen
Perhe
Kaksi aikuista lasta. Koti Onkiniemessä.
Harrastukset
Lukeminen. Liikuntaa monipuolisesti 8–10 tuntia viikossa. Kuntosaliharjoittelua, hölkkää, talvella hiihtoa ja sulan maan aikaan vaellusta.
”Viime kesänä vietin kansallispuistoissa laskujeni mukaan 17 yötä teltassa. Vaellan 4-5 päivän reissuja ja jopa 30 kilometrin päivämatkoja. Kuljen mieluiten yksin, sillä haluan keskittyä luonnon äänimaisemaan. Kun kuljen viikon metsässä, en tarvitse muuta mindfullnessia.”
Motto
”Tärkeille asioille on aina aikaa.”
Teksti Päivi Eskelinen
Kuvat Olli-Pekka Latvala