Maailma muuttuu, niin myös rekrytointi


Ville Mäkinen, iSearch Group Oy

Rekrytointikäytännöt kehittyvät ja muuttuvat työhakijoiden odotusten mukana. Yrityksen ei kannata antaa kilpailijoilleen rekrytoinnissa tasoitusta varsinkaan nyt, kun kilpailu osaajista on kovaa.

Mitä enemmän organisaatiossa on rekrytoivia esihenkilöitä, sitä enemmän rekrytointikäytännöt voivat vaihdella. Vastuun ottaminen ja asioiden loppuun asti saattaminen sekä hyvän hakijakokemuksen luominen ovat haasteellisia asioita yhtä hyvin ensimmäisiä rekrytointejaan hoitavalle kuin pitkään organisaatiossa olleelle esihenkilölle. Ehkä esihenkilön viimeisimmistä rekrytoinneista on vierähtänyt vuosia. Siinä ajassa maailma on muuttunut. Mutta uskaltaako ja haluaako kukaan nostaa rekrytointia yhdeksi kehittämisen kohteeksi?

Muuten niin fiksut ihmiset tekevät joskus vähän hölmöltä tuntuvia ratkaisuja, kun kyseessä on rekrytointi. Se voi olla saman, vuonna 1999 tehdyn työpaikkailmoituspohjan käyttämistä ja sopivien ehdokkaiden odottelua. Tai sen yhden Pertin tekemän kysymyspatteriston käyttämistä kaikissa haastatteluissa. Kun vielä viestintäkin unohtuu, soppahan on valmis. Pinttyneet kivikautiset tavat murentavat nopeasti modernia mielikuvaa yrityksestä tavoiteltavien osaajien mielessä.

Rekrytoinnissa ei ole väärin pyytää apua ja tehdä yhteistyötä kollegan kanssa. Valintaprosessiin voi ottaa mukaan myös rekrytoitavan tulevan tiimin. Näin vahvistetaan koko joukkuetta. On sekä ehdokkaan että tiimin etu, että osapuolet tapaavat toisensa jo ennen lopullista henkilövalintaa.

Kun on löydetty omien kanavien kautta tai modernilla suorahaulla sopiva ehdokas, on aika neuvotella rahasta. Tai hetkinen! Peruutetaanpa taaksepäin. Palkkatason ilmoittaminen aikaisessa vaiheessa tai ilmoituksessa onkin se moderni tapa. Se antaa raamit neuvottelujen tulokselliseen loppuvaiheeseen. On nimittäin melko tavallista, että neuvottelut kariutuvat aivan loppusuoralla, kun kukaan ei ole nostanut palkkaa ajoissa pöydälle. Aikaa on kulunut aivan turhaan.

Rekrytoinnin kehittyminen ja kehittäminen ovat avainasemassa yrityksen tärkeimmän voimavaran eli osaavan ja motivoituneen henkilöstön saatavuuden turvaamisessa.

Ville Mäkinen
yrittäjä, senior headhunter
iSearch Group Oy

 

Scroll to Top