Kehity viestijänä tai maksa huonojen johtamistaitojen hinta


– Hyvän esihenkilön ominaisuuksina pidetään helppoa lähestyttävyyttä ja saavutettavuutta, taitoa tukea ja kuunnella. Kaikki nämä pohjautuvat erinomaisiin vuorovaikutustaitoihin, sanoo työyhteisövalmentaja Laura Merilä.

Tiesitkö, että esihenkilöiden puutteelliset johtamistaidot ovat merkittävin syy työpaikan vaihtamiseen? Yhden työntekijän lähtö maksaa yritykselle vähintään puolen vuoden palkkaa vastaavan summan. Hintalappu on kova taidoille, joita voi kehittää kustannuksia paljon pienemmällä investoinnilla.

Johtajien ja esihenkilöiden puutteelliset johtamistaidot ovat merkittävin syy työpaikan vaihtamiseen Miksi me lähdemme -kyselytutkimuksen (Lähtijät 2023) mukaan. Kun työntekijä lähtee, maksaa se yritykselle vähintään puolen vuoden palkkaa vastaavan summan. Hintalappu on kova taidoille, joita voi kehittää kustannuksia paljon pienemmällä investoinnilla.

Lähtijät-kyselytutkimuksen mukaan yli 70 prosenttia suomalaisista asiantuntijoista on harkinnut työpaikan vaihtoa viimeisen vuoden aikana. Huonot johtamistaidot työntävät asiantuntijoita varmemmin lähtökuoppiin kuin palkkaukseen, työmäärään tai työpaikan etenemismahdollisuuksiin liittyvät syyt.

Vuorovaikutustaitoja viilaamalla paremmaksi johtajaksi

Syyllistämistä johtajat ja esihenkilöt eivät kuitenkaan ansaitse. Heiltä vaaditaan paljon – usein liiankin paljon, eikä organisaatioissa tueta riittävästi johtamisessa onnistumista. Lähtijät-tutkimuksen mukaan 25 prosenttia esihenkilöistä on saanut vain perustason johtamiskoulutuksen noustessaan esihenkilöasemaan, ja johtajista jopa 31 prosenttia toimii ilman minkäänlaista johtajakoulutusta.

Vaikka alaisten odotuksiin vastaaminen voi tuntua mahdottomalta tehtävältä, on hyvä muistaa, että esihenkilön tai johtajan ei pidä olla täydellinen. Itse asiassa tutkimuksista tiedetään, että hyvän esihenkilön ominaisuuksina pidetään helppoa lähestyttävyyttä ja saavutettavuutta, taitoa tukea ja kuunnella. Kaikki nämä pohjautuvat erinomaisiin vuorovaikutustaitoihin.

Esihenkilöiden viestintäosaamiseen kannattaa panostaa

Vuorovaikutusosaamisen kehittäminen vaati tuekseen tietoa vuorovaikutusilmiöistä, kuten luottamuksen rakentamisesta ja sitouttavasta johtamisviestinnästä. Lisäksi tarvitaan taitoa – ja suunnitelmallisuutta – hyödyntää näitä tietoja työyhteisön arjessa ja halua kehittää itseään viestijänä.

Vaikka kyseessä on iso ja yrityksen liiketoimintaan vahvasti vaikuttava kokonaisuus, rakennetaan sitä arjessa pienillä viestintäteoilla. Testaa alla, kuinka lähestyttävä ja kuunteleva esihenkilö olet.

Pikatesti esihenkilöille:

Kuinka moni alla olevista väittämistä toteutuu kohdallasi?

  1. Minulla on tietoa hyvästä vuorovaikutuksesta, taitoa käyttää tätä tietoa työyhteisössäni sekä halua oppia paremmaksi vuorovaikutuksessani.
  2. Alaiseni tietävät mitä heidän työnkuvaansa kuuluu ja mitä heiltä odotetaan.
  3. Kysyn alaisiltani usein, miten heillä menee ja miten voin auttaa.
  4. Alaiseni osaavat kertoa jotain strategiastamme.
  5. Kehun ja kiitän alaisiani.
  6. Pyydän ja annan palautetta.

Voit onnitella itseäsi, jos suurin osa väittämistä toteutuu kohdallasi. Jos ei, ehkä esihenkilöiden viestintäkoulutus on teillekin ajankohtainen?

Laura Merilä
Tuluksessa työyhteisövalmentajana työskentelevän Lauran missio on muuttaa suomalaista työelämää entistä paremmaksi.

 

Scroll to Top