Kauppasodan aineksia ilmassa!

Tampereen kauppakamarin toimitusjohtaja Antti Eskelinen
Antti Eskelinen.

Tällä viikolla Yhdysvallat ilmoitti asettavansa korkeita, niin sanottuja vastavuoroisia tulleja kauppakumppaneilleen. Yhdysvallat asetti kaikille kauppakumppaneilleen yleisen 10 %:n tullitason, joka tulee voimaan per heti. Lisäksi USA haastaa korkeammilla tulleilla niitä kauppakumppaneita, joiden kanssa USA:lla on suuri ulkomaankaupan alijäämää.

Tullit ovat voimassa toistaiseksi, mutta niitä voi Presidentti Trump muuttaa omalla päätöksellään hyvinkin nopeasti. Presidentti Trump voi päättää tullien alentamisesta, jos kumppanimaa on ryhtynyt riittäviin toimiin kaupan epätasapainon muuttamiseksi. Hän voi myös nostaa tullitasoa, jos esimerkiksi EU tai joku muu kauppakumppani ottaa vastatoimia käyttöön.

EU:hun sovelletaan siis 20 %:n tullitasoa, mikä on huomattavan paljon korkeampi kuin Yhdysvaltojen nykyinen keskimääräinen tullitaso 3,3 % (EU: 5 %). Yhdysvaltojen uusien tullien vaikutukset kansainväliseen kauppaan ja talouteen tulevat olemaan hyvin merkittäviä. Suorien ja epäsuorien taloudellisten vaikutusten – mukaan luettuna kauppakumppanien vastatoimet – lisäksi Yhdysvaltain tullinkorotukset rikkovat Yhdysvaltain kansainvälisiä sitoumuksia mukaan lukien eräitä WTO:hon perustuvan multilateraalisen kauppajärjestelmän perusperiaatteita.

EU:n tavaravienti USA:han on vuositasolla on noin 500 miljardin euron arvosta. 20 %:n tulli tarkoittaisi siis noin 100 miljardin euron kustannuslisää eurooppalaisille yrityksille. Suomen tavaravienti oli noin 7 miljardia euroa vuonna 2024. EU:n sekä muiden kauppakumppaneiden vastatoimet lisäävät kustannusvaikutusta. ETLAn arvion mukaan Yhdysvaltojen 25 %:n tullitasolla Suomen bkt:n taso laskisi 0,5-1,6 %:lla vuoteen 2030 mennessä. Suomen pankin arvioiden mukaan Yhdysvaltojen 10 %:n yleinen tulli ja sitä seuraavat EU:n ja Kiinan vastaavansuuruiset vastatullit voisivat heikentää kokonaistuotannon tasoa globaalisti 0,5 %.

On selvää, että mahdollisesti syntyvä kauppasota luo uutta protektionismia ja seurauksena on hintojen ja inflaation nousu, joista kuluttajat ympäri maailmaa kärsivät. Maailman kauppajärjestelmässä on varmasti korjattavaa ja on maita, jotka käyttävät hyödyksi sääntöjen puutteita, mutta tulleilla ei ratkaista näitä ongelmia. EU:n ja USA:n kannattaisi pikaisesti ryhtyä neuvotteleman tietä tästä sodasta ulos.

Antti Eskelinen
Toimitusjohtaja
Tampereen kauppakamari

Scroll to Top