Kansainvälisten osaajien houkuttelu on kriittinen menestystekijämme


Kilpailukykyjohtaja Anna-Kaisa Heinämäki, Tampereen kaupunki.

Turvallisuus ja arjen sujuvuus ovat kilpailuvalttejamme. Niistä pitää osata yhdessä viestiä tehokkaasti.

Suomalaisyritysten yksi suurimmista kasvun ja kansainvälistymisen haasteista on pula osaajista. Yritykset tarvitsevat monella alalla enemmän osaajia kuin mitä Suomesta tällä hetkellä löytyy. Samanaikaisesti kansallinen väestöennusteemme on karua luettavaa. Sama asetelma on myös muuttovoittoisella Tampereen seudulla. Tampereen ja seudun toisen asteen koulutuksessa olevat ikäluokat kasvavat vielä vuonna 2025, mutta sitten nämä työelämään astuvat ikäluokat kääntyvät hiljalleen laskuun.

Katseet kääntyvätkin kansainvälisten osaajien houkutteluun. Miten saada kansainvälinen osaaja kiinnostumaan työmarkkinoistamme tilanteessa, jossa moni fakta on meitä vastaan? Olemmehan kansainvälisesti vertaillen pienehkö kaupunki Euroopan reunalla maassa, jossa oikea talvikin uhkaa muuttua monta kuukautta kestäväksi marraskuuksi.

Tarvitsemme luonnollisesti työpaikkoja kilpailukykyisellä palkalla. Työpaikat eivät itsessään kuitenkaan riitä. Niissä täytyy myös viihtyä. Kaupungin investoinnit ja toimiva elinkeinopolitiikka voi olla työpaikkojen määrää kiihdyttävä tekijä, mutta ilmapiiri syntyy siitä, tunteeko uusi työntekijä itsensä tervetulleeksi. Tämä lähtee työpaikkojen toimintakulttuurista, tavasta suhtautua erilaisiin ihmisiin. Työnantajien ja kaupungin palveluissa täytyykin yhä enemmän panostaa siihen, että englantia käytetään sujuvasti kokouskielenä ja kansainvälisten osaajien solahtamista arkeen töissä ja vapaa-ajalla tuetaan eri tavoin.

Tarvitsemme myös ympäristön, jossa mukana muuttava perhe voi hyvin. Mahdollisuus halutessaan käydä kansainvälistä päiväkotia, koulua ja toisen asteen tutkintoa on kriittisen tärkeä tekijä. Tarjontaa Tampereella löytyy, mutta lukio-opintojen osalta tarvitsemme parannusta. Tampereella englanniksi voi opiskella IB-lukiossa, mutta sisäänpääsyn keskiarvo on monelle kohtuuttoman korkea. Kynnyksen englanninkielisiin lukio-opintoihin täytyy olla nykyistä matalampi.

Kansainvälinen osaaja perheineen arvostaa tutkitusti kaupunkiamme, jossa kaikki on lähellä, liikenne on sujuvaa ja voit elää ilman pelkoa. Turvallisuus ja arjen sujuvuus ovatkin kilpailuvalttejamme. Näistä viihtyvyystekijöistä on tärkeää osata kertoa meidän kaikkien yhteisellä viestillä aiempaa tehokkaammin.

Tarvitsemme kansainvälisiä osaajia paitsi työvoimaksi, myös tuomaan aidosti uutta ajattelua tähän kaupunkiin. Tamperelainen katsoo itseään useimmiten Tampereelta maailmalle. Tarvitsemme ihmisiä, jotka katsovat maailmalta Tamperetta ja arvioivat tästä perspektiivistä sen vahvuuksia, kipukohtia, palveluita ja ilmapiiriä. Siksi kansainväliset osaajat yrityksissä tulisi saada aiempaa tehokkaammin mukaan myös kaupungin kokonaisvaltaiseen kehittämiseen. Se olisi tapa myös saada ihmiset yhteisöihin ja vaikuttamiseen mukaan.

Anna-Kaisa Heinämäki
kilpailukykyjohtaja
Tampereen kaupunki

 

Scroll to Top