Jos tiimi on tiimi

Virpi Ojakangas.

Jos tiimi on tiimi, sitä voi valmentaa. Mikä tahansa yhteen liitetty porukka organisaatiossa ei ole valmennettavissa tiiminä. Oikeassa tiimissä on tuloksen tekemiseen tarvittavat oikeat ihmiset ja oikea osaaminen.

Osaamisen ei tarvitse olla kaikilta osin valmiina, eikä jatkuvasti muuntuvassa toiminnan ympäristössä voi näin ollakaan. Oikea osaaminen sisältää oppimisen reservin, aidon kehittymisen ja kasvun halun sekä potentiaalin.

Halu oppia ja yllättyä

Tiimiä voi valmentaa, jos se haluaa tulla valmennetuksi. Tämä edellyttää kykyä levätä epävarmuudessa; koko ajan ei tarvitse olla tietoinen, mihin tämä johtaa. Pohjalle tarvitaan vahvaa itse- ja tiimiluottamusta. Uskoa siihen, että kaikki haluavat hyvää, vaikka välillä tuntuu vaikealta.

Valmennettavassa tiimissä halutaan selvittää, minkä oppiminen on johtanut onnistumiseen ja mitä oppimista tarvitaan, että epäonnistumisen jälkeen onnistutaan. Tiimi haluaa yllättää odotuksia ylittävällä suorituksella, toistuvasti. Tiimi haluaa yllättyä ja pysähtyä yllätysten äärelle oppimaan.

Erilaisuuteen kutsuminen

Voittavassa tiimissä on rutkasti hyvää tahtoa ymmärtää oikein ja halua ponnistella kohti erilaisuuden arvostamista. Tiimin jäsenet hyväksyvät tosiasian, että aina ei tarvitse ymmärtää ja silti voi arvostaa.

Erilaisuus mahdollistaa erimielisyyden, erilaiset näkökulmat. Uutta luovassa tiimissä väitellään ja annetaan tunteiden tulla. Jos tunteiden voimasta sanotaan jotain, mitä pitää pyytää anteeksi, pyydetään anteeksi ja annetaan anteeksi. Voittavassa tiimissä anteeksi pyydettyä virhettä ei jälkeenpäin käytetä aseena toista vastaan.

Aito sitoutuminen tarkoittaa, että sitoudutaan päätökseen, vaikka itse olisi eri mieltä. Tämän pohjalla on kaikkia mielipiteitä arvostava dialogi. Kun tulee vaikeuksia, menestyvässä tiimissä ei kuulu ääntä, joka sanoo ”minähän sanoin”.

Tiimin identiteetti näkyy ja tuntuu

Huipputiimille muodostuu tunnistettava identiteetti. Se on jotain, mistä tiimin tunnistaa. Identiteetti näkyy siinä, miten tiimi toimii ja miten tiimin jäsenet kohtaavat toisensa. Huipputiimi arvostaa organisaatiota ympärillään, muita tiimejä ja muiden osaamista. Tiimi osoittaa arvotusta kilpailijoitaan kohtaan.

Mistä voittaminen kertoo?

Voittaminen kertoo siitä, että on parempi kuin toinen jonain tiettynä hetkenä. Voittaminen ei kerro potentiaalista, siitä, kuinka hyvä voisi olla. Menestyvä tiimi sekä voittaa että uskoo voivansa olla vielä parempi. Valmentaja Jukka Jalosta lainatakseni ”joskus voitetaan ja joskus hävitään, mutta useimmiten voitetaan”.Virpi Ojakangas
Business Coach
Ojakangas Coaching Oy

Scroll to Top