”HHJ-koulutukset tukivat uusien tehtävien haltuunotossa”


Maarit Sääksi teki erinomaiseksi arvioidun HHJ Pro -lopputyönsä kasvuhakuisen perheyhtiön strategiaprosessista ja jakoi koulutuksessa oppimansa oman organisaationsa hyödyksi. – Lopputyön tekeminen vei välillä aikaa, mutta oli ihanaa päästä työn imuun ja lisätä opinnäytetyöhön omaa, kokemuksen antamaa sanomaa, Maarit kertoo.

Maarit Sääksi teki keväällä 2019 ison päätöksen vaihtaessaan pitkän ja vaiherikkaan työuransa rakennusjätti YIT:ssä Arkta-konsernin varatoimitusjohtajan tehtävään.

– En ollut aikeissa palata Pirkanmaalle, mutta tulin toisiin ajatuksiin tutustuessani Arktaan ja sen omistajiin. Löysimme nopeasti yhteisen sävelen, ja yrityksen edistyksellisyys vakuutti. Oli omistajastrategia, huolellisesti laadittu vuosikello, hyvää hallintotapaa noudatettiin ja asiat rullasivat niin kuin pitääkin.

Ylöjärveläinen rakennusyhtiö Arkta on kasvanut viime vuodet rivakasti Tampereen kaupunkiseudun vetovoiman imussa.

– Arktan perustaja ja pääomistaja Esa Kiiveri oli ollut yhtiön toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja yli 30 vuotta. Minä yrityksen ulkopuolelta tulleena tarvitsin aikaa sisäistääkseni, miksi asioita tehtiin tietyllä tavalla ja miten yritystä tahdottiin kehittää.

– Kun aloitin varatoimitusjohtajana, ilmoittauduin lähes ensi töikseni Hyväksytty hallituksen jäsen HHJ-kurssille. Aloite tuli omistajilta, jotka myös olivat käyneet HHJ-kurssin. Siitä oli tullut yhtiössä tavallaan peruskoulutus, jolla varmistetaan, että kaikki puhuvat samaa kieltä.

Näin alkoi Maarit Sääksin HHJ-koulutuspolku. HHJ-kurssin jälkeen hän paketoi oppimansa osallistumalla heti HHJ-tutkintoon. Seuraavaksi vuorossa oli HHJ-puheenjohtajakurssi vuonna 2021. Sääksi oli tällä välin nimitetty emoyhtiön toimitusjohtajaksi, ja hänestä oli tullut Arktan kolmen tytäryhtiön hallituksen puheenjohtaja ja kahden tytäryhtiön hallituksen jäsen.

– Taas tarvittiin koulutusta. Puheenjohtajakurssia vetivät Ismo Salminen ja Antero Virtanen, jotka olivat juuri julkaisseet hallituksen puheenjohtajan oppaan. Heidän selkeä esityksensä sai aikaan oivalluksia. Varmistuin, että olemme tehneet asioita Arktassa oikein. Samalla minulle kirkastui, kuinka hallituksen puheenjohtajana voin vaikuttaa yrityksen suuntaan ja miten roolini muuttuu toimitusjohtajana.

Rakennusalalla viime vuodet ovat olleet kriisien myllertämiä. Kun korona hellitti, alkoi sota Ukrainassa, kustannukset nousivat ja toimitusketjuihin tuli häiriöitä. Vuonna 2023 asuntokauppa on hiipunut ennätyksellisen alhaalle.

– Onneksi yrityksellämme on monta tukijalkaa. Meitä on auttanut myös pätevä hallitustyö.

– Olemme hankkineet emoyhtiön ja tytäryhtiöiden hallituksiin ulkopuolisia asiantuntijoita, joilla on kokemusta lamasta selviytymisestä. Ajallisen perspektiivin hallinta on hallitustyössä todella hyödyllinen taito hankalina aikoina.

Kun HHJ-koulutusperheen uusin tulokas HHJ Pro julkaistiin syksyllä 2022, Maarit Sääksi varasi paikkansa toiselta kurssilta.

– Sen parasta antia oli hallituksen rooli arvonluojana. Ymmärrykseni hallituksen puheenjohtajan tehtävästä kasvoi entisestään. Hän on osallistaja, joka irrottaa hallituksesta osaamista perustamalla työryhmiä, virittämällä vuoropuhelua ja ottamalla hallituksen agendalle ajankohtaisia, ajatuksia herättäviä asioita.

Tärkeintä on kuitenkin hallituksen sisäinen yhteistyökyky.

– Perheyhtiössä vältytään rooliristiriidoilta, kun kaikilla on iso kuva ja yhteinen suunta selvillä.

Teksti Päivi Eskelinen

Kuva Arkta Oy

Tutustu HHJ-koulutuksiin täältä.

Lue lisää HHJ-koulutustarinoita täältä.

 

Scroll to Top