PIRKANMAA TARVITSEE KUNNON KASVUN EDELLYTYKSET

Pirkanmaalta on päästävä maailmalle ja Pirkanmaalle on päästävä mukavasti ja joustavasti.

Pirkanmaan vientiteollisuudessa on 52 000 työpaikkaa. Välillinen vaikutus on 120 000 työpaikkaa eli 54 prosenttia Pirkanmaan kaikista työpaikoista. Samalla tavoin palveluiksi luettavat työpaikat ovat entistä enemmän globaalissa kilpailussa. Palveluvienti kasvaa kohisten. Suomen elinkeinoelämän selkäranka on Pirkanmaalla.

Kun puhutaan teollisuuden ja palvelujen viennistä, puhutaan alueen saavutettavuudesta. Pirkanmaalta on päästävä maailmalle ja Pirkanmaalle on päästävä mukavasti ja joustavasti. Ja onhan vientinaisten ja -miesten kiva päästä illaksi kotiin. Pussinperällä ei ole kasvun mahdollisuuksia.

Siksi olen väsymättömästi viime vuosina puhunut Pirkanmaan nopeista ja luotettavista liikenneyhteyksistä. Vihdoinkin tämän hallituskauden aikana olemme saaneet suunnittelumäärärahan alle tunnin junayhteydelle Tampereen ja Helsingin välille. Merkittävää hankkeelle oli se, että saimme puhuttua kaikki läntisen Suomen kansanedustajat tukemaan hanketta.

Homma on siis tekemistä vaille valmis. Nyt on valvottava tarkasti, että nopean radan suunnittelu aloitetaan ripeästi. Suunnittelun on oltava hyvin pitkällä jo vuonna 2021, jolloin voimme hakea EU-rahoitusta 30–40 prosenttia koko hankkeen kustannuksista. Yritysmäisesti kannattaa laittaa nopean junan liput jo myyntiin. Tavoite on, että vuonna 2025 kuljemme nopeilla junilla. Nopean junan hankeyhtiö mahdollistaa myös muiden Pirkanmaan tärkeiden infrahankkeiden nopeuttamisen (valtatiet 3, 9 ja 12).

Vastaava saavutettavuusvaatimus liittyy myös lentoliikenteeseen. Junayhteys Helsinkiin on kuljettava Helsinki–Vantaan lentokentän kautta, mutta se ei merkitse Tampere–Pirkkalan näivettymistä –
päinvastoin. Oma visioni on, että nämä kaksi kenttää ovat aito kenttäpari. Helsingin kentän kasvusta voidaan osa reilusti ohjata Tampereelle.

Toinen kasvavan ja positiivisen maakunnan ominaispiirre on osaavat ja motivoituneet työntekijät. Tällä hetkellä Pirkanmaalla on pulaa ihan kaikenlaisista tekijöistä. Vastikään yksi merkittävä kotimaakuntamme yritysjohtaja sanoi, että tarve ammattimaisista hitsareista on huutava. Jos heitä ei löydy, on pakko siirtää yritystoimintaa muihin maihin. Samoin 1500 pirkanmaalaista yrittäjää miettii työlleen jatkajaa.

Pirkanmaalla on 9000 vapaata työpaikkaa, mutta samanaikaisesti 23 000 työtöntä työnhakijaa. Mitä ihmettä tapahtuu? Yhteiskunta on jotenkin vinksahtanut! Lisäksi tarveharkinnan takia myös ulkomaista työvoimaa on todella vaikea saada. Nyt meillä on ammatillisessa koulutuksessa todellinen näytön paikka – sekä nuorten että aikuisten koulutuksessa. Mutta ammatilliselle koulutukselle on annettava reilut resurssit.

Tampere 3 on suomalaisen korkeakoulutuksen kärkihanke. Uudet innovaatiot syntyvät usein eri toimialojen ja osaamisalojen yhteistyönä. Metsäteollisuudesta on syntynyt bioteollisuutta! Teknologiateollisuuden uusi kilpailukyky syntyy digitalisaatiosta ja tekoälystä. Paraskaan tuote ei myy ilman myynnin huippuammattilaista. Tämä kaikki on uudessa Tampereen yliopistossa.

Meillä on uusi monitieteellinen huippuyliopisto, mutta valtion rahoitus on huomattavasti vaatimattomampi kuin pääkaupunkiseudulla toimivalle Aalto-yliopistolle. Siksi seuraavan hallituksen ohjelmaan on ehdottomasti saatava uudelle Tampereen yliopistolle Aaltoa vastaava fuusio- ja pääomitusraha. Kokonaisuutena puhutaan 130 miljoonasta eurosta. Tekemistä siis riittää myös Arkadianmäellä.

Harri Jaskari

kansanedustaja, KOK