Etätyö mullisti asuntokaupan – unelmien kodilta odotetaan entistä enemmän

Poikkeusvuosi vaikutti meihin kaikkiin ja nosti esiin inhimillisiä eroja työyhteisöjen jäsenissä. Toiset kokevat etätyön luontevaksi, toisille taas kasvokkaisten kontaktien puute päivittäisessä työskentelyssä lisää stressin tunnetta, ja työskentely kotoa käsin tuntuu tukalalta.


Toimitusjohtaja Timo Voutilainen, OP Koti Pirkanmaa Oy LKV

Ei ole ihme, että nyt markkinoilta etsitään suurempaa asuntoa omalla pihalla, rauhallisella työtilalla ja toimivalla verkkoyhteydellä.

Etäilyyn siirtyminen on muuttanut työskentelytapoja merkittävästi myös asuntovälityksessä. Sähköiset asuntokaupat lisääntyvät, etäesittelyt ovat uutta arkipäivää ja asuntoihin halutaan tutustua kaikin mahdollisin tavoin jo ennen esittelyä. Välittäjiltä kaivataan nyt entistä enemmän palvelua digitaalisten kanavien välityksellä ja osaamista sosiaalisen median käytössä.

Poikkeusajoista huolimatta asuntokauppa selvisi viime vuodesta erinomaisesti. Tampereen seudulla tehtiin enemmän asuntokauppoja kuin edellisvuonna ja kokonaisuudessaan asuntomarkkinat ovat keikahtaneet vauhdikkaampaan suuntaan.

Poikkeusvuoden vaikutukset näkyvät vielä pitkään

Tampereella jo puolet väestöstä asuu vuokralla. Matkailurajoitukset vapauttivat lyhytaikaiseen vuokraustoimintaan keskittyneet asunnot vuokramarkkinoille, samalla kun etäopiskeluun siirtyneillä opiskelijoilla ei ole enää tarvetta omalle vuokrakodille. Vuokra-asunnoista on siis ylitarjontaa, joten nyt on meneillään vuokra-asuntoa etsivän markkinat.

Asuntokauppakin käy kuumana. Lapsiperheet haluavat pois kaupunkien ytimestä, ja moni kaipaa luontoa, rauhaa ja takapihaa. Toisaalta kiinnostusta riittää myös kalliimmille keskusta-asunnoille. Ratikan myötä autoton liikkuminen on Tampereella pian helpompaa ja yhä useamman arvojen mukaista.

Asunnonvaihtajia on liikenteessä paljon ja myyntiajat ovat lyhentyneet. Myynnissä olevien asuntojen määrä laski kuitenkin viime vuoden keväästä loppuvuoteen jopa 40 prosenttia. Samalla oman kodin ostosta haaveilevien määrä on noussut. Taustalla kummittelee pelko hintojen ylikuumenemisesta. Uudiskohteita valmistuu vähemmän, ja kysynnän ollessa korkealla vanhojen asuntojen hinnat ovat lähteneet nousuun. Jos uutta kotia ei ole vielä kiikarissa, ei omaakaan laiteta myyntiin. Lumipalloefekti on valmis.

Ihan kiva ei jatkossa riitä

Oman unelmakodin nappaaminen vaatii nopeita ostopäätöksiä ja valmiiksi neuvoteltua rahoitusta. Ostotoimeksiannolla pääsee käsiksi myös hiljaisessa myynnissä oleviin helmiin ja voi keskittyä omat kriteerit täyttävään tarjontaan. Kun uskaltautuu ostamaan uuden, oikealla hinnoittelulla ja toimenpiteillä, oma vanha asunto menee nyt koronasta huolimatta kaupaksi.

Etätyö pakotti muiden lailla myös minut siirtämään toimiston kotiin keittiön pöydän ääreen. Moni haaveilee nyt ymmärrettävästi isommista neliöistä, ja yhä useampi haluaa kuluvana vuonna löytää tiensä unelmiensa kotiin. Omien seinien sisältä etsitään turvaa, mutta kotona halutaan myös viihtyä entistä paremmin.

Ihan kiva ei jatkossa riitä. Koti ei ole enää vain pysähdyspaikka, vaan koko elämämme keskiössä.

Timo Voutilainen

Toimitusjohtaja

OP Koti Pirkanmaa Oy LKV

 

Scroll to Top