Jos amerikkalaisen Agcon yrityskulttuurista erottuu jotain linnavuorelaista, Juha Tervalan mukaan se on ehdottamasti tekemisen meininki.
– Yhteensä yli sadan miljoonan euron investoinnit ovat loppusuoralla, Juha Tervala iloitsee. Pitkälle automatisoitu ja robotiikaltaan kehittynyt Linnavuoren tehdas on Agco Powerin mallitehdas. Yhtiö täyttää ensi vuonna 80 vuotta, ja sitä juhlistetaan uuden moottoriperheen lanseerauksella.
Vuoden teollisuusteko -palkinnon Alihankinta-messuilla syyskuussa Agco Powerille pokannut Juha Tervala sanoo, että asiat Nokian Linnavuoren tehtaalla ovat hyvin. Työtä olisi enemmän kuin ehditään tehdä.
Sadan miljoonan euron investoinnit kolmessa vuodessa dieselmoottorien tuotekehitykseen ja tehtaaseen lupaavat myös valoisaa tulevaisuutta.
– Tosiasiassa investointisumma on huomattavasti isompi, ja investointien aikavälikin on julkisuudessa kerrottua pitempi. Suunta nykyiseen otettiin jo vuonna 2012, kun halusimme perustaa uuden tehtaan isoille työkonemoottoreille, joiden päämarkkina on Pohjois-Amerikassa. Uuden tehtaan sijainti täällä vaati tiukkoja neuvotteluja, Tervala kertoo.
Jos neuvottelut olivat tiukat, niin olivat perustelutkin: Agco Powerin globaali tuotekehitys sijaitsee Linnavuoressa.
– Onhan se erittäin tärkeää, että tuotekehitys ja tuotanto sijaitsevat kylki kyljessä.
Vuonna 2018 Juha Tervala matkusti Agcon pääkonttoriin Duluthiin Yhdysvaltoihin pyytämään lupaa jatkoinvestoinneille, vajaalle 70 miljoonalle eurolle. Nyt on korjattu satoa: On kehitetty tuotantovalmius uudelle moottoriperheelle, jonka valmistus aloitetaan ensi vuonna. On laajennettu tehdasta, jotta moottorien kokoonpano voidaan keskittää saman katon alle. Koneistuskapasiteettia lisätään. Viime vuonna valmistuivat uusi logistiikkakeskus, maalaamo ja lähettämö.
– Investoinnit tehostavat tuotantoa merkittävästi. Esimerkiksi kokoonpanoa varten on jatkossa vain yksi linja, jolla tehdään joustavasti kaikki moottorit. Työympäristöinä vanhalla ja uudella linjalla on eroa kuin yöllä ja päivällä.
Kirsikaksi kakun päälle, kuten Tervala sanoo, rakennetaan ensi vuonna koulutuskeskus asiakkaille ja huoltoverkostolle annettavaa moottorikoulutusta varten.
– Näiden jälkeen voi pyyhkiä kätensä ja sanoa, että merkittävät investoinnit riittävät vähäksi aikaa, vaikka jatkokehitysideoitahan tiimeillä on työn alla koko ajan.
Hengästyttävä investointitahti saa miettimään Linnavuorta Agcon päättäjien silmissä. Miksi se on Agcon mallitehdas?
– Sitä itsekin välillä miettii, Tervala naurahtaa.
– Täällä ollaan Euroopan nurkassa, välissä on meri, on logistisia haasteita. Teemme moottoreita, joiden komponentit on tuotava ympäri maailmaa, ja sitten me toimitamme valmiit moottorit pitkin maailmaa. Eikä Suomi ole mikään halpa maa.
– Kyllä se lopulta aina osaamiseen kääntyy, ja korkeaan automaatiotasoon. Niillä kompensoidaan huonoja puolia tehokkaasti.
Wanted: motivoitunut työntekijä
Agco Power tuottaa polttomoottoreita pääosin maatalouskoneisiin, mutta myös muihin työkoneisiin, kuten kaivureihin, pyöräkuormaajiin ja metsäkoneisiin. Polttomoottoreita käytetään Tervalan mukaan työkoneissa vielä pitkään. Ne täyttävät kuitenkin kireimmät päästövaatimukset ja uudet moottorit soveltuvat hybridikäyttöön sekä tulevaisuuden vaihtoehtoisille polttoaineille, kuten kaasulle ja vedylle.
Linnavuoressa valmistuu vuosittain runsaat 30 000 moottoria. Viime vuonna jäätiin hitusen alle koronan takia ja myös siksi, että asiakkaat olivat täyttäneet varastojaan uusia päästörajoituksia ennakoidessaan.
– Matalan volyymin vuosi oli toisaalta hyvä asia, kun poikkeusoloissa ja investointien aikana ei ollut niskassa niin kovaa tuotannon painetta.
Hyvää tulosvauhtia varjostaa muutama tumma pilvi, joista uhkaavimmat ovat komponentti- ja työvoimapula.
– Kokoonpanossa työvoimapulaa on toistaiseksi hallittu pilkkomalla tuotantoa pieniin palasiin ja tiimeihin, jolloin uusi työntekijä on kohtuullisen helppo perehdyttää tehtäviin. Vaatimukset eivät ole mahdottomat: pääasia on, että henkilö on motivoinut ja työkalut pysyvät käsissä. Tehtävät eivät ole raskaita, isoja kappaleita ei tarvitse nostella.
– Kun tulin itse taloon, meillä oli useita linjoja ja yksi asentaja teki moottorin alusta loppuun valmiiksi. Häneltä tietenkin kesti kauan oppia kaikki työvaiheet.
Tervalan mukaan konepajateollisuus tarvitsisi työvoimapulaa murtaakseen kunnon imagonkohotuksen, sillä uskomukset likaisesta ja raskaasta työstä elävät sitkeästi.
– Työtä tehdään paljon esimerkiksi robottien kanssa. Tätä varten meille on valmistumassa robottikoulutushuone. Oman henkilöstön koulutuksen lisäksi tilaa käytetään vieraille ikkunaksi nykyaikaiseen konepajaan ja alan opiskelijoille harjoitustöitä varten.
Imagonkohotusta on Agco Powerilla tehty itsekin. On osallistuttu teknologiateollisuuden koulukiertueille ja järjestetty tutustumisvierailuja. Pari vuotta sitten avattiin Tampereen yliopiston Hervannan kampukselle oma toimisto, jossa työskentelee Research and advanced engineering -tiimi.
– Linnavuoressa tehdään tuotekehitystä, mutta yliopistolla on porukka, joka katsoo kehitystä eteenpäin useamman vuoden päähän. Toimiston avaaminen oli hyvä idea. Olemme löytäneet diplomityöntekijöitä, joista osa on jatkanut vakituisina työntekijöinä.
Juha Tervala tuli itsekin taloon diplomityöntekijäksi kesätyöpestin jälkeen.
– Silloinen henkilöstöpäällikkö nuukana pohjalaisena istutti minut, teekkarin, työnjohtohommiin, sillä yksi työnjohtajista oli pitkällä sairauslomalla. Diplomityötä tein siinä sivussa.
Työnjohtajana teekkari heitettiin syvään päähän, sillä Suomi oli luisumassa lamaan.
– Olin vasta 25-vuotias, kun jouduin työurallani irtisanomistalkoisiin. Yhden vuoden aikana 450 työntekijästä irtisanottiin joka kolmas.
Vertailun vuoksi linnavuorelaisia on tällä hetkellä lähes 800. Heidän lisäkseen työtä uutterasti tekevät yli sata teollisuusrobottia.
Kyllä se lopulta aina osaamiseen kääntyy, ja korkeaan automaatiotasoon. Niillä kompensoidaan huonoja puolia tehokkaasti.
Kasvun vuodet Kiinassa
Juha Tervalan edeltäjä Eero Tomi jätti yhtiön 37 palvelusvuoden jälkeen vuonna 2017. Tampereen kauppakamarilehti uutisoi tuolloin, että Agco Powerilla moottori vaihtuu ja menetelmänä on ”saattaen vaihdettava”.
Saattaa olla, että Tomi oli tehnyt tuotehallinnan ja myynnin johtajana toimineen Tervalan varalle pitkän suunnitelman.
– Tulin kerran sanoneeksi, että voisihan sitä tehdä jotain muutakin, jolloin Eero ehdotti väliaikaista tehtävää Kiinassa. Agco oli perustamassa sinne traktori- ja moottoritehdasta, ja minä menin käynnistämään moottorituotannon. Ehkä hän lähetti minut Kiinaan kasvamaan.
– Se oli palkitseva kokemus. Toki aika kultaa muistoja, mutta suosittelen samaa kaikille, jos mahdollisuus osuu kohdalle. Kaukaa näkee, miten hyvä paikka Suomi on.
Reissussa vierähti yli kolme vuotta. Kun Tervala palasi Linnanvuoren tehtaalle, Eero Tomi heitti uuden ehdotuksen: tulisitko minun paikalleni? Vaihto tapahtui lopulta nopeasti, vain muutamassa kuukaudessa.
Tervala sanoo, ettei johtaminen muuttunut Tomin jälkeen dramaattisesti, mutta hänen itsensä näköistä se on ollut.
– Linnavuoressa on ollut historian aikana useita omistajia. Kun omistajaksi tuli Agco, Eero otti paljon vastuuta ja oli Agco Powerin kasvot ulospäin. Sille oli perusteensa. Minä olen tiimipeluri, ja haluan, että asioita tehdään johtoryhmänäkin yhdessä. Epäonnistutaan ja onnistutaan yhdessä. Näin minä tämän näen.
Agco on amerikkalainen yhtiö, jonka johdossa on paljon saksalaisia. Agco Powerilla on moottoritehtaat Linnavuoren lisäksi Brasiliassa, Kiinassa ja Argentiinassa.
– Yrityskulttuuriltaan Agco on lähinnä saksalaisamerikkalainen. Raportointia on paljon, mikä on tyypillinen amerikkalainen piirre. Etelä-Amerikka tuo kokonaisuuteen omat sävynsä. Jos seassa on jotain linnavuorelaista, tai suomalaista, se on ehdottomasti positiivista. Ei kysellä, tehdään!
Moottori, älä hyydy!
Agco Powerilla työurat ovat olleet yleisesti pitkiä.
– Ihmettelin niitä itsekseni taloon tullessani, ja ajattelin, että itse jatkan eteenpäin kahden, kolmen vuoden kuluttua, naurahtaa Tervala, agcolainen jo 31 vuotta.
Työntekijöiden ikääntymiseen ja jaksamiseen on suunnattu erityistä huomiota työhyvinvoinnin parantamisohjelmalla. Sen avulla on vähennetty muun muassa sairauspoissaoloja. Työntekijät ovat voineet suunnitella omia työpisteitään, ja työterveyden ammattilaiset ovat huolehtineet ergonomian toteutumisesta.
– Viime keväänä aloitimme sähköpyörien liisauksen työtekijöille osana hyvinvointiohjelmaa. Siitä tuli niin suosittua, että yli sata työntekijää teki sopimuksen. Sopimuksen voi tehdä toki tavallisestakin pyörästä.
– Haluamme, että ihmiset viihtyvät työssään, ja haluamme, että he pysyvät terveinä. Työntekijän pitkä työura on molemmille osapuolille win-win-tilanne.
Liisattu sähköpyörä löytyy myös Tervalalta. Sillä hän pyyhältää vaikkapa reippaan kymmenen kilometrin matkan Kuloveden rannalla sijaitsevalle mökkityömaalle.
Juha Tervala on mielissään nähdessään Agco Powerin levittävän hyvinvointia myös ympäristöönsä. Kun yritys jakoi viime keväänä perinteisen kesälahjansa, tällä kertaa se oli pitsalahjakortti. Paikallinen yrittäjä kuittasi näin 1400 pitsatilausta.
– Tämä oli meidän kädenojennuksemme alalle, joka oli yksi koronan suurimmista kärsijöistä, Tervala sanoo.
Teksti Päivi Eskelinen Kuvat Olli-Pekka Latvala
Juha Tervala
1965 syntyy Hl. Koskella (nykyisin Hämeenkoski)
1984 ylioppilas, Hollolan lukio
1991 diplomi-insinööri, konetekniikka, Tampereen teknillinen korkeakoulu
Työura
1990– Valmet Oy Dieseltuotteet, DI-työntekijä, työnjohto
1993– Valmet Oy Dieseltuotteet, ostopäällikkö
2000– Sisu Diesel Oy, ostojohtaja
2004– Sisu Diesel Oy/Agco Power, myynti- ja markkinointijohtaja
2012– Agco Corporation, tehtaanjohtaja, Agco Power, Changzhou, China
2016–2017 Agco Power Oy, myynti- ja tuotehallintajohtaja
2017– Agco Power Oy, toimitusjohtaja
Luottamustoimet
- Tampereen kauppakamari, teollisuusvaliokunnan jäsen
- Tampereen ammattikorkeakoulu, hallituksen jäsen
- Tampereen yliopisto, työelämäyhteyksien neuvottelukunnan jäsen
Perhe
Vaimo Outi Tervala, kolme lasta, kaksi lastenlasta. Koti Nokialla.
”Villiä opiskelijaelämää kesti tasan kaksi viikkoa, kun löysin TTKK:lta tyttöystävän, josta tuli vaimoni. Miesvaltaisessa yhteisössä piti olla nopea!”
Harrastukset
Golf, murtomaahiihto.
”Viime talvena hiihtokilometrejä kertyi parikymmentä kilometriä vaille tuhat. Golf on jäänyt vähälle kesämökkiprojektin takia. Mökki nousee Kuloveden rantaan tontille, joka oli umpimetsää, mutta nyt siellä on saunamökki. Saunottukin on jo pari kertaa. Ensi kesänä alkaa varsinaisen kesämökin rakentaminen.”
Harrastukset
”Kaikki, mikä vie ajatukset pois työasioista, ja tekemällä jotain ihan muuta, kuten ”riehumalla” moottorisahan kanssa metsässä, touhuamalla lastenlasten kanssa ja saunomalla. Käytössäni on kolme saunaa.”
Motto
Asioilla on tapana järjestyä.