Bryssel ei päätä puolestasi – yrityksillä on enemmän vaikutusvaltaa EU-asioissa kuin yleisesti oletetaan

Katriina Nousiainen, Tampereen kauppakamari.

”Taas saatiin Brysselistä uusia direktiivejä, onko tähänkään yhdeltäkään yritykseltä kysytty mielipidettä”. Tämä ajatus vilahtaa monen yrityspäättäjän mielessä, kun he lukevat EU-päätöksistä.

Osallistuin itse koulutukseen, jossa käytiin läpi EU-ennakkovaikuttamista yritysjohdon näkökulmasta. Haluan haastaa ajatustanne; mitä jos EU ei olisikaan pelkkä sääntelyn lähde, vaan strateginen työkalu, jolla voi parantaa omaa toimintaympäristöä ja kilpailuetua? Mitä jos seuraava iso muutos ei olisikaan yllätys, vaan mahdollisuus, johon on voitu vaikuttaa jo etukäteen?

Liian usein EU koetaan koneistona, johon ei voi vaikuttaa tai vaikuttaminen on ylivoimaisen haastavaa. Todellisuudessa vaikuttaminen on mahdollista – kunhan aloitat ajoissa. Vaikuttaminen on vähän kuin jalkapallopeli. Jos jäät seisoskelemaan ja katsomaan, mitä muut tekevät, huomaat nopeasti olevasi kaksi maalia perässä. Silti, hyvä joukkue voi vielä toisella puoliajalla kääntää pelin edukseen. (Vaikka jalkapallossa Mestarien liigassa ei suomalaiset joukkueet ole menestyneet, EU vaikuttamisessa meillä kuitenkin on helpommat saumat jatkoon). Yritysten näkökulmasta tämä tarkoittaa sitä, että jos oma ääni halutaan kuuluville, se on tuotava esiin ajoissa. Tähän tarvittaessa alkuun apuna kannattaa käyttää ammattilobbareita, joille vaikuttamisen pelikenttä on tutumpi. 

Vaikuttaminen ei ole helppoa tai nopeaa, vaan edellyttää strategiaa, yhteistyötä ja oikeaa ajoitusta. Vaikuttaminen alkaa jo ennen kuin asiat etenevät Brysselissä. Aloitteentekijän, eli komission, ehdotuksiin voi vaikuttaa jo ennen kuin ne ovat virallisesti pöydällä. Yritysten on oltava mukana varmistamassa, ettei vahingollisia linjauksia synny. Ei puolustaen, odottaen ja sopeutuen, vaan aktiivisesti osallistuen jo silloin, kun linjauksia vasta hahmotellaan. Virkakoneisto ja päättäjät tarvitsevat tietoa, joka auttaa heitä valmistelussa ja neuvotteluissa. 

Vaikuttaminen rakentuu verkostojen kautta, siitä, että tietää, kenelle puhua ja milloin – olipa kyseessä yritysverkostot, elinkeinoelämän järjestöt tai muiden EU-maiden kumppanit. Usein vaikuttaminen on tehokkainta silloin, kun mukana on useam-pi kumppani, mielellään eri maista, joka jakaa saman näkökulman – harvoin asioita ajetaan yksin, ja oikeiden kumppaneiden löytäminen on tärkeää. Erityisesti on hyvä muistaa, että vaikuttaminen ei ole varattu vain isoille toimijoille. Se, että pohjoispirkanmaalainen pk-yrittäjä nostaa heille tärkeän asian esille, voi vaikuttaa tuotantoketjussa myös suuriin, globaaleihin toimijoihin positiivisesti. 

Selkeä ja rakentava viesti on viestinnän ydin – tavoitteena ei ole vain esittää vastalauseita, vaan tarjota ratkaisuja, jotka ovat sekä yritysten että päättäjien näkökulmasta uskottavia ja toteuttamiskelpoisia. Viesti on myös osattava tuoda esiin oikein: pelkkä toteamus, että asia on näin, ei riitä – tarvitaan konkreettisia esimerkkejä, dataa ja kykyä osoittaa, miten ratkaisut hyödyttävät sekä Suomea että koko Eurooppaa. Onnistunut vaikuttamistyö vaatii tietoa, rohkeutta ja valmiutta tarjota ratkaisuja. 

Suomi tunnetaan rakentavana ja johdonmukaisena neuvottelukumppanina. Tämä on meidän vahvuutemme. Ennakkovaikuttamisella on onnistuttu taklaamaan epäedullista lainsäädäntöä ja vastaavasti regulaation avulla muokkaamaan pelikenttää, myös suomalaisten toimijoiden hyödyksi EU:n sisämarkkinoilla ja globaalissa kilpailussa. Ministeriöt, virkamiehet ja poliitikot muodostavat Suomen kannan – kun se on lyöty lukkoon, sitä ei yleensä muuteta. Siksi yritysten pitää olla mukana keskusteluissa jo silloin, kun linjauksia vielä valmistellaan. Työ usein maksaa vaivan heille, jotka osaavat ja haluavat olla mukana. Ne, jotka tuntevat pelin ja sen säännöt sekä aloittavat aikaisin, saavat etulyöntiaseman.

Katriina Nousiainen

asiantuntija

Tampereen kauppakamari

Katriina Nousiainen seuraa EU-asioita, viestii EU:sta kauppa­kamarin jäsenyrityksille, luo yhteistyötä ja verkottaa toimijoita keskenään. Hän työskentelee osan työajastaan Brysselissä asemapaikkanaan Pirkanmaan EU-toimisto.

Seuraa Pirkanmaan EU-toimistoa verkossa ja LinkedInissä tampere.eu

Scroll to Top