Academic Work avaa nuorille nopean väylän työelämään


Academic Workin sisaryhtiössä AW Academyssa on kehitetty koulutuskonsepti, jota kutsutaan kiihdytetyn oppimisen malliksi.Asiakasyritys voi tilata koulutuksesta esimerkiksi pilviosaajia.

Henkilöstöpalveluyritys Academic Work lupaa viedä korkeakoulutetut nuoret ripeästi työelämään. Intensiivisellä koulutusjaksolla heistä kuoriutuu täsmäosaajia työvoimapulasta kärsiville yrityksille.

Suomessa yhä useampi ala potee kroonistuvaa työvoimapulaa. Koulutusjärjestelmämme ei pysty puskemaan ulos osaajia sillä vauhdilla kuin heitä tarvittaisiin, eikä vastavalmistuneiden osaaminen välttämättä sovi sellaisenaan yritysten tarpeisiin.

Tampereelle tänä syksynä rantautunut henkilöstövuokrausta ja rekrytointipalveluja tarjoava Academic Work lupaa yhdistää nuoret ammattilaiset ja tulevaisuuden tekijöitä etsivät yritykset.

– Erottaudumme henkilöstöpalveluyrityksistä keskittymällä korkeakoulutaustaisiin henkilöihin, joilla on työkokemusta nollasta viiteen vuotta, linjaa Tampereen toimiston vetäjä Tomi Erävaara.

– Kohderyhmä tulee Academic Workin taustasta, joka on hyvin start up -henkinen. Yritys perustettiin Ruotsissa 1998. Perustajat olivat nuoria ja heidän alkuperäisenä motiivinaan oli työllistää itsensä ja kaverinsa.
Erävaaran mukaan korkeakoulutetut tarvitsevat perehdytystä, tukea ja koulutusta päästäkseen työmarkkinoille mahdollisimman nopeasti.

– On tärkeää, ettei opintojen ja työelämän välissä synny tyhjäkäyntiä. Toisaalta tavoitteemme on kannustaa yrityksiä palkkaamaan nuoria, olla tavallaan tulkkina osapuolten kesken ja tuoda realismia odotuksiin. Joissakin yrityksissä on valmiit käytännöt junnujen vastaanottamiselle, mutta jos näin ei ole, me voimme auttaa.


– Tampere on ollut Academic Workille potentiaalinen sijoittumispaikka siitä lähtien, kun yritys tuli Suomeen 2008. Tampere on tarpeeksi iso ja koulutuskaupunkina tuottaa jatkuvasti nuoria ammattilaisia. Näen työssämme myös yhteiskunnallista vaikuttavuutta, koska tukimme osaamis- ja kulttuuripääoman valumista pois Tampereelta. Korkeakoulutettujen poismuutto on oikeasti iso ongelma, Tomi Erävaara sanoo.

Intensiivijakso perehdyttää ja pätevöittää

Nopeaan työelämään siirtymisen tueksi Academic Workin sisaryhtiössä AW Academyssa on kehitetty koulutuskonsepti, jota kutsutaan kiihdytetyn oppimisen malliksi. Sen avulla yritys on tuottanut 3–4 viime vuoden aikana lähes 500 työntekijää IT- ja tekniikan aloille.

– Koulutus kestää kolme kuukautta. Se on intensiivijakso, josta on karsittu pois kaikki ylimääräinen. Esimerkiksi IT-kursseillamme ohjelmointiin käytetään valtavasti aikaa.

Koulutukseen valittavilta vaaditaan luonnollisesti hyvää oppimiskykyä, joka testataan ennen valintaa. Toiseksi vaaditaan hyvää motivaatiota. Henkilön on sitouduttava koulutukseen täysillä ja oltava innostunut tulevasta urasta.

– AW Academyn koulutuksiin tavoittelemme muun muassa alanvaihtajia. Koulutusmallimme sopiikin monille, sillä henkilön aiemmalla koulutustaustalla ei ole väliä. Se on myös vaihtoehto perinteisille koulutuksille, jotka kestävät vuosia. Niihin ei monella ole aikaa ja varaa. AW Academystä valmistunut konsultti saa heti vakituisen työpaikan.

Ensin vuokralle, sitten vakituiseksi

Koulutukseen valittavat henkilöt tekevät Academic Workin kanssa kahden vuoden työsopimuksen.

– Asiakasyritys voi tilata meiltä esimerkiksi pilviosaajia. Koulutamme nuoret tehtävään ja työllistämme heidät vuokratoimeksiannoilla yritykseen. Tavoitteena tietenkin on, että työsuhde vakinaistetaan myöhemmin.

– Palkkaamalla henkilöt ensin Academic Workiin kannamme riskin asiakasyrityksen puolesta. Sama pätee koulutettaviin: jos henkilö ei työllisty yritykseen vaikkapa projektin peruuntumisen takia, etsimme hänelle uuden työnantajayrityksen voimassa olevan työsopimuksen mukaisesti. AW Academysta valmistuneille osaajille löytyy kyllä ottajia, Erävaara sanoo.

Tähän mennessä on toteutettu yli 30 kiihdytetyn oppimisen kurssia. Koulutuksia on tehty muun muassa ohjelmointiin ja koodaukseen, pilvipalveluihin, automatisointiin ja data-analytiikkaan. Erävaaran mukaan koulutetut ovat työllistyneet yrityksiin 95-prosenttisesti.

Academic Work aikoo itsekin kasvaa Tampereella nopeasti.

– Meillä on nyt kahdeksan työtekijää, ja ensi vuoden alkuun mennessä määrä tuplataan. Mitä enemmän meitä on, sitä enemmän voimme luoda työpaikkoja muille. Nuoret löytävät töitä meidän kauttamme, ja yritykset saavat uusia resursseja.

Teksti ja kuva Päivi Eskelinen

 

Scroll to Top