Puhtaamman ympäristön asialla

Eero Aarnion suunnittelema Puu-tilanjakaja on esimerkki rotaatiovalumenetelmällä valmistetusta kauniista sisustustuotteesta. – Finncont on valmistanut tuotteita rotaatiovalumenetelmällä jo vuosikymmenten ajan, sanoo talousjohtaja Niko Huusko.

Ympäristövastuullisia ja innovatiivisia kiertotaloustuotteita ­kehittävä Finncont haluaa maksi­moida raaka-aineiden ja mate­riaalien kiertoa taloudessa ja minimoida ympäristön kuormitusta. 

Finncont tarjoaa turvallisia ja pitkäaikaisia kiertotaloustuotteita ja -palveluja jätteiden keräykseen ja kierrätykseen. Lisäksi se tarjoaa ratkaisuja kemikaalien ja elintarvikkeiden turvalliseen kuljetukseen sekä varastointiin.

– Haluamme auttaa asiakkaitamme toimimaan ympäristövastuullisesti, mikä haastaa myös meitä kehittymään jatkuvasti omien tuotteiden suunnittelussa. Meille on tärkeää löytää oikeat kumppanit, joilla on samat arvot, kiteyttää yhtiön talousjohtaja Niko Huusko.

– Tällainen on esimerkiksi uusi kierrätysjärjestelmien jakelukumppanuus PWS Nordic AB:n kanssa. Yhteistyö mahdollistaa meille markkinoiden laajimman tuotevalikoiman perinteisissä jäteastioissa, ja samalla voimme lisätä kierrätysraaka-aineiden osuutta niiden valmistuksessa laadusta tinkimättä.

Kumppanuuden myötä PWS edustaa vastavuoroisesti Finncontin kierrätysjärjestelmiä Ruotsin-markkinoilla.

IBC-kontit edelleen tuotevalikoimassa

Yhtiön historia alkaa jo 40-luvulta, jolloin alun perin maalipurkkien ja metallipak-kausten valmistukseen keskittynyt Mety Oy perustettiin Ylöjärvelle. Vuonna 1974 yhtiön toiminta laajeni Virroille, jolloin nestekontteja valmistava Finncont sai alkunsa.

– Täällä alettiin valmistaa kemianteollisuudelle suunniteltuja IBC-kontteja, jotka ovat edelleen merkittävässä roolissa myynnissämme. Se on hyvä esimerkki tuotteesta, jolla on pitkä elinkaari. Kontti on myös räätälöitävissä asiakkaan vaativien tarpeiden mukaan, Niko Huusko sanoo.

Kemian- ja elintarviketeollisuuden tuotteista merkittävä osa menee vientiin. Tärkeitä vientialueita ovat Britteinsaaret, Pohjoismaat ja Keski-Eurooppa, mutta Virroilta lähteneisiin tuotteisiin voi törmätä kaikilla mantereilla.

– Finncontin vahvuutena on oma Finncont Design Studio, joka tarjoaa asiakkaille tuotekehityksen pitkäaikaista kotimaista huippuosaamista. Se tukee kaikkia konsernin liiketoimintoja tuottaen uusia ja kehittäen jo olemassa olevia tuoteratkaisuja.

Voimakkaasti kasvava asiantuntijayritys

Finncontin tavoitteena on jatkuvuus.

– Haluamme, että jätteet jatkavat elämäänsä uusina raaka-aineina. Näin tule-vien sukupolvien ei tarvitse tehdä liian suuria myönnytyksiä valintojemme vuoksi, ja -asiakkaamme voivat toimia ympäristövastuullisesti. Siksi kehitämme osaamistamme jatkuvasti. Yhdessä asiakkaidemme kanssa löydämme ratkaisuja tämän päivän ja huomisen haasteisiin, sanoo Finncont Groupin toimitusjohtaja Jyri Partanen.

Finncont on sitoutunut tavoitteeseen olla hiilineutraali konserni vuoteen 2030 mennessä.

Vastuullisuus ei tarkoita kuitenkaan liiketaloudellisten tavoitteiden jäämistä taka-alalle.

– Haluamme kasvaa voimakkaasti niin orgaanisesti kuin yritysostojenkin kautta. Epäorgaaninen kasvu on riippuvainen siitä, minkälaisia ostokohteita markkinoilla kulloinkin on, mutta se on vahvasti osa strategiaamme. Ostettavan yrityksen on kuitenkin tuotava synergiaetuja meidän toimintaamme, Partanen sanoo.

– Neuvotteluja on käynnissä koko ajan.

Viimeisin yritysosto oli kuopiolaisen, kokonaisvaltaista polttoainehuoltopalvelua etenkin metsäkone- ja maarakennusyrittäjille tarjoavan Fuelk Oy:n hankinta alkuvuodesta. Yhtiön tuotanto siirrettiin Virroille.

– Fuel as a service on ratkaisu, jossa työmaalla olevan polttoainesäiliön sijainti välittyy GPS:n avulla polttoainetoimitukselle. Polttoaine tuodaan juuri sinne, missä sitä tarvitaan, jolloin palvelun käyttäjä pystyy keskittymään tuottavaan toimintaan. Työmaalla käytössä ovat meidän valmistamamme, tähän tarkoitukseen suunnitellut, hyväksytyt ja turvalliset polttoainesäiliöt. Tarvittaessa esimerkiksi metsäkonesäiliöt voidaan räätälöidä yrittäjän koneen väreihin sopivaksi, Niko Huusko kertoo.

– Haluamme, että jätteet jatkavat elämäänsä uusina raaka-aineina, anoo Finncont Groupin toimitusjohtaja Jyri Partanen.

Menestyksen kivijalat luotu vuosien aikana

Viiden vuosikymmenen toiminnan aikana Finncont on ottanut vahvan jalansijan toimialoillaan.

– Tuotannon prosessimme ovat vuosien aikana hioutuneet tehokkaiksi, mikä on yksi Finncontin vahvuustekijöistä, Niko Huusko arvioi.

– Talousjohtajan mieleen on myös se, että liiketoimintamme ovat hajautettuna eri toimialoille. Kaikki munat eivät ole samassa korissa, mikä tuo joustavuutta muuttuviin tilanteisiin.

Yhtenä Finncontin vahvuutena on myös osaava ja sitoutunut henkilöstö. Joukossa on todella pitkään yhtiössä työskennelleitä, useita yli 30 vuotta talossa olleita, jopa yli 40 vuoden työhistorian omaavia osaajia.

– Pysyvyys takaa sen, että hiljainen tieto ei karkaa niin helposti ulos yrityksestä.

Valtaosa henkilöstöstä on luonnollisesti paikallisia, mutta merkittävä osa tulee myös ympäristökunnista ja aina Tampereelta asti.

– Logistisesti Virrat on hyvä paikka toimia ajatellen liikenneyhteyksiä jokaiseen ilmansuuntaan. Rekkaliikenteen kannalta tehtaamme sijaitsee varsin toimivassa paikassa, Huusko sanoo.

Rotaatiovalulla villitkin ideat tulevat todeksi

Finncont on valmistanut rotaatiovalutuotteita jo vuosikymmeniä.

Rotaatiovalu on kestävien pitkäaikaisten tuotteiden valmistusmenetelmä, jonka avulla mielikuvituksellisetkin ideat voidaan toteuttaa. Menetelmä mahdollistaa onttojen tuotteiden ja kotelomaisten rakenteiden toteutuksen niin isoille kuin pienille kappaleille.

Prosessi perustuu muotin pyörimiseen uunissa. Muottiin täytetään muoviraaka-aineannos ja muotti siirretään uunin lämpöön pyörimään. Muotin lämpötilan ylittäessä muoviraaka-aineen sulamispisteen, alkaa se muotin seinämiä pitkin virratessaan ja samalla sulaessaan muodostaa onton tuotteen seinämän. Tästä syystä onttoon muottiin muodostuu luonnostaan säiliömäinen rakenne.

Rotaatiovalumenetelmässä käytettävät muotit ovat kevytrakenteisia ja investoinneiltaan maltillisia, mikä mahdollistaa myös suurien tuotteiden valmistamisen pienilläkin valmistusmäärillä kilpailukykyisesti.

Finncont-konserni

  • perustettu Virroille 1974
  • ympäristöä säästävien tuotteiden ja ratkaisujen asiantuntijayritys
  • konsernin liikevaihto vuonna 2023 noin 37 miljoonaa euroa
  • konsernissa työskentelee noin 180 henkilöä
  • konserniin kuuluvat emoyhtiö Finncont Group Oy, Virroilla toimiva Finncont Oy sekä Finncont 
  • Ympäristötuotteet Lahdessa. Fuelk Oy sulautuu Finncont Oy:öön syksyllä 2024
  • jälleenmyyjiä yli 10 maassa, vientiä eri puolille maailmaa

Teksti ja kuvat Jari Runsas

Scroll to Top