Akaassa ei voi välttyä puhumasta urheilusta. Toijalan Tilitoimisto kuuluu paikkakunnan ylpeyksien, Akaa-Volleyn ja Akaa Futsalin, pääsponsoreihin. Akaa-Volleyn Panu Pitkänen on yrityksen nimikkopelaaja. – Omien joukkueiden kannattaminen on akaalaisille tärkeää, ja meille yrityksenä on tärkeää, että voimme osallistua niiden tukemiseen, Mika Rajala sanoo.
Isännöintiä ja taloushallinnon palveluja tarjoavassa Toijalan Tilitoimistossa katsotaan luottavaisesti ensi talveen. Asiakastaloyhtiöiden kiinteistösähkön hinta ehdittiin kiinnittää hyvissä ajoin maltilliselle tasolle ja nyt keskitytään varautumisohjeiden viestintään asukkaille.
– Syksyn kokouksissa käymme läpi taloyhtiöiden mahdollisuudet vähentää sähkönkäyttöä kulutuksen huippuhetkinä. Kaikille asukkaille on lisäksi lähdössä ohjeistus kotivarasta. Tiedottamalla ja asioista puhumalla vahvistetaan turvallisuuden tunnetta. Se on mielestäni isännöinnin olennaisimpia asioita, toimitusjohtaja Mika Rajala sanoo.
Elokuussa 50-vuotisjuhliaan viettänyt Toijalan Tilitoimisto on Akaan suurin isännöintitoimisto ja yksi suurimmista kirjapitopalvelujen tarjoajista. Alun perin Säästöpankin kiinteistövälitystä varten perustettu yritys siirtyi välitystoimintaa johtaneen Erkki Väisäsen omistukseen 1990-luvun alussa. Vuonna 2016 Väisänen vetäytyi hallituksen puheenjohtajaksi ja vetovastuun otti isännöitsijänä tuolloin toiminut Rajala.
Mika Rajala on alanvaihtaja, jolle isännöinti on tarjonnut mielekkään, uuden työuran. Hän työskenteli Nokian matkapuhelinyksikössä tietotekniikan parissa 15 vuotta, kunnes otti irtisanomispaketin ja kouluttautui uudelleen.
Rajalan tietotekniikkataustan takia Toijalan tilitoimistossa on seurattu digitalisaatiota ensimmäisten omaksujien vanavedessä. Palvelut on sähköistetty ja käytäntöjä uudistettu.
– Esimerkiksi ensimmäisenä koronakeväänä pystyimme ottamaan parissa päivässä käyttöön etäkokoukset ja pidimme kaikki yhtiökokoukset sähköisesti siirtämättä niitä syksyyn, vaikka sekin olisi ollut lakimuutoksen perusteella mahdollista, hän kertoo.
Palvelun tarve ei katoa digitalisaatiossa
Asiantuntijalle digi on kuitenkin vain apuväline.
– Kymmenen viime vuotta on puhuttu, kuinka kirjanpitäjiä ei kohta tarvita alan digitalisoitumisen, automatisoinnin ja robotiikan takia. Kehitys on toki johtanut siihen, että rutiinityöt ovat vähentyneet, joten yhdellä kirjanpitäjällä voi olla aiempaa enemmän asiakkaita.
– Kirjapitäjien tarve ei ole kuitenkaan kadonnut. Hän tulkitsee, auttaa ja keskustelee yrittäjien kanssa. Meillä on paljon asiakkaita, jotka haluavat edelleen henkilökohtaista neuvontaa.
Digitalisaation seurauksena isännöinti on muuttunut paikkariippumattomaksi. Isännöitsijät pääsevät läppäreiltään käsiksi kaikkeen tarvitsemaansa tietoon, olivatpa he missä tahansa. Asiakirjat allekirjoitetaan sähköisesti. Taloyhtiöiden ei tarvitse enää kääntyä kaikissa asioissa isännöitsijän puoleen, sillä jokaiselle on perustettu oma palveluportaali, joka sisältää kaikki sopimukset, pöytäkirjat ja tietoa yhtiöstä.
– Mutta isännöinnissäkin osa perinteisistä käytännöistä on säilynyt sähköisten rinnalla. Paperitiedotteita jaetaan ja yhtiökokouksiin voi osallistua paikan päällä, sillä aina on heitä, jotka haluavat tulla, koska ovat tehneet niin kymmeniä vuosia.
Isännöitsijän työn sisältö muuttunut muun kehityksen rinnalla. Siihen on tullut muun muassa lisää avoimuutta.
– Työ on pitkälti keskustelun virittämistä, ideoiden esille tuomista ja faktojen hakemista päätösten tueksi. Tietenkin on huolehdittava laissa määrättyjen velvoitteiden hoitamisesta.
– Uusia asioita putkahtelee taloyhtiöiden mietittäväksi koko ajan. Sähköautojen latausmahdollisuuden järjestäminen on ollut iso asia viime vuosina. Nyt puhutaan aurinkopaneeleista ja totta kai sähkön hinnasta ja säästämisestä. Keräämme omien kontaktiemme kautta asiantuntijaverkostoa, joka pitää meidät ja asiakkaamme ajan tasalla.
Tampere on tullut lähemmäs
Akaa toimintaympäristönä on Rajalan mukaan sekä helppo että haastava, mikä juontaa samaan asiaan: pienellä paikkakunnalla kaikki tuntevat toisensa. Asiakkaiden palvelukokemukset, hyvät ja huonot, ovat nopeasti kaikkien tiedossa.
Tampereen kaupunkiseudun läheisyydestä on hyötyä monin tavoin.
– Koemme, että Akaa on Valkeakosken ja Urjalan kanssa Tampereen kaupunkisedun lähimmällä kehällä. Seudullinen yhteistyö on tiivistynyt viime vuosina ja suuntaus on selkeästi kohti entistä tiiviimpää Pirkanmaata. Joukkoliikenneyhteyksiä on lisätty, ja akaalaisten työmatkat ja asiointi sujuvat hyvin lähijunilla ja busseilla. Kuntien rajat hälvenevät.
Lähentymisestä hyötyvät myös taloyhtiöt ja osakkeenomistajat. Asuntokauppa on saanut uutta vauhtia.
– Toki se vaatii kiinteistöjen hyvää kunnossapitoa. 2010 voimaan tullut uusi asunto-osakeyhtiölaki velvoittaa tekemään kunnossapitosuunnitelmat. Tämä on lisännyt johdonmukaista kunnossapitoa, myös sen arvostusta.
Taloyhtiöt ovat saaneet Akaassa pankkilainaa korjauksiinsa normaalein ehdoin. Entäpä uudisrakentamisen tila?
– Jos tätä olisi kysytty kolme vuotta sitten, ei olisi ollut kerrottavaa. Kun muutama vuosi sitten yritettiin vaikkapa rakennuttaa rivitaloa, ennakko-ostajia ei ilmaantunut.
Nyt rakentaminen on kasvussa.
– Aseman kaksi tornitaloa ovat Akaan uudet maamerkit. Oli kiinnostavaa, että asuntoja osti ja niihin muutti paikallisia, kun taas heidän myymiinsä asuntoihin muutettiin pääasiassa Akaan ulkopuolelta. 50 paikallista muutti kerrostaloon ja 50 tuli muualta, joten tulos on hyvä.
Uudisrakentaminen keskittyy Akaan ja Viialan asemanseuduille.
– Viialaan juuri valmistunut Akaa Areena lisää osaltaan seudun vetovoimaa. Sen viereen on valmistumassa uusi koulurakennus. Ne ovat isoja investointeja, mutta uskon, että niiden ansiosta ympäristö kiinnostaa varsinkin lapsiperheitä.
Mika Rajala johtaa viitisentoista kirjanpitäjää, isännöitsijää ja kiinteistösihteeriä työllistävää Toijalan Tilitoimistoa. Yritys tekee aktiivista yhteistyötä kirjanpitäjiä ja isännöitsijöitä kouluttavan Valkeakosken ammattiopiston kanssa tarjoamalla opiskelijoille harjoittelu- ja työssäoppimispaikkoja. Joskus harjoitteluista kasvaa työsuhteita.
Teksti ja kuvat Päivi Eskelinen