
Kiistattomana tosiasiana voidaan pitää, että yritykset ja yrittäjät ovat Suomen selkäranka. Keskustelussa jää monesti pienemmälle huomiolle nimenomaisesti pk-yritysten merkittävä asema Suomen talouden peruspilarina, kasvun lähteenä sekä merkittävänä työllistäjänä. Suomi tarvitsee kasvua, uusia yrityksiä, mutta myös toisaalta jatkajia nykyisille yrityksille.
Monelle yrittäjälle yrityksen myynti on ajankohtainen asia viimeistään eläkeiän lähestyessä. Toisaalta yrityskaupat tarjoavat myös loistavan tavan joko päästä kiinni yrittäjyyteen tai toimia strategisena kasvun lähteenä nykyiselle toiminnalle. Omistajanvaihdokset ovat tutkitusti merkittävä yritysten uudistumisen, kasvun ja myös kansainvälistymisen lähde. Tässä artikkelissa käsittelemme keskeisiä yrityskauppaan liittyviä näkökohtia pääosin ostajan näkökulmasta, painottaen tavoitteenasettelua, viestintää ja onnistumisen mittaristoa.
Ensimmäinen olennainen asia on määritellä yrityskauppastrategia: mitä yrityskaupalla tavoitellaan? Yrityskauppa voi tukea strategiaa usealla eri tavalla tai näiden yhdistelmällä. Monesti syynä on uudelle markkina-alueelle laajentuminen. Yrityskauppa voi olla orgaanista kasvua nopeampi tai tehokkaampi tapa päästä käsiksi uuteen alueelliseen markkinaan. Toisaalta yrityskaupalla voidaan hakea myös nykyisen tuotevalikoiman laajentamista. Usein yrityskaupan tarkoituksena voi lisäksi olla hankkia osaamista, jota ei yrityksessä tällä hetkellä ole tai joka on vaikeasti hankittavissa muilla keinoilla. Yrityskaupan kautta voidaan hakea myös nykyisen aseman vahvistamista esimerkiksi alueellisesti ostamalla kilpailijan liiketoiminta. Luonnollisesti myös synergiaetujen hakeminen on monesti ajurina yrityskauppakasvulle. Keskeistä on käydä syvällinen pohdinta siitä, mitä ollaan hankkimassa ja miksi. Mikäli tätä vaihetta ei ole tehty huolellisesti, näyttää jokainen kohde houkuttelevalta.
Kun yrityskauppastrategia on kirkas, alkaa itse työ. Sekä ostajan että myyjän etu on, että ei olla kiireellä liikenteessä. Laadukkaat esiselvitykset ja ammattimaisesti myöhemmin toteutettu Due Diligence (DD) -vaihe, jossa tutkitaan kaupan kohteeseen liittyvät tiedot, lisäävät onnistumisen todennäköisyyttä. Tässä kohdeanalyysissä tunnistetaan mahdollisia kaupan riskejä ja haasteita sekä varaudutaan niiden hallintaan. Kattava DD-analyysi pureutuu sekä talous-, vero-, laki- että HR-asioihin. Kokemuksemme mukaan HR-analyysissä on tärkeää paneutua syvästi myös ihmis- ja kulttuuripuoleen. Jaettu ymmärrys siitä, miten yrityskauppaintegraatio etenee, mitkä ovat avainhenkilöiden roolit ja miten organisaatioiden henkilöstö saadaan suuntaamaan kohti yhteisiä tavoitteita, ovat aivan keskeisiä kysymyksiä yrityskauppaprosessissa.
Avainasemassa on proaktiivinen viestintä avainhenkilöille ja muulle henkilöstölle, kun se on mahdollista prosessin vaihe ja salassapitosäännökset huomioiden. Hyvä viestintä ja johtaminen lisäävät henkilöstön luottamusta ja sitoutumista yritykseen myös uuden omistajan aikana. Keskeistä on myös ulkoinen viestintä asiakkaille, toimittajille ja muille sidosryhmille. On tärkeää tiedottaa kaupan syistä, tavoitteista ja odotetuista vaikutuksista. Hyvä viestintä auttaa lieventämään mahdollisia epävarmuuksia ja vastustusta.
Yrityskauppa on aina investointi. Taloudellisen mallintamisen merkitystä ei sovi väheksyä. Hyvä tapa on miettiä esimerkiksi kolme mahdollista kehityskulkua eli skenaariota yrityskaupan jälkeiselle ajalle. Investointi maksetaan tulevaisuuden kassavirroilla, jolloin olennaista on keskittyä menneen sijaan tulevaan. Yrityskaupassa ostetaan tulevaisuuden kassavirtaa ja kasvunäkymiä. Esimerkiksi neutraalin, positiivisen ja negatiivisen skenaarion kautta voidaan mallintaa investointia erilaisia mahdollisia todellisuuksia vasten.
Yhtä olennainen asia on myös määrittää mittaristot yrityskaupan onnistumiselle. Heti alusta asti on pystyttävä seuraamaan, lähtevätkö asiat kehittymään suunnitellun mukaisesti. Laadukas mittaristo mahdollistaa sekä yhteisen tilannekuvan että mahdollisuuden puuttua asioihin ajoissa, jos näyttää, että kehitys ei ole toivottua. Mittaristoon on tarkoituksenmukaista sisällyttää sekä lyhyen että pitkän aikavälin mittareita eri näkökulmista tarkasteltuna.
Yrityskauppoihin liittyy monesti paljon tunteita sekä ostajan että myyjän puolelta, jolloin ulkopuolisten kumppaneiden käyttäminen näissä selvityksissä ja analyyseissä palvelee usein tarkoitusta. Talenom tarjoaa monipuoliset talous-, vero-, laki- ja HR-palvelut omistajanvaihdosten ja yrityskauppojen onnistumisen tueksi. Sparraamme myös yrityskauppastrategian valmistelussa. Näin varmistetaan, että siirtymävaihe tapahtuu mahdollisimman sujuvasti ja tehokkaasti. Keskustellaan mielellään lisää!
Juho Ahosola
Chief Operating Officer
Talenom
Heli Hookana
Head of Consulting and Law
Talenom