Viimeistään nyt on aika pohtia varautumista tekoälymurrokseen


Klaus Iltanen.

Tiesitkö, että ChatGPT:llä on jo yli 180 miljoonaa käyttäjää ja osa ei ole silti vielä kokeillutkaan koko työkalua? Entä tiesitkö, että Suomi on tekoälyn käyttöasteessa EU:n kärkikolmikossa?

Tekoälyn mahdollisuudet puhuttavat tällä hetkellä monessa organisaatiossa, mutta silti kuulee vielä monelta kommentteja, että ”joo olen minä siitä tekoälybotista kuullut, mutta en ole tohtinut tai ehtinyt kokeilla”.

Kommentit kertovat isoista eroista yritysten ja henkilöiden valveutuneisuudessa tekoälyratkaisuihin. Suomessa tekoälyä hyödynnetään kuitenkin verrattain laajasti, sillä viimeisimmän Nordic State of AI -raportin ja Euroopan komission tietolähteiden mukaan Suomessa on pohjoismaiden toiseksi ja EU:n kolmanneksi korkein tekoälyn käyttöaste.

Korkeasta käyttöasteesta huolimatta Suomessa tekoälyinvestoinnit ovat pienemmät kuin muissa pohjoismaissa, mikä johtunee heikentyneestä taloustilanteesta, jota tällä hetkellä pyritään saamaan kuntoon pitkälti menoleikkauksin. Harmittavan vähän on toistaiseksi kuulunut puheenvuoroja tuottavuuden lisäämisestä tekoälyteknologian ja digitalisaation avulla.

Kokeile, opi, kehity – sillä kokeilu on avain oppimiseen ja kasvuun

Tekoälysovellutusten vähyys johtunee luultavasti osittain siitä, että vielä ei ole laajemmin oivallettu, mihin kaikkialle tekoälyteknologiaa voisi soveltaa. Yleinen ohjenuora on, että mikäli aiheeseen liittyy jollain tavalla isot datamassat, silloin koneellisesti toteutetusta analysoinnista ja oppimisesta on todennäköisesti hyötyä. Tekoäly voi koneellisesti nähdä asioita paljon tarkemmin tai nopeammin, ja se voi analysoida isoja datamassoja, kuten asiakirjojen sisältöjä paljon tehokkaammin kuin ihminen.

Esimerkiksi yleinen käyttäjien suosima tapa käyttää murroksellista ChatGPT-tekoälybottia on käyttää sitä tiivistämään pitkiä artikkeleita helpommin omaksuttaviin, muutaman kohdan listoihin keskeisimmistä sisällöistä. Itse puolestani käytän ChatGPT:tä töissä myös ajatusten yleiseen sparrailuun, ideoiden ja näkökulmien generointiin, tekstintarkistuksiin sekä markkinointikuvien generointiin. Tapoja käyttää on monia, mutta tärkeintä on, että tekoälyteknologiaa ylipäätään käyttää.

Ota pieni henkilökohtainen digiloikka ja noudata seuraavaa tekniikkavinkkiä madaltaaksesi kynnystä käyttää tekoälyä;

  1. Mene tietokoneesi selaimella osoitteeseen https://chat.openai.com/ ja kirjaudu palveluun.
  2. Klikkaa selaimen oikeasta yläkulmasta asetusvalikon kolmea pistettä ja valitse ”Avaa täällä, Avaa ikkunassa tai Asenna tämä sivusto sovelluksena” (riippuen selaimesta)
  3. Klikkaa työkaluriviltä ChatGPT-sovelluksen kohdalta hiiren oikealla ”Kiinnitä tehtäväpalkkiin

Vaikka tekoäly luo paljon uusia mahdollisuuksia luoda ja lisätä lisäarvoa, luo se myös uusia uhkakuvia. Tekoälykehityksen myötä yritysten on panostettava myös tietoturvaan entistä enemmän sillä mm. erilaiset huijaukset ja hyökkäykset muuttuvat jatkuvasti entistä nokkelammiksi. Lisäksi vaikka tällä hetkellä tekoälyteknologia on pinnalla, ei se silti korvaa perinteisiä tapoja kehittää ja turvata liiketoimintaa.

Yrityksen menestykselle on olennaista, että se voi luottaa pätevään IT- ja teknologiakumppaniin, joka hallitsee viimeisimmät teknologiat ja markkinatrendit. Tämä kumppani on avainasemassa auttaessaan yritystä soveltamaan teknologiaa liiketoimintastrategiansa tukena.

Klaus Iltanen
Toimitusjohtaja, DI
Iltanen Consulting Oy

 

Scroll to Top