Venäjän-kaupan pysähtyminen ei lannista alan markkinajohtajaa


– DevCon myötä saavutimme myös aivan uuden ambitio- ja itseluottamustason. Nyt voimme sanoa ääneen, että keskellä suomalaista maaseutua on maailman johtava kaukoenergian venttiiliratkaisujen toimittaja, sanoo Vexven toimitusjohtaja Jussi Vanhanen.

Keskellä suomalaista maaseutua Sastamalassa sijaitseva Vexve on kaukoenergian venttiiliratkaisuissa maailman markkinajohtaja. Myynnin hiivuttua Venäjälle katseet
ovat etenkin Saksassa.

Vaativiin sovelluksiin kehitettyjä Vexven venttiili- ja säädintuotteita sekä hydraulisen ohjauksen ratkaisuja käytetään kaukoenergiaverkoissa, voimalaitoksissa sekä kaikenkokoisten rakennusten lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmissä.

Venäjän-kauppa oli isossa roolissa yli 60-vuotiaan yrityksen kasvussa ja sillä oli oma pieni yksikkö Pietarissa. Tämän vuoden myynnistä sen osuudeksi oli arvioitu noin kymmenen prosenttia. Yhden markkinan sulkeuduttua jatkoa kasvupolulle haetaan entistä vahvemmin Länsi-Euroopasta.

Vexven historia lähtee ajasta, jolloin Jorma Nieminen aloitti muun muassa vesijohtourakoinnin. Toiminta kasvoi pikkuhiljaa, ja kun 1980–90-luvuilla kaukolämpö Suomessa buuminomaisesti laajeni, Nieminen lähti urakointiin mukaan.

– Hän huomasi, että tarjolla ei ollut hyviä venttiilivaihtoehtoja, joten hän alkoi valmistaa niitä itse. Meidän Tehdas 1 on aloittanut vuonna 1991. Kakkostehdas on rakennettu vuonna 2004, kertoo huhtikuus­ta 2017 yhtiön toimitusjohtajana toiminut Jussi Vanhanen.

Vienti alkoi melkein heti ja esimerkiksi Puola oli tärkeä vientimarkkina. Kakkostehtaan tuotannosta valtaosa on koko ajan viety Kiinaan.

Euroopan tapahtumilla vahva vaikutus

Yhtiön johdossa tapahtui sulkupolvenvaihdos 2000-luvun puolivälissä, kun Jarmo Nieminen otti yrityksen ohjat käsiinsä. Vuonna 2013 hänelle tuli mahdollisuus hankkia yhtiön omistukseen Laitilassa toimiva Naval Oy. Tuotannollinen synergia oli selvä, sillä Laitilassa keskitytään pitkälle automatisoituun pienempien venttiilien tuotantoon. Sastamalan tehtailla valmistetaan suurempia palloventtiilejä sekä läppäventtilejä.

Aika pian yrityskaupan jälkeen alkoi kuitenkin Krimin kriisi, jonka seurauksena Venäjän-kauppa romahti. Vexvelle se tarkoitti kipeitä sopeutustoimia.

– Venäjän-kauppa on kautta yrityksen historian ollut melkoista vuoristorataa. Vexvessä se on parhaimmillaan ollut 25 prosenttia liikevaihdosta. Naval Oy:n kaupasta jopa puolet oli Venäjälle, Jussi Vanhanen sanoo.

Jarmo Nieminen näki, että yrityksen johtamiseen tarvittiin uutta energiaa. Vetovastuussa tehtiin muutamia kokeiluja, mutta vuonna 2016 Nieminen päätti myydä Vexven kansainvälisten yritysten kehittämiseen erikoistuneelle DevCo Partners Oy:lle.

Katse kasvuun ja kansainvälisille markkinoille

DevCo on aktiivinen omistaja ja kehityskumppani, jonka tavoitteena on rakentaa pitkällä aikavälillä globaalisti johtavia yrityksiä valikoiduilla niche-toimialoilla.

Monesti pääomasijoittajan rooliin tule­vien kehitysyhtiöiden sykli arvonluonnille on 5–7 vuotta. DevCo lähtee pidemmästä aikajänteestä. Yhtiössä uskotaan, että se mahdollistaa parhaiten merkittävät ja kestävät kehitysaskeleet.

Uuden omistajan johdolla kasvua alettiin hakea niin orgaanisesti kuin yritysostoillakin.

– Etsimme aktiivisesti sopivia yrityksiä sekä Suomesta että muualta ensisijaisesti meidän omilta vahvuusalueiltamme kaukoenergiasta ja talotekniikasta. Hyvät firmat eivät kuitenkaan olleet myynnissä ja huonoja emme halunneet ostaa, Jussi Vanhanen sanoo.

– Kun omilta vahvuusalueilta ei sopivia yrityksiä löytynyt, katsoimme ympärillemme ja syksyllä 2019 löysimme Tshekistä Ostravan naapurista ”kätketyn helmen”, Armatury Groupin. Teollisuusventtiilejä valmistava yhtiö oli investoinut uuteen tehtaaseen juuri Krimin kriisin aikoihin. Yhtiön kaupasta suurimman osan oli tarkoitus mennä Venäjälle, mutta kriisi katkaisi nämä suunnitelmat ja yhtiö ajautui haasteisiin.

– Sieltä tuli meille uusia segmenttejä kaukoenergian rinnalle. Kaasu- ja nyt myös vetyverkostot ovat toinen iso segmenttimme. Kolmantena segmenttinä mukaan tuli terästeollisuus. Myös energiasektorin tuotetarjonta vahvistui.

– Kaupan myötä avautui myös mahdollisuus ostaa Saksasta pienempi yritys ZMK Technologies GmBH, joka on räätälöityjen venttiilien johtava suunnittelija ja globaali toimittaja petrokemian teollisuudelle.

Yritysjärjestelyjen seurauksena syntyi Vexve Armatury Group, joka toimii siis viidellä merkittävällä venttiiliratkaisujen segmentillä.

Kehitystoimet tuoneet tulosta

Vexve on keskittynyt vahvasti tuotekehitykseen, mikä on ollut operatiivisesti kantava asia.

– Lähes poikkeuksetta tuotekehitysprojektimme ovat ylittäneet odotukset. Se on suorastaan hämmästyttävää, Jussi Vanhanen sanoo.

Toinen painoala on ollut systemaattinen johtaminen. Yhtiössä on aina ollut paljon osaamista, mutta välttämättä kaikkien suunta ei aina ole ollut sama ja kokonaisuuden mukainen.

– Nyt nokat ovat kaikilla samaan suuntaan. DevCon myötä saavutimme myös aivan uuden ambitio- ja itseluottamustason.

Uudet omistajat ovat pitäneet silmät auki ja aktiivisesti etsineet vaihtoehtoja, mikä on mahdollistanut tasaisen kasvun. Myös jatkossa yritysostot ovat mahdollisia, vaikka juuri nyt yhtiön johto pyrkii ottamaan nykytilanteesta kaiken hyödyn irti.

Yritysostojen tavoitteena ei ole ollut siirtää tuotantoa halvemman työvoiman markkinoille, vaan katsoa tuote tuotteelta, missä valmistus on järkevintä toteuttaa.

Puolitoista vuotta sitten teimme isomman tuotekehitysharjoituksen, jossa kehitettiin kaksi uutta venttiiliperhettä. Nyt toinen näistä perheistä valmistetaan Tshekeissä, jossa on siihen paremmat fasiliteetit ja koneet ja jossa alihankkijoita on lähempänä. Toisen venttiiliperheen valmistus on täällä Sastamalassa, joka objektiivisten laskelmien perusteella oli kannattavampi ratkaisu.

Maailman markkinajohtaja keskellä maaseutua

Jussi Vanhasen aikakaudella Vexvessä on alettu rohkeasti tunnustaa tosiasia, että yhtiö on kaukoenergian venttiiliratkaisuissa maailman markkinajohtaja keskellä suomalaista maaseutua.

– Alueellisesti olimme tosi vahvoja Pohjoismaissa ja tietyissä segmenteissä Kiinassa. Olemme olleet vahvoja Venäjällä ja joissain Itä-Euroopan maissa. Länsi-Euroopassa meillä on ollut paljon parannettavaa ja nykyisessä maailmantilanteessa katseet ovat luonnollisesti siinä suunnassa, etenkin Saksassa. Olemme panostaneet siihen tosi paljon sekä myyntivoimalla että tuotevalikoimalla. Meillä on myös Kölnin lähellä pieni tehdas, jota voimme käyttää varsinkin huoltotoiminnassa, Jussi Vanhanen huomauttaa.

– Olemme jo tuplanneet Länsi-Euroopan myynnin. Uskomme, että pystymme jatkamaan samaa tahtia myös Tshekin toimintojen osalta.

Vaikka Venäjän-myynnin hiipuminen on Vexven kannalta merkittävä ja valitettava asia, usko tulevaan ei horju.

– Olemme keskellä energiamyllerrystä, jonka vaikutukset ovat kannaltamme sekä positiivisia että negatiivisia. Kun energian hinnat ovat korkealla, kaikki pyrkivät säästämään ja se vaatii investointeja. Usein siitä on meillekin jotain hyötyä. Toisaalta epävarmuus on todella huono asia. Jos asiakkaat eivät tiedä, mihin heidän pitäisi investoida, he odottavat. Sodan alettua esimerkiksi Keski-Euroopan tilausvirta putosi selvästi. Vaikka se on osin palautunut, epävarmuutta edelleen on.

– Isossa kuvassa siirtymä hiilivapaaseen tulevaisuuteen hyödyttää meitä ja olemme osaltamme mahdollistamassa sitä. Toinen iso draiveri on energiatehokkuus, jonka tavoittelussa pystymme olemaan avuksi, Jussi Vanhanen muistuttaa.

– Olemme selvästi kilpailijoitamme parempia, joten en ole kovin huolissani, vaikka seuraavat kuukaudet ovat varmasti raskaita kaikille koko Euroopassa. Oikeita asioita tekemällä meillä on todella paljon mahdollisuuksia.​​​​​​​

Vexve

  • Osa Vexve Armatury Groupia, joka on Euroopan johtava venttiiliratkaisujen tarjoaja energiasektorille ja vaativiin käyttösovelluksiin.
  • Ryhmän omistaa DevCo Partners Oy, pitkäjänteiseen toimintaan tähtäävä kehityskumppani ja aktiivinen omistaja.
  • Vuonna 1960 perustetun Vexven juuret ovat vahvasti energia-alalla. Sen tuotemerkit Vexve, Naval ja Hydro tunnistetaan ympäri maailmaa.
  • Vienti aloitettiin 1980, 2012–2013 palvelukeskukset Kiinaan ja Venäjälle.
  • Tasavallan Presidentin kansainvälistymispalkinto vuonna 2013.
  • Yhtiön liikevaihto 53,1 miljoonaa euroa 2021, nousua edellisestä tilikaudesta 14,2 prosenttia.
  • Tilikauden tulos oli 4,6 miljoonaa.
  • Henkilökuntaa noin 180.
  • Koko ryhmän (Vexve Armatury Group) liikevaihto on noin 120 miljoonaa euroa ja työntekijöitä noin 755. Ryhmän tuotteita viedään yli 70 maahan.

Teksti ja kuvat Jari Runsas

 

Scroll to Top