Sateinen kesä on yhden ravintolan pelastus ​​​​​​​ja toisen painajainen


Pub Old Mates hyödyntää tehokkaasti Nokia Arenan laajaa tapahtumatarjontaa asiakkaiden houkuttelemiseen. – Olemme olleet sponsoreina urheiluotteluissa, ja Iron Maidenin keikan aikaan meillä on myynnissä bändin teemaolut, kertoo ravintolapäällikkö Antti Rita-Luopa.

Jääkiekon MM-kisat 2023 sekä kesän lukuisat muut tapahtumat tietävät monille Tampereen ravintoloille, baareille ja kahviloille vuoden parasta sesonkia – ja toisille taas hiljaista kautta. Ratkaisevassa asemassa on kaksi asiaa: terassi ja sääolosuhteet. Huutava puute työvoimasta vaikeuttaa kuitenkin ravintola-alan yritysten toimintaa niin kesällä kuin ympäri vuoden.

– Kesällä terassiravintolat vetävät, sillä ihmiset haluavat syödä ulkona. Meillä on pieni terassi, joten kesä on muuta vuotta hiljaisempaa aikaa. Toisaalta sadepäivät ovat kovia, kertoo Hallituskadulla sijaitsevan gastrobaari Kumma Bar & Kitchenin yrittäjä Antti Kokko.

Myös Kuninkaankadulla sijaitsevalla e-sportbaari Lategamessa paras kesä on sateinen kesä. Kahvila-baarin vetonaula ovat tietokoneet, joille asiakkaat voivat ostaa peliaikaa.

– Silloin kun sataa, ihmiset tulevat sisälle pelaamaan ja viihtymään. Kurjat säät ovat meille hyvä asia, sanoo Bar & Cafe Lategamen yrittäjä Anna Niilola.

Aivan Nokia Arenan kulmalla Kalevantiellä toimivan brittityylinen Pub Old Mates saa vuoden ympäri asiakaskuntaa areenan tapahtumista, lähihotellien asukkaista sekä alueen lounasruokailijoista. Kesä on silti heillekin niin kutsuttua off-seasonia.

– Tapahtumat siirtyvät ulkofestareille Ratinan rantaan ja lounasruokailijat ovat kesälomalla. Meiltä löytyy kaikki suuret urheilukanavat, mutta kesällä urheilutarjontakin on niukempaa, toteaa Pub Old Matesin ravintolapäällikkö Antti Rita-Luopa.

Koskipuiston reunalla sijaitsevassa Pella’s Cafessa kesä on sen sijaan vuoden kiireisintä aikaa. Suuri terassi keskeisellä paikalla vetää puoleensa paljon asiakkaita – ainakin jos säät suosivat.
– Meillä on tulevalle kesälle kovat odotukset. Tämä on oikeastaan ensimmäinen niin sanotusti normaali kesä koronan jälkeen, sanoo Pella’s Cafen ravintolapäällikkö Taru Huhtala.


Pella’s Cafe oli viime kesänä yksi Kesäkeitaan ainoista kahviloista, ja siitä oli heille etua.
– Ravintoloilla kiire alkoi yleensä vasta puolen päivän jälkeen. Meillä oli heti yhdeltätoista muodostumassa kahvi- ja pullajono, kertoo Pella’s Cafen ravintolapäällikkö Taru Huhtala.

Kesäkeidas tuo lisää asiakaspaikkoja

Keskustorille rakentuva Kesäkeidas tarjoaa osalle Tampereen ravintoloista mahdollisuuden saada lisäbuustia kesäkauden myyntiin. Kahdeksan ravintolan yhteisterassilla asiakaspaikkoja on 500, ja se on auki joka päivä koko kesän.

– Kivijalkaliikkeessä meillä on terassilla vain 25 asiakaspaikkaa, mutta Kesäkeitaalla saamme 500 paikkaa lisää. Odotukset ovat kovat mutta terveen skeptiset, toteaa Kumma Bar & Kitchenin Antti Kokko. Ravintola on tänä vuonna ensimmäistä kertaa mukana Kesäkeitaalla.

– Kaupungilta on tullut hyvä tuki Kesäkeitaaseen valmistautumista varten. Viestintää ja palavereita on säännöllisesti, ja meille on annettu viikoittaiset deadlinet, mitä ravintolan pitää milloinkin tehdä, Kokko kertoo.

Pella’s Cafe puolestaan osallistuu Kesäkeitaalle jo toista kertaa. Pella’s Cafen Taru Huhtalan mukaan Kesäkeidas oli viime vuonna järjestetty hyvin, ja ravintoloiden välillä oli hyvä yhteishenki. Lisämyyntiäkin tuli mukavasti.

– Kesäkeidas oli meille vähän kuin käyntikortti: moni kävi siellä kahvilla ja kiinnostui tulemaan myöhemmin visiitille myös kivijalkaliikkeeseen, Huhtala kertoo.
Vaikka Kesäkeidas tarjoaa mahdollisuuksia lisämyyntiin, kaikille ravintoloille keitaalle lähteminen ei välttämättä ole kannattavaa.

– Samaan pääyhtiöön kuuluva Bar Ihku sijaitsee aivan siinä lähellä, joten emme nähneet syytä lähteä Kesäkeitaalle. Keidas kyllä elävöittää kivasti Keskustorin seutua, toteaa Pub Old Matesin Antti Rita-Luopa.

– Minulla kävi mielessä, että Kesäkeitaalle voisi laittaa jonkun pelipisteen. Ei siinä lopulta ehkä olisi järkeä, kun olemme muutenkin tässä ihan vieressä. Kesäkeidas kuitenkin tuo ihmisiä keskustaan, ja se on hyvä juttu, sanoo Lategamen Anna Niilola.


Bar & Cafe Lategamen yrittäjä Anna Niilola toivoo, että tänä vuonna kesäkatuhanke toteutetaan kunnolla myös Kuninkaankadulla. – Viime vuonna katu somistettiin, mutta kaikki elävä toiminta jätettiin pois. Erilaiset esiintyjät toisivat kadulle ihmisiä, ja samalla luovan alan tekijät saisivat töitä, Niilola sanoo.

MM-kisaturistit eivät lähde Kesäkeidasta pidemmälle

Nokia Arenan valmistuminen on tuonut Tampereelle uusia tapahtumia, joiden kävijäkunnassa riittää asiakkaita ravintoloille ja baareille. Suurimmat odotukset ovat kohdistuneet jääkiekon MM-kisoihin, jotka järjestetään Tampereella jo toisena vuonna peräkkäin.

– Kesäkeidas oli viime vuonna MM-kisojen aikaan juuri auennut, ja kivijalkaliikkeemme on keskeisellä paikalla. Turisteja kävi kyllä paljon, Pella’s Cafen Taru Huhtala muistelee.

– Kisat toivat paljon turisteja, mutta lähinnä suomalaisia. Oli hieman pettymys, kuinka vähän ulkomaalaisia turisteja tuli. Ehkä maailmantilanne vaikutti, kun Ukrainan sota oli juuri alkanut. Toivottavasti tänä vuonna ulkomaalaisiakin tulisi enemmän, pohtii Pub Old Matesin Antti Rita-Luopa.

MM-kisojen ja muiden suurten tapahtumien vaikutus asiakasmääriin näkyy parhaiten kaupungin itäpuolella, rautatieaseman ja Nokia Arenan lähiseudulla. Toisella puolella koskea turisteja vetää puoleensa lähinnä Kesäkeidas.

– MM-kisat eivät tuoneet meille viime vuonna juurikaan lisää asiakkaita. Ehkä turistien kohteena ovat enemmänkin mainstream-paikat, miettii Kumma Bar & Kitchenin Antti Kokko.

​​​​​​​– Sillan tämä puoli on hiljaisempaa, turistit eivät välttämättä tule Nokia Arenalta tänne asti. Lisäksi viime keväällä kesäkatuhanke viivästyi täällä Kuninkaankadulla. Sen piti olla valmis MM-kisoihin mennessä, mutta suunnitteluerheen takia aikataulu ei pitänyt, kertoo Lategamen Anna Niilola.


Kumma Bar & Kitchenin yrittäjä Antti Kokko toivoo ravintoloille lisää tukea ammattiliitolta.
– Ravintola- ja matkailuala kuuluu PAM:in alaisuuteen, mutta PAM tuntuu keskittyvän lähinnä kaupan alaan. Ravintoloilla ei juuri ole tukiverkkoa, Kokko toteaa.

Korona aiheutti ravintola-alalla työvoimapulan

Kesän lähestyminen tietää lähes jokaiselle ravintola-alan yritykselle rekrytointeja, sillä ravintoloissa tarvitaan lomittajia ja välillä myös aputyövoimaa. Ravintola-alan yrityksiä piinaa kuitenkin työvoiman puute.

– Työvoimaa on ollut tällä hetkellä erittäin huonosti tarjolla. Korona-aikana ravintola-ala koki suuren inflaation, eikä ala enää houkuttele uusia tulijoita, toteaa Kumma Bar & Kitchenin Antti kokko.

– Erityisesti kokit ovat täysin kiven alla. Tilanne on ollut haastava jo 2010-luvulta asti, mutta korona pahensi tilannetta entisestään, sanoo Pub Old Matesin Antti Rita-Luopa.

Lategamen rekrytointeja vaikeuttaa työvoimapulan lisäksi se, kuinka erikoista osaamisyhdistelmää e-sportbaarin työntekijältä vaaditaan. Ravintola-alan osaamisen lisäksi työntekijällä on hyvä olla IT-taitoja, jotta kahvila-baarin pelikoneet saadaan pidettyä kunnossa. Lisäksi leipomistaito on välttämätön.

– Vielä 20 vuotta jokaisen kahvilatyöntekijän piti pystyä pyöräyttämään pullat, mutta nykyään tilanne on toinen. Kahvilatyöntekijöiden koulutuksissa opetetaan lähinnä vain asiakaspalvelua, Lategamen Anna Niilola ihmettelee.

Pella’s Cafella on ollut onnea rekrytoinneissa, sillä tarjoilijoita ja kondiittoreita on ravintolapäällikkö Taru Huhtalan mukaan löytynyt hyvin. Lisäksi kesäkaudelle palkataan aputyöntekijöitä muun muassa tiskaamaan ja tyhjentämään pöytiä. Kokeista on kuitenkin Pellassakin ollut pulaa.

– Ehkä kahvila ei ole ravintolakokeille ensisijainen hakukohde, Huhtala pohtii.

Opiskelijoista ja kuntoutujista lisävoimaa

Rekryhaasteista huolimatta Kumma Bar & Kitchen, Pub Old Mates, Bar & Cafe Lategame sekä Pella’s Cafe ovat kaikki löytäneet riittävästi työvoimaa tulevalle kesälle. Pub Old Maten etuna ovat samaan yhtiöön kuuluvat tunturikohteet, joiden kausityöntekijöiden joukosta saadaan rekryttyä lomittajia Tampereen kohteisiin. Kausityöntekijät ovat olleet pelastus myös Kumma Bar & Kitchenille.

– Olemme lisäksi rekrytoineet opiskelijoita suoraan yliopistosta ja ammattikorkeakoulusta. Opiskelijoilla on pitkät kesälomat. Aina löytyy niitä, jotka haluavat tehdä kesätöitä ja tienata, Kumma Bar & Kitchenin Antti Kokko sanoo.

Myös Pub Old Matesin Antti Rita-Luopa kannustaa opiskelijoita ottamaan opintojen oheen töitä ravintola-alalta.

– Töitä riittää varsinkin viikonloppuisin. Tällä alalla työt eivät varmasti lopu, ja työnantajat kilpailevat hyvistä työntekijöistä, Rita-Luopa mainostaa.

Lategamen Annan Niilola puolestaan ehdottaa, että paremmin ajoitettuina kaupungin tarjoamat kuntoutus- ja työllistämispalvelut voisivat tuoda helpotusta myös ravintola-alan työvoimaongelmiin.

– Kuntoutus- ja työllistymistoiminta sekä muut harjoittelut lähtevät liikkeelle aina alkuvuodesta, mutta se on ravintoloille usein hiljaista aikaa. Kesällä harjoittelut menevät tauolle, vaikka silloin ravintola-alalla olisi juuri isoin tarve työntekijöille. Esimerkiksi kesäterassin blokkaaminen voisi olla harjoittelijalle riittävän yksinkertaista aloitushommaa, Niilola pohtii.

Teksti ja kuvat: Helmi Riihonen

 

Scroll to Top