Palloilukausi vihdoin toden teolla käyntiin


Ilveksen Emile Paul Tendeng pääsee vihdoin harjoittamaan ammattiaan täysimääräisesti. Ilves aloittaa liigapelit keskiviikkona Ratinassa kotiottelulla IFK Mariehamnia vastaan.

Alkanut viikko päättää jalka- ja pesäpallofanien pitkän odotuksen, kun kotimaiset miesten pääsarjat, Veikkausliiga ja Superpesis, pääsevät vihdoin aloittamaan kautensa. Katsojarajoituksia koskevien määräysten höllentäminen merkitsi seurojen taloudelle vähintäänkin pientä lottovoittoa.

Veikkausliiga starttaa keskiviikkona 1. heinäkuuta. Ilves aloittaa kotikentällään IFK Mariehamnia vastaan. Tammelan sijasta ottelut pelataan Ratinan stadionilla, jonne Ilves pystyy sijoittamaan yhteensä kahdeksan määräysten mukaista vajaan 500 katsojan erillistä katsomolohkoa.

– Aluehallintovirasto ja Tampereen kaupungin hallintoylilääkäri Arto Lemmetty ovat käyneet suunnitelmamme läpi ja hyväksyneet ne. Jokaiseen lohkoon voidaan ottaa hieman vajaat 500 katsojaa, kertoo Ilveksen toimitusjohtaja Tomi Erola.

– Meille oli äärimmäisen helpottava uutinen, että kaikki kausikortin ostaneet voivat tulla kotiotteluihimme ja sen lisäksi voimme myydä vielä irtolippuja. Se oli kannaltamme iso päätös. Tammelan yleisölukuihin emme tällä kaudella pääse, mutta toivottavasti lähelle niitä.

Isolle alueelle hajautetut katsomolohkot vaativat toki lisäjärjestelyitä palveluiden osalta. Palvelupisteitä ja niiden henkilökuntaa tarvitaan nyt merkittävästi enemmän.

– Ottelutapahtuman järjestelykustannukset varmasti tuplaantuvat, koska meidän on rakennettava kaikki alusta asti itse. Lisähenkilökunnan ohella tarvitsemme myyntipisteitä, kylmäkaappeja, bajamajoja, käsidesiä ja muuta kalustoa, jotka on tuotava erikseen stadionille, Erola kertoo.

Kauppiin kaksi katsomolohkoa

Sarjanousijana Superpesis-kauteen lähtevä Manse PP pääsee hieman pienemmillä lisäjärjestelyillä. Kaupin uuden kentän ympärille rakennetaan kaksi vajaan 500 katsojan katsomolohkoa.

– Se on realistista. Kolmas lohko lisäisi kustannuksia niin merkittävästi, ettei se ole enää taloudellisesti järkevää, arvioi seuran puheenjohtaja Matti Helimo.

Katsomolohkot sijoitetaan kentän vastakkaisille sivustoille, jolloin kulku niihin on helppo eriyttää ja palvelut saadaan järjestettyä turvallisesti kummallekin lohkolle erikseen.

Viime kaudella miesten Ykköspesiksessä Mansen katsojamäärät vaihtelivat vastustajasta riippuen muutamasta sadasta vajaaseen pariintuhanteen. Helimo uskoo yleisön kiinnostuksen kasvavan sarjanousun myötä.

– Emme ole budjetoineet yleisökeskiarvon mukaan, vaan kauden kokonaislipunmyynnin tuottojen perusteella. Pelaamme muutenkin tällä kaudella poikkeusluvalla, sillä Superpesiksessä vaaditaan 2000 katsojan yleisökapasiteettia. Ennen Kaupin uuden katsomon valmistumista emme täytä tätä kriteeriä. Toivottavasti jo ensi kaudella tilanne on tässä suhteessa toinen, kun kaava tammikuussa vahvistuu.

Manse PP aloittaa kautensa torstaina 2.7. vieraskentällä Kouvolassa. Ensimmäinen kotiottelu joukkueella on sunnuntaina 5.7., jolloin vastaan asettuu samainen Kouvolan Pallolyöjät.

Kaikki ottaneet osumaa

Urheiluseurojen taloudelle koronakriisi on ollut ankara isku. Yritysmyynti pysähtyi maaliskuun puolivälissä kuin seinään ja sarjojen alun siirtyminen on tyrehdyttänyt kassavirran lopullisesti. Nyt tähän on vihdoin tulossa helpotus.

– Olimme yhteistyökumppanimyynnin osalta ennätysvauhdissa, kun kriisi iski. Yritykset olivat samassa liemessä, joten neuvotteluissa keskityttiin odottamaan koronan jälkeistä aikaa, Ilveksen Tomi Erola kertoo.

– Kuluneet 2,5 kuukautta ovat syöneet taloutta tavalla, jota ei korvata millään. Tämän kauden taloudellinen tulos riippuu paljon siitä, miten yleisö löytää takaisin katsomoihin, miten käy avustushakemuksillemme ja saammeko lisätuloja pelaajamyynneistä.

Myös Manse PP:n myynti oli sarjanousun myötä hyvässä vauhdissa ennen pandemiaa.

– Maaliskuuhun mennessä myyntitavoitteesta oli koossa 80 prosenttia, mutta pandemia pysäytti myynnin kuin seinään, Matti Helimo sanoo.

Tilanne on vaatinut sopeuttamistoimia molemmissa seuroissa.

– Kaikki tässä ovat joutuneet ottamaan osumaa. Ainakin pesiksen puolella on syntynyt kuitenkin hieno yhteishenki, sillä talkoissa ovat mukana kaikki seuroja, pelaajia, liittoa ja tuomareita myöten.

Odotukset korkealla

Sarja-avausten kynnyksellä tamperelaisseurat ovat valmiita ja luottavaisia.

– Meillä on naisissa joukkue, joka voi mennä ihan päätyyn asti. Miesten joukkuekin on yllätysvalmis, vaikka ensimmäinen tavoite on varmistaa Superpesiksen paikka myös ensi kaudelle. Todella hyvillä fiiliksillä lähdemme tekemään omannäköistä juttuamme, Matti Helimo vakuuttaa.

Ilves jäi viime kaudella niukasti Veikkausliigan mitalikolmikon ulkopuolelle, mutta Suomen cupin voitto takaa tälle vuodelle ainakin yhden europelin. Cupista joukkue ehti jo pudota puolivälierävaiheessa, mutta liigaan Jarkko Wissin valmentama joukkue lähtee kovana haastajana ykkössuosikeille. Niihin voidaan lukea ainakin HJK, hallitseva mestari KuPS ja viime kauden hopeajoukkue FC Inter.

Pirkanmaalaisittain lisäväriä tuo myös Hakan paluu Veikkausliigaan. Cupissa Haka antoi jo myrskyvaroituksen yllätysvalmiudestaan pudottamalla llveksen jatkosta 1–0-voitolla.

Veikkausliigan otteluohjelman löydät täältä.

Superpesiksen otteluohjelman näet täällä.

Teksti: Jari Runsas

 

Scroll to Top