
Olin pari viikkoa sitten tapaamisessa minulle uuden työtuttavuuden kanssa. Keskustelimme niitä näitä heidän liiketoiminnastaan ja meidän alamme palveluista, missä yhteydessä tuttava kysyi näkemystäni siitä, miten brändiuudistuksen onnistuminen varmistetaan.
Siinä hetkessä lyhyt vastaukseni oli, että brändiuudistukset ovat lähtökohtaisesti kokonaisuuksia, joita useimmiten tehdään korkeintaan kerran työuralla. Suunnittelutoimistoissa brändiuudistuksia sen sijaan tehdään koko ajan, joten suuri vastuu asiakkaan kuljettamisesta prosessin läpi lankeaa mielestäni toimiston puolelle.
Asiasta inspiroituneena tiivistin kolme asiaa, jotka tulisi ottaa huomioon brändiuudistuksissa.
1. Ponnista strategiasta
Brändiuudistus on strateginen, johdon asia. Sen lähtökohtana pitää olla ymmärrys omasta kilpailuedusta ja suunnasta. Taustalla olevien tutkimustietojen lisäksi brändiuudistuksen yhteydessä haetaan usein tuoretta näkemystä sidosryhmiltä haastatteluilla ja verkkokyselyillä. Samalla saadaan kommunikoitua eri tahoille tulevasta uudistuksesta. Brändiuudistustyöhön liittyy oleellisesti työpajat. Työpajoihin sitoutetaan tilaajan puolelta henkilöitä eri toimenkuvista mahdollisimman laajan näkemyksen saamiseksi.
2. Varmista resurssit
Brändiuudistuksen tehtävä on tuottaa arvoa. Uudistusta ei ole viisasta toteuttaa lähtökohtaisesti alimitoitetuilla resursseilla. Uudistukseen tulee varata henkilöresursseja. Osa avainhenkilöistä osallistuu pistemäisesti työpajoihin. Lisäksi tarvitaan organisaation sisältä ydinjoukko tai vastuuhenkilö, joka pitää lankoja käsissään.
Resursointiin liittyy vahvasti myös eurot. Brändiuudistukseen lähdettäessä tulee huomioida, että brändimuotoilun osuus on vain osa kokonaisinvestoinnista, etenkin jos yritys toimii alalla, johon liittyy esimerkiksi kaluston teippauksia. Välillä brändiuudistuksiin ei ole laskettu mukaan valo- ja videokuvia. Graafisella muotoilulla pääsee pitkälle, mutta ilman uudistettua brändiä kommunikoivaa kuvamaailma lopputulos jää puolitiehen.
Myös aika on kriittinen resurssi, sitäkin pitää budjetoida sopivasti. Olen itsekin ollut toteuttamassa brändiuudistuksia äärimmäisen tiukoissa aikatauluissa, joille aina on ollut syynä jokin erikoistilanne. Lähtökohtaisesti hätäily ei ole järkevää.
3. Jalkauta ja tiedota
Brändiuudistus ulottuu pienestä isoon ja puheesta pintoihin: Instagram-tilin profiilikuvasta toimitilojen teippauksiin ja asiakaspalvelun viesteistä verkkokauppaan. Jo suunnitteluvaiheessa pitää huomioida mihin kaikkeen brändiuudistus tulee vaikuttamaan.
Oma organisaatio täytyy pitää tiiviisti mukana ja varmistua siitä, että kaikki ovat kartalla siitä, millä tapaa uudistus vaikuttaa heihin. Kannattaa varata aikaa oman organisaation kysymyksiin ja myös arkisesti uusien työkalujen käyttötukeen.
Kannattaa varautua myös siihen, että uudistuksesta tulee myös kriittistä palautetta. Siitä ei pidä hätkähtää. Ajan saatossa kritiikki laimenee, kun yhteisö ottaa uudistuksen omakseen.
Olen saanut olla urani aikana mukana kymmenissä, hyvinkin erilaisissa brändiuudistuksissa. Yllä oli hyvin karkea tiivistys osa-alueista, jotka ovat olleet kutakuinkin toisteisia.
Brändiuudistukset ovat intensiivisiä ja samalla toimiston ja asiakkaan yhteistyössä kaikista palkitsevimpia: yhteisen tekemisen kruununjalokiviä. Toivotan kaikille brändiuudistuksiin mukaan pääseville innostavaa ja inspiroivaa matkaa!
Tia Lilius
Kirjoittaja on
Kaski Agencyn yksikön johtaja