Luulenpa, että mikään teknologinen murros ei ole ollut niin nopea kuin tekoälyn läpimurto. AI Open -yhtiön Chat GPT -niminen tekoälyohjelmisto on noussut vauhdilla otsikoihin. Se julkaistiin viime marraskuussa, ja tammikuussa se oli jo niin suosittu, että se meni tukkoon ihmisten kysymyksistä.
Chat GPT vastaa kokonaisilla lauseilla ja pikku artikkeleilla. Se kokoaa tiedon ja kirjoittaa tarvittaessa puheen, rap-tekstin tai hupaisan runon.
Horjuttamattomana pidetty hakukonejättiläinen Google meni kriisiin. Tekoälyn muotoilemien esseiden rinnalla hakukoneen staattiset listaukset näyttävät eiliseltä kuin savumerkki.
Gzero-sivusto kysyi botilta, minkälaisen geopoliittisen riskin tekoäly muodostaa. Kone vastasi: ”Sitä voidaan käyttää uusien aseiden luomiseen, tuotannon automatisointiin ja valvonnan tehostamiseen. Jokainen näistä voi antaa jollekin maalle etulyöntiaseman muihin nähden. Tekoälyllä voidaan manipuloida julkista mielipidettä ja häiritä vaaleja, mikä voi horjuttaa hallituksia ja johtaa konflikteihin.”
Napakasti sanottu. Kansainvälisen politiikan peruskurssin tentissä vastauksesta olisi saanut ihan kelpo pisteet. Tekoäly suorittikin juuri hyvin arvosanoin Whartonin yliopiston MBA-tutkinnon.
Mutta ennen poliittisia kumouksia tekoäly muuttaa päätöksenteon ja muunkin viestinnän kuin tenttivastaukset. Kiinassa ja Englannissa se osallistuu jo oikeusprosessiin.
On helppo nähdä pitkä lista hyötyjiä: yritykset, koulut, terveydenhuolto, media. Perusuutisissa ette huomaisi eroa ihmisen ja koneen tekemän jutun välillä. Chat GPT kirjoitti tv-sarja Seinfeldiin nokkelan episodin, jonka teemana oli tietysti tekoäly. Se tekee lennosta sisustussuunnitelmia, joskin minun tylsään makuuni ne ovat hiukan räikeitä.
Asian ydin on tässä. Tekoäly on seuraava internetin tai GSM:n kokoinen tuottavuusloikka, jota olemme odottaneet 20 vuotta. Edistys on ollut hidasta, mutta pato on murtumassa. Käsillä on kaikkiin kumouksiin kuuluva hyvät hyssykät! -hetki, jolloin yhtäkkiä tajuamme teknologisen murroksen vaivihkaa keräytyneen voiman.
Botti on jo osoittautunut erinomaiseksi ohjelmoinnin opettajaksi. Se etsii koodista virheen ja selittää ehdottamansa korjauksen. Ohjelmoinnin kaltaisissa läpäisevissä teknologioissa tämä on valtava tehokkuuslupaus.
Euroopassa politiikka on kriisissä ja suurten ratkaisujen löytäminen on vuosi vuodelta vaikeampaa.
Tanskassa toimiva Synteettinen puolue tarjoaa ratkaisuksi tekoälyä, noin 15 000 euron perustuloa sekä antiikin Kreikasta tuttua klerôterion-menettelyä, jossa kansalaisia arvottiin hoitamaan vastuutehtäviä. Synteettistä puoluetta johtaa Lars, joka ei tietenkään ole ihminen vaan botti.
Jäljelle jää kaksi isoa kysymystä, joissa algoritmi on yhtä heikoilla kuin me muutkin. Kuka valvoo algoritmeja itseään ja miten mittaamme, että algoritmi noudattaa minun käsitystäni tasapuolisuudesta?
Jälkimmäistä voitte kokeilla itse. Esittäkää Chat GPT:lle pari tiukkaa arvoväittämää ja katsokaa, harittaako sen katse mielestänne vasemmalle vai oikealle. Ja kyllä se muuten vähän harittaa.
Matti Apunen