Hallitustyö rohkaisi kasvamaan ja kansainvälistymään


Ari Järvi (oikealla) asensi höylälinjastoa tammikuussa, helmikuussa hän aloitti työskentelyn linjalla. Jaakko Soini kertoo, että höyläys säilyy Kärävän ydinliiketoimintana. – Päivässä linjastolla ajetaan 10 000–12 000 metriä puuta, mikä merkitsee noin rekkakuormallista valmista materiaalia.

Höylättyjen puutuotteiden valmistukseen, mittatilaustyönä tehtäviin saunakalusteisiin ja sahatavaran myyntiin erikoistunut Kärävä perustettiin alun perin maatalouden sivuelinkeinoksi.

– Yritys sai alkunsa perheen omakotitalon rakentamisesta. Halusin taloon kattolaudat omasta metsästä, mutta puutavaraliike suostui höyläämään niin vastentahtoisesti, että lattialaudat päätin tehdä itse. Kävin höyläyskurssin ja hankin höyläkoneen tyhjilleen jääneeseen navettaan. Siitä se lähti, yrityksen perustaja Jorma Soini kertaa yli 30 vuoden takaisia tapahtumia.

Yritys kasvoi ensin syntysijoillaan Kylmäkoskella, kunnes vuonna 2014 se muutti Pirkkalan Vähä-Vaittiin uusiin, 2200 neliön toimitiloihin. Pari vuotta myöhemmin tehtiin sukupolvenvaihdos, ja toimitusjohtajana aloitti Jorma Soinin poika Jaakko Soini. Opiskellessaan uutta rooliaan tämä osallistui Tampereen kauppakamarin ja Hallituspartnerit ry:n HHJ Hyväksytty hallituksen jäsen -kurssille.

– HHJ oli yksi parhaimpia koulutuksia, joille olen osallistunut. Kurssilla esiteltiin yritys, joka oli päässyt uuteen vauhtiin aloittamalla hallitustyön ja ottamalla mukaan ulkopuolisia jäseniä. Myös me olimme laittamassa isompaa vaihdetta silmään, joten arvelimme, että uusista jäsenistä saisi pontta kohtuullisen pienellä panoksella.

Hallitusta täydennettiin kolmella jäsenellä, joista Harri Meller ja Martti Inkovaara ovat edelleen mukana. Meller on nykyään Kärävän hallituksen puheenjohtaja.

Hallitustyön aloittaminen oli perheyritykselle käänteentekevä muutos.

– Meillä tehdään nykyisin strategiatyötä, asioista keskustellaan ja ajatuksia vaihdetaan. Ulkopuoliset hallitusjäsenet toivat mukanaan osaamista, verkostoja ja näkemystä, miten muualla tehdään, Jaakko Soini kertoo.

Verstaasta tehdasmaiseen tuotantoon

Kärävälle valmistui tämän vuoden alussa jälleen uutta toimitilaa 3300 neliötä. Uusi halli sisältää rutkasti lämmintä varastotilaa, entistä tilavamman puusepänverstaan, uuden showroomin ja hallintotiloja. Vanhaan osaan jäi höyläämö, yrityksen sielu, kuten Jaakko Soini kuvaa.

Höyläämön tuotantolinja automatisoidaan.

– Automatisointi on meille iso juttu. Voimme ajaa puutavaraa läpi entistä isompia määriä ja tuotanto alkaa pyöriä kahdessa vuorossa. Tavaran liikuttelun sijaan työ muuttuu prosessin hoitamiseksi ja kevenee fyysisesti.

– Toimintamme muuttuu verstaasta tehdasmaiseksi, ja kun työympäristö ja toimintatavat muuttuvat, myös ihmisten on muututtava. Muutoksen tueksi ja valmennukseksi hankimme henkilöstölle vuoden kestävän TäsmäKoulutuksen, jonka ideoin yhdessä Harri Mellerin kanssa.

Uudistukset onkin otettu vastaan työntekijäpuolella hyvin.

– Ihmiset osallistuvat muutosvaiheen töihin. Kun he ovat itse mukana tekemässä, muutoksesta tulee konkreettinen asia.


Puusepänverstas sai entistä väljemmät tilat. Hannu Ahola ja Jaakko Ilvesmäki auttoivat puuseppä Miia Heleniusta verstaan muutossa ja kalustamisessa.

Englannissa innostuttiin saunasta

Kärävä on kasvattanut vientiään myös rekrytoimalla. Se onnistui palkkaamaan kilpailijaltaan vapautuneen ammattilaisen, joka työskentelee Berliinissä lähellä keskieurooppalaisia asiakkaita. Vientipäällikkö Andero Kollametsillä oli valmiit verkostot ja hän tuntee markkinan kuin omat taskunsa.

Kärävällä on vientituotteita sisä- ja ulkokäyttöön. Sisätuotteet ovat muun muassa saunan laudelautoja, sisäverhouspaneeleja ja listoja. Ulkokäyttöön tarkoitetut tuotteet ovat lämpökäsitellyistä havupuista höylättyjä terassilautoja, ulkoverhouspaneeleja ja terassirunkoja. Puusepänverstaassa mittatilaustöinä tehtävät puiset kylpyhuone- ja muut kalusteet sekä saunanlauteet jäävät pääasiassa kotimaan markkinoille.

Tärkeimmät vientimaat ovat Saksa, Liettua, Tšekki, Belgia, Sveitsi ja Alankomaat sekä hieman yllättäen Englanti.

– Englannissa asiakkaamme, teollisen tason toimija, on työskennellyt kolme neljä vuotta saunojen parissa. Toiminta on kasvanut reippaasti. Voidaan sanoa, että Englannissa on pieni saunabuumi. Saunat ja saunominen kytkeytyvät vahvasti wellness-ajatteluun, jota korona on vahvistanut.

Oma lehtipuusaha turvaisi tuotannon

Tuotteisiin käytettävän lehtipuun Kärävä hankkii Baltiasta. Haapaa tulee Latviasta ja tervaleppää Liettuasta. Lämpökäsitelty havupuu ostetaan Suomesta suoraan lämpökäsittelijöiltä HJT-Holzilta ja SWM Woodilta.

– Lehtipuu on tuotava ulkoa, koska Suomessa ei ole lehtipuusahoja. Olemme selvittäneet oman sahan perustamista, mutta se ei yksistään ratkaise saatavuutta, sillä jumia on myös tukkilogistiikassa. Haapaa kasvaa Suomessa runsaasti, mutta se menee selluksi, koska puuyhtiöt eivät ole kiinnostuneita sen korjuusta tai erottelusta hakkuiden aikana.

Baltiasta lehtipuuta on toistaiseksi saatavilla kohtalaisesti, vaikka hakkuualat ovat kutistumassa.
Kärävän suunnitelmissa on yrityksen edelleen kasvattaminen.

– Kymmenen miljoonan raja liikevaihdossa on rikottu, ja seuraava tavoite on 20 miljoonaa noin viiden vuoden aikajänteellä. Laajennus mahdollistaa tekemisen isommin, ja jos materiaalin saatavuus säilyy entisellään, sen pitäisi olla mahdollista, Jaakko Soini miettii.
Viennissä tavoitteena on vakiinnuttaa oma asema ja jalansija markkinoilla. Harkinnassa on lisäksi viennin aloittaminen Ruotsiin sekä Norjaan, jonne on jo tehty avauksia.

Teksti Päivi Eskelinen

​​​​​​​


Kärävän saunasisustuksia ja puutuotteita esittelevä showroom on avoinna kuluttajille, suunnittelijoille ja rakentajille. – Esittelytila on tarpeellinen, sillä puuta halutaan hypistellä ja nähdä eri puulajeja isoina pintoina, Jaakko Soini sanoo.

Kärävä Oy

  • Perustettu 1988 Kylmäkoskella maatalouden sivuelinkeinoksi.
  • Soinien perheyritys, perustajan Jorma Soinin kanssa operatiivisessa vastuussa ovat
    Jaakko ja Mikko Soini.
    ​​​​​​​ Hallituksessa lisäksi Maija Soini.
  • Erikoistunut höylättyjen puutuotteiden valmistukseen, mittatilaustyönä tehtäviin saunanlauteisiin ja kalusteisiin sekä sahatavaran myyntiin. Höyläyksessä syntyvästä purusta puristetaan polttoaineena käytettäviä brikettejä.
  • Tilikaudella 2021–22 liikevaihto 10,3 miljoonaa euroa, josta viennin osuus 60 prosenttia. Kuluvalla tilikaudella viennin osuus nousee 70 prosenttiin.
  • Työntekijöitä 21.
  • Sai Pirkanmaan vientipalkinnon 2021, jonka Tampereen kauppakamari ja Tampereen nuorkauppakamari myöntävät kansainvälistymiseen, vientiin ja uusille markkinoille vahvasti suuntautuvalle yritykselle.​​​​​​​

 

Scroll to Top