Suunnanmuutos – eteen vai taakse?

Vaalivoittajat haluavat kääntää Suomen suunnan. Mutta mistä suunnasta on kysymys?

Tällä hetkellä maassamme neuvotellaan hallitusta, joka toteutuessaan olisi vihertävä kansanrintama. On myös puhuttu paljon siitä, että nyt vaalivoittajat haluavat kääntää Suomen suunnan. Mutta mistä suunnasta on kysymys?

Kun Sipilän hallitus aloitti, työllisyysaste oli erittäin vaatimaton 68 prosenttia. Edellinen hallitus nosti työllisyysasteen tavoitteeseensa 72,5 ja suunta on ylöspäin. Edes se ei ole riittävä kansallisvaltiolle, joka saa kohta maksettavakseen ennätykselliset ikäsidonnaiset menot. Joten toivoa sopii, että suunta ei käänny ainakaan työllisyysasteen nostamisessa.

Entäpä voiko suunta vaihtua yrityksiä koskevassa sääntelyssä? Nannystate- eli holhousvaltioindeksissä Suomi pitää kärkipaikkaa. Suomessa valtio tietää kansalaista paremmin, mikä on tälle hyväksi. Sääntelemällä ja rajoittamalla ohjataan myös yritysten toimintaa ja investointeja. Kemin metsähankkeen yhteydessä on esitetty tarkkoja selvityksiä ja laskelmia ympäristövaikutuksista ja hakkuumääristä. Tulevatko nämä siis jo nykyisen erittäin raskaan lupaprosessin päälle?

Sipilän hallitus purki alkoholimyynnin ja kaupan aukioloaikojen sääntelyä. Kuluttajat kiittivät. Jos siis halutaan investointeja ja vaihtoehtoja kuluttajille, niin silloin ei tässäkään asiassa kannata suuntaa muuttaa.

Liikenneministeri Berner sai paljon lokaa niskaan erityisesti taksiuudistuksesta, mutta se on tuonut paljon uusia palveluita kuluttajille. Nyt myös taksien saatavuus perustuu kysyntään, ei ELY-keskuksen virkamiehen näkemykseen.

Julkaisimme viikko sitten kyselyn, jossa 300 jäsenyritystämme antoi kylmää kyytiä junaliikenteen toimivuudelle. Vähemmälle huomiolle kuitenkin jäi se, että bussiliikenteeseen oltiin erityisen tyytyväisiä. EU:n palveludirektiivin myötä linja-autoliikennettä ryhdyttiin avaamaan, mikä toi paljon uusia toimijoita ja yhteyksiä myös maantieliikenteeseen. Jos liikennemarkkinoiden avaamisessa otetaan suunnanmuutos, niin sekään ei palvele kansalaisia.

Mihin suuntaan asioita siis muutetaan?

Markus Sjölund
apulaisjohtaja
Tampereen kauppakamari