Silmälääkevalmistuksessa uusi alku

Silmälääkkeiden tuotanto jatkuu Tampereen Ruskossa ja vahvistuukin: Euroopan johtava lääkkeiden sopimuskehittäjä ja -valmistaja NextPharma investoi uuteen, vuonna 2021 käyttöön otettavaan tuotantolinjaan 10 miljoonaa euroa. Kuva NextPharma

Ruskossa, entisellä Santenin ja nykyisellä NetxPharma Oy:n silmälääketehtaalla kirjoitetaan uutta lehteä historiaan: jo lopetettavaksi päätetty silmälääketehdas sai viime vuonna uuden omistajan. Lääketuotanto jatkuu ja uuteen tuotantolinjaan investoidaan 10 miljoonaa euroa.

Kun Santen vuonna 2013 päätti siirtää tuotannon Tampereelta Aasiaan, alkoi kuusi vuotta kestänyt yt-neuvottelujen ja epävarmuuden aika. Se päättyi tammikuussa 2019 siihen, että saksalainen, Euroopan johtava lääkkeiden sopimuskehittäjä ja -valmistaja NextPharma teki sopimuksen Santenin Tampereen tuotantolaitoksen ja siihen liittyvien toimintojen ostosta. Kauppa vahvistettiin lokakuussa.

– Olihan se hieno hetki, kun henkilöstölle kerrottiin, että tehdas on myyty – ja heti perään, että tuotanto jatkuu täällä, sanoo NextPharman tehtaanjohtaja Katri Outinen.

Lääketuotannon siirto ei ole yksinkertainen asia – siitä kertovat myös yleistyneet monien lääkkeiden saatavuusongelmat. Santenkin koki siirron ongelmallisuuden ja virisi ajatus, että tehtaan lopettamisen sijasta se myytäisiin.

– Kiinnostuneita oli muitakin, mutta NextPharma oli meidän näkökulmastamme todella hyvä valinta: sillä oli oikeanlainen asema ja osaamista sopimusvalmistuksesta ja se haki kaltaistamme lisäystä portfolioonsa. Oli lottovoitto meille, Tampereelle ja Pirkanmaalle, että täällä säilyy lääketehdas. Onhan se myös tuotannonsiirtojen keskellä osoitus siitä, että aseptisessa lääketeollisuudessa pohjoismaiseen laatuun ja toimintakulttuuriin luotetaan.

NetxPharmalla on viisi eri teknologioihin ja tuotealueisiin keskittynyttä lääketehdasta Saksassa ja yksi Ranskassa. Tampereen-tehdas on sille strateginen ostos ainoana silmälääkkeisiin erikoistuneena ja aseptiseen tuotantoon pystyvänä laitoksena.

Silmälääkemarkkinat myös kasvavat koko ajan. NextPharman toimitusjohtaja Peter Burema arvioi kauppatiedotteessa, että ”Tampereesta tulee meille silmälääkkeiden ja erityisosaamista vaativan steriilin Blow-Fill-Seal-teknologian osaamiskeskus”.

– BFS-teknologian lisäksi meillä on tarjota osaamista myös sekä säilytysaineellisten että säilytysaineettomien moniannospakkausten valmistukseen, Katri Outinen sanoo.

Historian lehti kääntyy taas. Japanilainen Santen myi Star-Huhtamäki-Leiras-taustaisen silmälääketuotantonsa saksalaiselle NextPharmalle, ja nyt Ruskossa toimii NextPharma Oy. Santen Oy muutti Tampereen keskustaan. – Tilaahan meillä on nyt paljon vaikka vuokrattavaksi, tehtaanjohtaja Katri Outinen sanoo. Kuva Annikaisa Knuutila

Sopimusvalmistajan rooliin

NextPharma Oy:hyn siirtyi 170 tuotannossa ja tuotannon tukitoimissa, kuten laadunvalvonnassa, laadunvarmistuksessa, IT:ssä ja hallinnollisissa tehtävissä, työskentelevää entistä santenlaista. Santen Oy:hyn jäi 70 myynnin ja markkinoinnin, tutkimuksen ja kehityksen, myyntilupien, laadunvarmistuksen, lääketurvan, henkilöstöhallinnon, IT:n ja yrityksen hallinnon työntekijää.

– Olihan se hektistä ja jännittävää, kun kaupanteon jälkeen alettiin jakaa yritystä ja sen toimintoja. Eriyttäminen oli valtava projekti ja vei odotettua enemmän aikaa, mutta se onnistui todella hyvin.

Katri Outinen sanoo, että sinänsä muutos uuteen on ollut helppo, koska tuotantoa ei ehditty ajaa alas, ja laitteet, tilat, osaaminen, ihmiset sekä ohjelmistot ovat kunnossa. Tuotteina ovat edelleen yksittäis- ja moniannospakatut silmälääkkeet muun muassa silmätulehdusten, allergian, kuivasilmäisyyden ja glaukooman hoitoon.

– Suurin muutos tapahtuukin toimintatavassa – jossa tietenkin edelleen määräykset, lait ja Good Manufacturing Practice GMP ovat perustana. Jokainen tehdas on oma yksikkönsä, ja me olemme kuin yrittäjinä täällä. Meidän on itse ansaittava omat rahamme. Kun ennen tehtiin tuotteita itselle, nyt niitä tehdään ulkoiselle asiakkaalle. Pitää osata olla asiakaspalvelija, sopeutua asiakkaan toiveisiin mutta ymmärtää, mitä toiveita voidaan toteuttaa. Ja vaikka saammekin tukea emoyhtiöltä, meidän pitää osata kilpailuttaa, neuvotella ostajien kanssa ja hinnoitella itsemme oikein. On pidettävä kulut pieninä. On pidettävä laatu hyvänä – joskaan se ei ole meille uutta, Katri Outinen sanoo ja korostaa, miten suuri merkitys korkealla työmoraalilla on ollut.

– Täällä tehtiin koko kuusivuotisen yt-neuvottelujen ajan loistavaa työtä, laatu ja toimitusvarmuus pitivät eikä toiminnan tarkastajilla ollut huomautettavaa. Ilman tällaista panosta... no, ei olisi ollut myytävääkään, eihän tehdas olisi kiinnostanut ostajia.

Erikoisosaaminen kiinnostaa

NextPharma Oy:n suurin asiakas on Santen, mutta sen rinnalle NextPharma etsii myös muita. Asiakkaan tarpeet voivat koskea kaupallista valmistusta tai valmistusta kliinisiin kokeisiin, tuotekehityksessä esimerkiksi lääkeformulaation kehittämistä.

– Kiinnostuneita onkin ollut jo yllättävän paljon, yli kaksikymmentä Euroopasta ja USA:sta. Lisää kapasiteettia saadaan, kun pääomasijoitusyhtiö CapVest ja emokonserni investoivat 10 miljoonaa euroa uuteen, huippunopeaan, steriilisti Blow-Fill-Seal-teknologialla pakkaavaan linjaan, joka saadaan käyttöön kesällä 2021, Outinen sanoo.


Teksti Annikaisa Knuutila