”Ilman kummin rohkaisua olisin ehkä yksinyrittäjä”

– Melkeinpä jokaisella uudella yrityksellä pitäisi olla yrityskummi tukenaan, Marko Borg (vas.) sanoo. Jorma Tirkkonen komppaa ajatusta. – Kummi pystyy alkuvaiheessa varoittamaan sudenkuopista. Yritystoiminnan vakiintuessa katseet siirretään kauemmas tulevaisuuteen, hän sanoo.

Viisi vuotta sitten Marko Borg jätti palkkatyönsä ja ryhtyi yrittäjäksi. Muutos oli iso ja epävarmuus kalvoi: teenkö asioita varmasti oikein, onko yritykseni suunta oikea? Borg päätti, että jostakin oli saatava tukea, ja mieluiten heti.

– Ensimetrin vinkistä otin yhteyttä Pirkanmaan Yrityskummeihin. Se järjesti nopeasti klinikan, jolla tapasin kolme mahdollista yrityskummia. Jorma osasi kysyä juuri oikeita kysymyksiä ja hänen taustansa vakuutti, Marko Borg kertoo.

Borgin perustaman MAB Powertec Oy:n yrityskummiksi ryhtynyt Jorma Tirkkonen on tehnyt pitkän uran automaation ja älykkäiden liikkuvien työkoneiden parissa ja työskennellyt vuosia Valmetin, Sisun ja Cargotecin palveluksessa myös USA:ssa ja Kanadassa. Hän jäi eläkkeelle Cargotecin tytäryhtiön Kalmarin automaatioliiketoiminnan johtajan tehtävistä vuonna 2014.

– Minulla on paljon kokemusta projektitoiminnan kehittämisestä, ja toisaalta kiinnostuin Markon ajatuksista. Halusin osallistua uuden luomiseen ja jakaa kokemustani, joten tavoitteemme mätsäsivät hyvin keskenään, Jorma Tirkkonen kertoo.

Asiat jäsentyvät puhumalla

Energia- ja muulle teollisuudelle projektinjohtopalveluja tarjoava MAB Powertec on kasvanut viidessä vuodessa 14 hengen yritykseksi. Palveluvalikoimaa on laajennettu ympäristö-, asiantuntija- ja elinkaaripalveluihin.

– Yrityksen 2–3 ensimmäistä vuotta ovat kriittisimmät. Silloin tehdään isoja tulevaisuutta koskevia valintoja. Ilman Jorman rohkaisua olisin ehkä jäänyt yksinyrittäjäksi. Hän on tukenut pyrkimyksiäni kasvattaa yritystä ja palkata lisää väkeä, Marko Borg kertoo.

Kummisuhteen alussa keskityttiin yritystoiminnan sparraamiseen. Tapaamiset olivat säännöllisiä ja niille valittiin yleensä jokin liiketoiminnan kehittämistä koskeva teema.

– Keskustelua syntyi varsinkin resursoinnista ja tilaus- ja tarjouskannan yhteensovittamisesta, sillä projektibisnes on hyvin vaihtelevaa, muistaa Tirkkonen.

– Keskusteluja ja kuuntelua, sitä se juuri oli. Voihan sitä lukea kirjoista yrityksen pyörittämisestä, ja luinkin alussa paljon, mutta myös puhuminen on tärkeää. Oli kai se välillä terapeuttistakin, Borg sanoo.

Yritys kehittyy, tapaamiset muuttuvat

Nykyään tapaamiset ovat toisenlaisia.

– Kun yrityksen aloitusvaihe on takanapäin ja talous kohtuullisen hyvässä mallissa, kummitoiminnassa tähtäintä siirretään kauemmas. Nyt puhumme strategisista skenaarioista, kansainvälistymisestä, lisätuotteistamisesta. Jos tulee jokin ongelma, otetaan vähän takaisin. Keskustelut aaltoilevat samalla tavoin kuin yrityksen elämä, Jorma Tirkkonen kuvaa.

Pirkanmaan Yrityskummien verkostosta on löytynyt apua myös erityiskysymyksissä.

– Meillä oli taannoin haussa projekti Chileen, ja Chile kiinnostaa muutenkin. Teimme sinne markkinaselvitysmatkan, johon valmistauduttiin neuvonpidolla yhdessä Jorman ja toisen, chileläistä toimintaympäristöä tuntevan yrityskummin kanssa, Borg kertoo.

Matka poiki yhteyksiä, joita pidetään yllä koronapandemian talttumista odottaessa. Koronakevät pani tauolle myös Borgin ja Tirkkosen tapaamiset.

– Toisaalta mitään akuutteja, tapaamista vaativia asioitakaan ei ole ollut. Hyvä näin, sillä keskustelumme ovat sellaisia, että ne on käytävä kasvokkain.

– Seuraava iso asia, jossa tarvitsen kummin tukea, koskee yrityksen kasvua. Miten johtamisen on tarpeen muuttua, miten organisoidutaan? Olen jo muuttanut toimintatapaamme jakamalla vastuuta aiempaa enemmän. Tämäkin on tulosta keskusteluista kummin kanssa, Marko Borg kertoo.

”Olisi väärin olla auttamatta”

Jorma Tirkkosella on tällä hetkellä viisi kummiyritystä ja kaksi puolen vuoden kummiprojektia maahanmuuttajataustaisten yrittäjien kanssa. Oman alansa yritysten lisäksi hän on toiminut kummina muun muassa mainostoimistolle, hoiva- ja LVI-yritykselle.

– Olen tietoisesti valinnut yrityksiä eri toimialoilta, jotta oppisin itsekin uutta. Toisaalta tietyt asiat ovat kaikille yrityksille yhteisiä, toki liiketoimintaa kehitettäessä ja sparratessa on ymmärrettävä, että pienen yrityksen resurssit ovat rajalliset. Asiat, joista on tarpeen puhua, valitaan yrittäjän innostuksen ja ajankäytön perusteella, hän kertoo.

Yrityskummina toimiminen on vapaaehtoistyötä, josta ei makseta kummille rahallista korvausta. Tirkkosen mukaan palkinto tulee siitä, että onnistuu auttamaan yrittäjää sudenkuoppien välttämisessä.

– Kun minulle on kertynyt näin paljon kokemusta, sen jakamatta jättäminen tuntuisi väärältä, hän sanoo.

7673 työtuntia yritysten avuksi

Pirkanmaan Yrityskummien palvelut on suunnattu kaikenkokoisille ja kaikissa elinkaaren vaiheissa oleville pk-yrityksille.

– Y-tunnus riittää, kun yritys haluaa kummikseen riippumattoman, puolueettoman toimijan, sanoo toiminnanjohtaja Tapani Kaskela.

Kummia toivova yrittäjä haastatellaan ensin, minkä jälkeen kummiverkostossa tehdään yrityksen tarpeita vastaava haku. Kiinnostuneet ilmoittautuvat yritysklinikalle ja antavat samalla sitoumuksen kummiksi, jos valinta osuu kohdalle.

– Kummin avulla yrittäjä voi kehittää myös hallitustoimintaansa. Kun oppii puhumaan omasta bisneksestään, saa samalla valmennusta ulkopuolisen hallitusjäsenen hankintaan. Joskus käy niin, että kummia pyydetään yrityksen hallitukseen, jolloin kummisuhde tietenkin päätetään. Onpa yritys joskus palkannut kumminsa, Kaskela kertoo.

Pirkanmaan Yrityskummit on lisännyt palvelujaan vuosien mittaan. Yksi uusimmista on yrittäjän tukipalvelu, jonka pohjalta rakennetaan ahdinkoon joutuneiden yrittäjien valtakunnallista palvelumallia. Ideana on, että moniammatillinen apu on yrittäjälle vain yhden puhelinsoiton päässä. Taustalla on laaja asiantuntijaverkosto, johon kuuluvat muun muassa Kela, verottaja, pankkeja, mielenterveysseura ja syöpäjärjestö.

– Palvelun kysyntä on kasvanut tasaisesti. Tavoitteena on, että löydämme jokaiselle avuntarvitsijalle ratkaisun ja ulospääsyn, olipa ongelma minkäkokoinen tahansa, Kaskela sanoo.

Pirkanmaan Yrityskummien vuosi 2019:
26. toimintavuosi
218 yrityskummia, joista aktiivisia noin 80
7673 kummityötuntia
149 liiketoiminnan kehittämisklinikkaa
Mukana 657 pk-yritystä, joista 147:lla oma yrityskummi

Vuoden 2019 Yrityskummi: Riitta Repola

Palvelut yrityksille:
Yritysklinikka-kehittämispalvelu
Yrittäjän tukipalvelu
Omistajanvaihdospalvelu
Kansainvälistymispalvelu
Business Mentoring -program
Mukana start up -yritysten Platform 6 -keskuksessa
www.yrityskummit.net


Teksti ja kuva Päivi Eskelinen