Enmac Oy tähtää ripeään kasvuunKorona Investin tuella


– Korona Investin mukaantulo on selkeä kasvun ajuri. Mahdollisia yritysostoja selvitetään hyvinkin aktiivisesti, enkä pidä ihmeenä, että seuraavien kuukausien aikana tekisimme yhden tai kaksi yrityskauppaa, sanoo Enmacin toimitusjohtaja Juha Ritala. Kuva Sini Hietala, Enmac Oy

Tamperelainen Enmac Oy aikoo kasvaa lähivuosina ripeästi, mutta hallitusti. Kasvusuunnitelman toteuttamisessa sillä on tukena yrityksen yhdeksi omistajaksi ryhtynyt pääomasijoittaja Korona Invest.

Vaativiin asiantuntijapalveluihin, tekniseen suunnitteluun, tuotekehityspalveluihin ja räätälöityihin järjestelmätoimituksiin erikoistuneen Enmacin henkilöomistajina jatkavat toimitusjohtaja Juha Ritala, myynti- ja markkinointijohtaja Sampo Siuko, projektijohtaja Teemu Nevaharju ja Enmacin Kotkan yksikön johtaja Jyri Halkola.

– Halusimme siirtää Enmacin kasvu-uralle ja mietimme vaihtoehtoja. Meillä oli kokemusta orgaanisesta kasvusta, ja tiesimme, että se on hidasta. Yritysostot omin voimin eivät tulleet kyseeseen. Syntyi ajatus pääomasijoittajasta, jolla on yritysostoihin tarvittavaa spesifiä osaamista, kokemusta ja resursseja, Juha Ritala taustoittaa.

Omistuspohjan laajentamisen jälkeen Enmac on jatkanut toimintaansa ilman isoja sisällöllisiä muutospaineita.

– Erona entiseen on, että tarkastelemme markkinaa aktiivisesti. Olemme alkaneet jo toimia. En pidä ihmeenä, että jo seuraavien kuukausien aikana tekisimme yhden tai kaksi yrityskauppaa, Ritala kertoo.

Takana ennätysvuosi

Ostettavaa katsellaan sekä paikallisesti että valtakunnallisesti. Yrityksen sijainnista Tampereen seudulla saattaisi olla etua, mutta sijaintia enemmän painoarvoa saa kohteena olevan yrityksen integroitavuus kokonaisuuteen. Osaamisen on oltava Ritalan mukaan sellaista, että se ”istuu nätisti” Enmacin palvelutarjontaan ja täydentää sitä.

– Strateginen yhteensopivuus edellä siis mennään. Tunnusluvuittain tarkasteltuna tavoitteena on päästä lähivuosina 20–30 miljoonan liikevaihtoon. Tänä vuonna Enmac tekee liikevaihdon ennätyksen, 7,5–8 miljoonaa euroa, joten yrityksen pitäisi siis kolminkertaistua.

– Luvut eivät tietenkään ole kiveen hakattuja, emme tavoittele pikavoittoja tai kasvua kasvun takia. Haemme kannattavaa liiketoimintaa, hän täsmentää.

Ei nimi pääomasijoittajaa pahenna

Korona Invest valikoitui kumppaniksi harkinnan jälkeen.

– Tunnusteluja ja keskusteluja käytiin eri toimijoiden kanssa, eiväthän tällaiset asiat ratkea silmänräpäyksessä. Korona Investin tapa toimia ja varsinkin sen kokemus kumppanuudesta palveluyritysten kanssa vakuutti meidät. Lisäksi meitä yhdisti strateginen näkemys siitä, mihin haluamme Enmacia kehittää.
Korona Investin mukaan tulo koronavuotena kuulostaa merkilliseltä yhteensattumalta. Ritalan mukaan tämä on vain luonnollinen luku Enmacin historiassa, jossa on tehty rohkeita ja valtavirrasta poikkeavia ratkaisuja jo yrityksen perustajien Martti Ala-Vainion ja Kauko Lehtosen ajoista lähtien.

Entä tästä eteenpäin?

– Yritykset ovat aina suhdanteiden armoilla, se on ihan normaalia, en näe vallitsevaa pandemiaa lukuun ottamatta muita merkittäviä uhkia. Tunnetut megatrendit – esimerkiksi kestävä kehitys – luovat meille pikemminkin mahdollisuuksia ja valtavan pelikentän.

– Toisaalta puhutaan monella alalla lisääntyvästä regulaatiosta. Sekin luo markkinoita erilaisille asiantuntijapalveluille, Juha Ritala sanoo.

Teksti Päivi Eskelinen

 

Scroll to Top