Automaatiolla älyä rakennuksiin


Jussi Leinonen kertoo, että DDC-Tekniikka räätälöi jokaiseen rakennukseen juuri sinne parhaiten sopivat teknologiakombinaatiot. Niitä kokeillaan oman toimitilan testiseinällä. Kuva Jenni Satola

Lamasta syntynyt perheyritys on vauhdissa: Viime vuonna DDC-Tekniikan liikevaihto kasvoi 30 prosenttia ja juuri päättyneellä tilikaudella tehtiin yli 50 prosentin kasvu. Jussi Leinoselle tärkein onnistumisen mittari on kuitenkin se, että toimistolla on hyvä fiilis.

DDC-Tekniikka tekee kiinteistöistä älykkäämpiä ja viihtyisämpiä automaation avulla. Työ jää usein näkymättömiin – ja hyvä niin.

– Automaatio toimii silloin parhaiten, kun sen toimintaa ei huomaa, toimitusjohtaja Jussi Leinonen sanoo.
– Ilmanvaihto esimerkiksi seuraa kulunvalvonnasta rakennuksen käyttöä ja säätelee tehoaan sen mukaan, valot syttyvät ja sammuvat itsestään. Älykkään kiinteistön tekeminen ei maksa paljon enempää kuin perinteisen, mutta energialaskua se pienentää selvästi.

Rakennusautomaatiolla voidaan vaikuttaa myös turvallisuuteen, kuten yrityksen viimeaikaiset suuret urakat osoittavat. Taysin uusi F-rakennus keskittyy verisairauksien hoitoon eikä sen ilmaeristyshuoneisiin saa päästä bakteereita. Ilmanvaihdon on siis pelattava täydellisesti, jotta potilasturvallisuus ei vaarannu.

DDC-Tekniikan rakennusautomaatioratkaisuilla huolehditaan myös elintarvikelaitoksen tuoteturvallisuudesta. Kalaneuvoksen tehtaalla kaloja käsitellään oikeissa lämpötiloissa älykkään automaation ansiosta.

Etäkulttuuri tavoitti rakennusalan

DDC-Tekniikalla on luottokumppaneita, joiden kanssa on tehty lukuisia onnistuneita projekteja. Jussi Leinosen mielestä urakoitsijoiden kumppanuusmalli olisikin syytä ottaa rakennusalan yleiseksi käytännöksi.

– Uudella työmaalla on yleensä aina uudet tekijät ja toimintatavat. Se on yhtä järkevää kuin jos jalkapallojoukkueen pelaajat vaihtuisivat uusiin jokaisen pelin alussa.

– Kumppanuusmallissa sama porukka toteuttaa projekteja yhtenä joukkueena. Tekijät ja toimintamallit tulevat tutuiksi, työn laatu paranee ja urakat nopeutuvat.

Hyvistä esimerkeistä huolimatta rakennusalan käytännöt istuvat tiukassa. Korona tosin on osoittanut, että nopeatkin liikkeet ovat mahdollisia.

– Vihdoinkin etäkulttuuri on tavoittanut rakennusalan – työmaakokouksiin voi osallistua omalta koneelta! Aikaa säästyy todella paljon, sillä meillä on kohteita parinkin tunnin ajomatkan päässä.


DDC-Tekniikan uuden toimitilan edessä on lähes koko henkilökunta: Pauliina Rauste (vas.), Ville Marjamäki, Mikko Vaarala, Ville Salmijärvi, Jouni Hänninen, Jussi Leinonen, Jari Mäenpää ja Anne Liukkonen. Kuva Olli-Pekka Latvala

Ei ylitöitä eikä pikavoittoja

DDC-Tekniikan uudet toimitilat valmistuivat tänä vuonna Pirkkalaan.

– Muutto oli palkinto henkilökunnalle ja investointi tulevaisuuteen, Jussi Leinonen sanoo tyytyväisenä.
Yrityksen alkutaival näytti aivan toisenlaiselta.

– Isäni Tapani Leinonen irtisanottiin 1990-luvun alussa laman vuoksi. Hän sai kaverinsa yrityksestä käyttöönsä pöydän ja puhelimen, ja perusti yhden miehen rakennusautomaatiofirman. Projektit olivat pieniä ja talous tiukilla.

– Ensimmäinen isompi urakka oli Pirkkalan lennonvarmistuskeskus, jossa isä pääsi 1994 näyttämään, että osaa nämä hommat. Seuraavana vuonna hän palkkasi Anne Liukkosen, joka on nyt meillä toisena osakkaana.
Tällä hetkellä yrityksessä on yhdeksän työntekijää.

– Meiltä ei ole kukaan lähtenyt kuin eläkkeelle. Ehkä yhtenä syynä on toiminnan pitkäjännitteisyys; emme hae pikavoittoja työntekijöistä emmekä liiketoiminnasta. Meillä ei ole numeerisia kasvutavoitteita, vaan haluamme lisätä DDC-Tekniikan arvoa yrityksenä, kehittää toimintaamme. Meille on myös tärkeää pitää huolta henkilöstön jaksamisesta, joten vältämme ylitöitä.


Projektipäällikkö Anne Liukkonen on DDC-Tekniikan ensimmäinen työntekijä ja nykyisin myös osakas. Hänellä on menossa jo 26. työsyksy yrityksessä. Toimitusjohtaja Jussi Leinonen aloitti perheyrityksessä yhdeksän vuotta sitten. Kuva Olli-Pekka Latvala

Kova kilpailu osaajista

Oman suunnittelutyön osuutta on tarkoitus vähitellen lisätä, mikä tuo rekrytointitarpeita.

– Hyvistä ammattilaisista on kova kilpailu. Meillä on osattava rakennus- ja talotekniikkaa sekä ohjelmointia, työkalujenkin pitäisi pysyä kädessä. Emme edes odota, että kukaan olisi valmis taloon tullessaan. Tärkeintä on, että on intoa oppia ja tehdä töitä.

Jussi Leinonen on itse tästä hyvä esimerkki. Hän tuli yritykseen asentajaksi vuonna 2011 suoraan armeijasta.

– Lähdin asennustyönjohtaja Jari Mäenpään aisapariksi kiertämään kohteita ja innostuin alasta. Seuraavina vuosina tutuksi tulivat myös myynti- ja kehitystyöt, aluksi isän rinnalla.

Sukupolvenvaihdos sujuikin helposti vuonna 2017.

– Tykkään toimia ihmisten kanssa ja ratkaista ongelmia sen kummemmin jaarittelematta. Rakennusalalle se sopii, täällä kun pitää löytää ratkaisut ennen kuin ongelmia ehtii edes tulla. Eniten minua kyllä sytyttää se, kun näen miten meidän porukka kehittyy ja viihtyy työssään.

DDC-Tekniikka Oy

Rakennusautomaatioalan asiantuntija.
Tapani Leinonen perusti yrityksen 1992 Tampereella.
Sukupolvenvaihdos 2017: toimitusjohtajaksi Jussi Leinonen, Tapani Leinonen toimii hallituksen puheenjohtajana.

Työntekijöitä 9.

Tilikauden 2019–2020 liikevaihto 2,2 miljoonaa euroa.

Toimipaikka Pirkkala, toimialue Pirkanmaa, Kanta-Häme ja Keski-Suomi.

Teksti Jenni Satola

 

Scroll to Top