Arvio: asuntorakentamisen elpyminen ​​​​​​​siirtyi vuoden päähän


Korjausrakentaminen on ollut viime vuosina 3–5 prosentin kasvussa, mutta nyt sekin on kääntynyt laskuun.

Euroopan keskuspankin (EKP) maaliskuussa tekemä päätös pitää ohjauskorko ennallaan siirsi rakennusalan toiveet markkinatilanteen muutoksesta vuodella eteenpäin.

Ohjauskoron lasku olisi piristänyt asuntokauppaa ja johtanut todennäköisesti myönteisiin aloituspäätöksiin myös asuntorakentamisessa. Rakennusliikkeillä on odottamassa valmiiksi suunniteltuja kohteita, joita olisi päästy aloittamaan tänä keväällä.

– Jotkut olisivat aloitelleet jopa myöhäissyksyllä, vaikka rakentamisessa se ei olekaan paras ajankohta, rakennusalan asiantuntija Jussi Tanhuanpää sanoo.

– EKP tarkastelee ohjauskorkoa seuraavan kerran kesäkuussa. Vaikka se päättäisi ohjauskoron laskemisesta, rakentamisen tilanne ei ehdi korjaantua enää tänä vuonna.

Toiveet asuntorakentamisen piristymisestä siirtyivät siis kertaheitolla. Myös rakentamisen suunnittelussa hiljaiselo jatkuu.

Yli 40 vuotta isoissa rakennusalan yrityksissä muun muassa NCC:ssä ja Lujatalossa työskennellyt Tanhuanpää johtaa Tampereen kauppakamarin aluesuunnittelu- ja liikennevaliokuntaa. Valiokunnan jäsenistössä on paljon edustajia rakennusliikkeistä, rakennussuunnittelun alalta, infrarakentamisesta ja alan koulutuksesta. Rakennusalan tila on puhuttanut valiokuntaa ja herättänyt syvää huolta.

Kasvualueilla häämöttää asuntopula

Yleinen käsitys on ollut, että valtakunnallisesti rakennusala nousisi kuopasta ensimmäisenä Pirkanmaalla. Ennuste perustuu Pirkanmaan kovaan väestönkasvuun.

Vuonna 2023 väkiluvun nettokasvu Pirkanmaalla oli 6000 henkeä. Tanhuanpää laskee, että jos ruokakunnan koko on keskimäärin 1,5 henkeä, tarve viime vuoden mukaisella väestönkasvulla mitattuna olisi 4000–4500 uutta asuntoa vuosittain.

– Tarvehan on valtava, mutta esimerkiksi viime vuonna vapaarahoitteisia asuntokohteita aloitettiin hyvin vähän ja tänä vuonna niitä ei ole aloitettu oikeastaan lainkaan. Kriisin jälkeen käsissämme on todennäköisesti asuntopula.

– Kun markkina toivon mukaan lähtee nousuun vuonna 2025, kestää yli vuosi ennen kuin asuntoja valmistuu ja ne ovat käytettävissä. Pitää myös muistaa, ettei aloitusten määrä pomppaa heti kovaan kasvuun. Taantuman jälkeen ala lähtee liikkeelle varovasti ja vaiheittain.

20 000 työpaikkaa vaarassa kadota

Rakennusliikkeiden tilastojen mukaan Tampereella ja kehyskunnissa oli huhtikuun alussa valmiina ja myynnissä noin 300 vapaarahoitteisesti rakennettua asuntoa. Rakenteilla, mutta jo myynnissä olevia asuntoja oli 250 kappaletta.

– Tampereen seudun markkinassa on siis 550 myymätöntä uudisasuntoa. Todennäköisesti niitä on jonkin verran enemmän, sillä asuntoja on voitu vetää pois myynnistä ja annettu ehkä myös vuokralle. Määrä ei ole suuri tulevaan tarpeeseen nähden, Tanhuanpää sanoo.

Uutta ei rakenneta, kun vanhatkin ovat myymättä. Markkina seisoo, joten rakennusliikkeille kuluvasta vuodesta on tulossa hyvin vaikea.

Kriisillä arvioidaan olevan syviä, aluepoliittisia seurauksia.

– Todennäköisesti asuntorakentamisen määrä ei valtakunnallisesti palaudu samalle tasolle mitä se oli ennen notkahdusta. Hankkeet keskittyvät Helsinki-Turku-Tampere-Kuopio-Oulu-akselille, eli suomalaiset kaupungit eriytyvät. Vahvat kasvukeskukset vahvistuvat entisestään ja kaupungistuminen kiihtyy.

Arvioidaan myös, että yli 20 000 rakennusalan työpaikkaa menetetään ennen kuin uusi nousu alkaa.

Jussi Tanhuanpää toivoo, että työpaikkojen menetyksiä tulpattaisiin lisäämällä esimerkiksi valtion tukemaa ARA-tuotantoa.

– Myös rakennusmateriaalituotantoa ja -suunnittelua täytyisi pitää yllä kaikin keinoin esimerkiksi korjausrakentamisella. Onneksi julkinen puoli on aloittanut Pirkanmaalla useita hankkeita, hän sanoo.


Jussi Tanhuanpää on nähnyt rakennusalan nousuja ja laskuja. Tässä kriisissä pudotus oli poikkeuksellisen jyrkkä.

 

Scroll to Top