Työnantaja voi korvata työntekijälle ulkomaan työskentelyyn liittyviä kustannuksia palkan lisäksi. Korvaus voi olla verovapaa, jos työnantaja maksaa sen suoraan palveluntarjoajalle tai työntekijälle tositetta vastaan.
Tässä artikkelissa käsitellään Suomesta ulkomaille lähtevän työntekijän kansainväliseen työskentelyyn liittyvien kustannusten verotusta tilanteessa, jossa ulkomaan työskentelystä saadun palkan verovapautta koskeva kuuden kuukauden sääntö ei sovellu. Tuloverolain 69 b – d §:iin on tullut voimaan uusia säädöksiä 1.1.2025, ja Verohallinto on julkaissut päivitetyn kannanottonsa 3.1.2025.
Matka- ja muuttokustannukset
Työnantaja voi korvata verovapaasti Suomesta ulkomaille lähtevän työntekijän ja hänen perheensä matkakustannukset ulkomailla työskentelyn alkaessa ja päättyessä. Ulkomailla työskentelyn aikana tehtyjä lomamatkoja työnantaja ei voi korvata verovapaasti.
Työnantaja voi korvata verovapaasti myös Suomesta ulkomaille lähtevän työntekijän ja hänen perheensä muuttokustannukset. Verovapaa on myös työnantajan työntekijälle ja hänen perheelleen työkomennuksen vakuuttamiseksi ottama matkavakuutus. Sen sijaan työnantajan maksama tavaroiden varastointi ulkomaan työskentelyn ajaksi ei ole verovapaa etu.
Komennusmatkavalmennus, kielikoulutus sekä lasten koulutus ja päivähoito
Työnantaja voi tarjota Suomesta ulkomaille lähtevälle työntekijälle verovapaasti kulttuuri-, kieli- tai muuta valmennusta. Koulutuksilla pyritään varmistamaan komennuksen onnistuminen mm. valmentamalla työntekijää ulkomaan työskentelyn tavoitteisiin. Perheenjäsenen valmennus katsotaan työntekijän veronalaiseksi eduksi, jos siitä aiheutuu työnantajalle lisäkuluja.
Suomesta ulkomaille lähtevän työntekijän lasten koulumaksut ovat verovapaa etu, mikäli työnantaja maksaa koulumaksut ulkomaan työskentelyn aikana. Työnantaja ei voi korvata ulkomaan työskentelyn aikana lasten päivähoitomaksuja verovapaasti. Työnantaja voi kuitenkin kustantaa työntekijälle verovapaasti lastenhoitajan silloin, kun se on kohdemaassa yleinen käytäntö.
Passi, viisumi, työ- ja oleskelulupa
Työntekijälle ei synny veronalaista etua, kun työnantaja kustantaa työntekijälleen ja hänen perheelleen rajat ylittävässä työskentelyssä viranomaisrekisteröintejä ja -lupia sekä niiden hoitamiseksi ulkopuoliselta palveluntarjoajalta ostettuja palveluja. Näitä ovat mm. passi, viisumi, työ- tai oleskelulupa, oleskeluoikeuden rekisteröinti, henkilötunnus ja veronumero.
Henkilökohtaisten asioiden hoitaminen
Työnantaja voi tarjota Suomesta ulkomaille lähtevälle työntekijälle mm. asunnon etsintään, vuokrasopimuksen laatimiseen sekä pankki-, vakuutus- ja veroasioiden hoitamiseen liittyviä palveluita. KHO on katsonut ratkaisussaan 2020:155, että relocation-paketin palveluissa kyse on työntekijän elantomenoista, jolloin työntekijälle syntyy veronalainen etu. KHO:n ratkaisussa vuokrasopimus solmittiin työntekijän ja vuokranantajan välille. Jos työnantaja vuokraa asunnon suoraan, asunnonhankintakulut eivät ole Verohallinnon kannanoton mukaan työntekijän veronalaista etua.
Ennen kuin työnantaja tekee päätöstä kustannusten korvaamisesta, on syytä tarkistaa veroasiantuntijan kanssa yksityiskohtaisesti verovapauden edellytykset.
Maria Solala-Aro
asianajaja
Asianajotoimisto Merilampi Oy
Maria toimii asianajajana Asianajotoimisto Merilammella ja on erikoistunut koti- ja ulkomaisten yritysten ja yksityishenkilöiden verotukseen.