Yhtiön kärkituotteisiin kuuluu muun muassa helposti siirreltävä ja nopeasti käyttökuntoon nostettava etälennonjohtotorni. Erikoisvarusteltuihin laitesuojiin yhdistetään Pirkkalassa lähes 30 metriin nouseva masto, johon voidaan asentaa esimerkiksi kattavia kamerajärjestelmiä.
Suomen Nato-jäsenyys avasi puolustus- ja turvallisuusalalle erikoistuotteita kehittävälle Conlogille uusia ovia. Vastaanotto Naton liittolaismaissa on ollut myönteinen.
Suomalainen Conlog Oy on yli kolmen vuosikymmenen ajan toimittanut Puolustusvoimille puolustus- ja turvallisuusratkaisuja, kuten konttipohjaisia nopeasti liikuteltavia laitesuojia, järjestelmäalustoja, viestiasemia, esikuntavaunuja ja erikoisajoneuvoja. Ostettuaan kolmisen vuotta sitten hydraulisia mastojärjestelmiä kehittävän pirkkalalaisen SK-Liftin, Conlog toi kilpailtuun markkinaan uuden ratkaisun. Konttiin yhdistetyn maston nopea pystytysaika ja helppo siirreltävyys tekivät Conlogin ratkaisusta markkinoiden parhaan johtamisen mahdollistajan.
Nyt katseet ovat ulkomailla. Conlog hakee vahvaa kasvua etenkin Nato-maista.
Conlogin liikkuvat ja siirrettävät tuotteet tarjoavat käyttäjilleen tarvittavan suojan eri olosuhteisiin, esimerkiksi elektromagneettista pulssia vastaan. Viestiasemat suunnitellaan ja räätälöidään tarvittaessa yksilöllisesti.
– Järjestelmien avulla mahdollistetaan tehokas toiminta kaikissa olosuhteissa. Varmistamme, että bitti kulkee niin kuumissa kuin kylmissä olosuhteissa, ja johtaminen on tilanteesta riippumatta mahdollista, sanoo yhtiön toimitusjohtaja Juha Moisio.
Conlog perustettiin vuonna 1990 Ylikiimingissä. Tällä hetkellä yhtiön pääkonttori on Oulussa, ja lisäksi sillä on toimipisteet Rautalammilla ja Pirkkalassa. Vuodesta 2018 Conlog on kuulunut ruotsalaiseen System Engineering Solutions 37 AB:hen.
Laitesuojat valmistetaan pääosin Pohjois-Suomessa, ja Pirkkalassa niihin yhdistetään hydrauliset mastojärjestelmät.
– Tällä hetkellä vastaavia yhdistelmäratkaisuja ei maailmalla toimita kukaan muu. Haluamme olla hajautetun toiminnan konseptin kehitystyössä ykköstoimija myös jatkossa, vaikka selvää on, että jossain vaiheessa kilpailijoita markkinoille alkaa tulla, Moisio sanoo.
Nato avasi ovia
Venäjän hyökkäys Ukrainaan herätti monet maat tarkastelemaan puolustusjärjestelmiensä ja suorituskykynsä tilannetta entistä tarkemmin. Puolustusmateriaalitilaukset ovat usein kuitenkin pitkän aikavälin hankintoja.
– Maailmalla on herätty tarpeisiin. Ruotsin kanssa teimme maaliskuussa merkittävän päänavauksen taktisten mastollisten viestiasemalaitesuojien toimittamisesta vuosina 2024–2025. Tilauksen arvo optioineen on noin 20 miljoonaa euroa, Juha Moisio -kertoo.
Ruotsi onkin tässä vaiheessa Conlogille tärkein vientimaa. Muut Nato-maat ovat kuitenkin tulossa vauhdilla mukaan.
– Suomen Nato-jäsenyys avasi meille ovia. Saamme aivan erilaisen vastaanoton kuin ennen varsinkin Naton liittolaismaissa. Vastaavaan markkinointipanostukseen meillä ei olisi omin voimin ollut mahdollisuuksia. Harvalla yrityksellä on sellaista erityisosaamista kuin meillä, mutta sen tunnetuksi tekeminen vaatii valtavan määrän kovaa työtä ja pitkäjänteisyyttä. Tässä mielessä Suomen Nato-jäsenyys helpotti meitä suuresti ja on meille iso mahdollisuus.
Yhteistyö rakentanut luottamusta
Pitkäaikaisesta yhteistyöstä Puolustusvoimien eri aselajien kanssa on ollut etua molemmille osapuolille. Conlog tuntee asiakkaan tarpeet ja on saanut luotettavan maineen. Puolustusvoimat taas on saanut käyttöönsä tarpeisiinsa räätälöityjä, vaatimustasot täyttäviä ratkaisuja varmistaessaan Suomen huoltovarmuuden säilymisen riittävällä tasolla.
– Tiedustelu-, valvonta- ja johtamisjärjestelmien vaatimukset ovat aivan erilaisia kuin esimerkiksi ammustuotannolle määriteltävät. Omasta taustastani Puolustusvoimissa on hyötyä. Se auttaa tarpeiden ymmärtämisessä. Minulla on kokemusta myös erilaisista kansainvälisistä tehtävistä, joissa olen tehnyt yhteistyötä eri maiden sotilasedustajien kanssa. Kaikki tämä lisää ymmärrystämme ja asiakkaiden luottamusta meihin, nyt noin 1,5 vuotta Conlogin johdossa ollut Juha Moisio (majuri evp.) toteaa.
– Minulla oli tilaisuus tulla mukaan yritykseen vaiheessa, jossa oli mahdollista lähteä tekemään kansainvälistä läpimurtoa. Aiemmin olimme liikaa yhden asiakkaan varassa, mikä on aina riski.
Jatkuvaa kehitystyötä
Markkinoiden johtoaseman säilyttämiseksi tarvitaan jatkuvaa kehitystyötä. Tällä hetkellä hydraulisen maston nostokorkeus on 28 metriä, mutta seuraava versio on jo työn alla. Se voidaan nostaa aina 35 metrin korkeuteen.
– Toimintaedellytysten lisääminen on äärimmäisen tärkeää. Johtamisen on oltava nopeaa ja ajantasaista tilanteesta riippumatta. Meidän ratkaisumme saa pystyyn minuuteissa, ja se on siirrettävissä paikasta toiseen hetkessä. Ratkaisumme luovat johtamiseen tarvittavan infran, Juha Moisio kuvaa.
Sotilaskäytön lisäksi Conlogin tuotteita voidaan hyödyntää myös siviilipuolella, esimerkiksi katastrofialueilla.
– Jos vaikkapa jossain saarivaltiossa tapahtuisi maanjäristys ja alueen koko tietoliikenneinfra tuhoutuisi, järjestelmämme avulla saisimme avustustoiminnalle nopeasti pystyyn toiminnan johtamiseen tarvittavat yhteydet.
– Toinen mahdollinen siviilikäyttökohde voisi olla esimerkiksi massatapahtu-mien yhteydessä. Jos tiiviillä alueella tarvitaan nopeasti uusi tukiasema varmistamaan tietoliikenneyhteyksien toimivuus, Conlogin siirrettävä masto on toimiva ratkaisu. Mastojärjestelmää voidaan hyödyntää myös erilaisissa tutka- ja valvontatehtävissä kameratarpeissa.
– Sattuneesta syystä lähestymme asioita vielä sotilaan näkökulmasta, mutta siviilipuolen ratkaisut tulevat jossain vaiheessa nousemaan entistä vahvemmin esiin. Siellä meillä on kuitenkin vielä tuotteistamisessa töitä tehtävänä, joten prioriteettina siviilipuolen ratkaisut eivät ole ihan ensimmäisten joukossa, Moisio toteaa.
Tampellan juuret näkyvät
Ruotsin puolustusmateriaalihallinnon tekemän tilauksen lisäksi Puolustusvoimat tilasi viime vuonna yli 40 miljoonalla konttirakenteisia laitesuojia. Niiden toimitukset ovat alkaneet tänä vuonna.
– Kasvaneen tilauskannan myötä etsimme koko ajan lisää tekijöitä toimipisteisiimme. Esimerkiksi Pirkkalassa henkilöstö todennäköisesti tuplaantuu, Juha Moisio arvioi.
– Haemme etenkin insinöörejä sekä osaamista tuotantoon ja huoltoon eli sähkö- ja mekaniikka-asentajia sekä hitsaajia. Tampereen seudulla Tampellan juuret näkyvät vahvasti. Yliopistokin tuottaa uusia osaajia, mutta selkeästi pulaa osaajista alkaa jo olla. Pohjoisessa on hieman enemmän nuoria miehiä, jotka ovat pienestä asti ”pulanneet” kaikenlaisten koneiden kanssa vanhempiensa maatiloilla.
– Meille asenne on kaikkein tärkein ominaisuus. Opetamme alan erityisvaatimuksiin muun muassa vahvan mestari-kisälli-toiminnan avulla eli kokeneemmat opastavat uusia alalle tulijoita.
Toiminnan luonteen takia jokaiselle työnhakijalle tehdään turvaselvitys, koska alalla ollaan tekemisissä erityisosaamista vaativien asioiden kanssa.
Conlog Oy
- ruotsalaisen System Engineering Solutions 37 AB:n (SES Group) omistama puolustus- ja turvallisuusalan erikoistuotteiden kehittäjä, suunnittelija, valmistaja ja modifioija, joka tarjoaa tuotteilleen kattavat elinkaaripalvelut
- perustettu vuonna 1990
- pääkonttori Oulussa, toimipisteet lisäksi Ylikiimingissä, Rautalammilla ja Pirkkalassa
- Pirkkalassa toimivan tytäryhtiön, hydraulisia mastojärjestelmiä toimittavan SK-Lift Oy:n, koko osakekanta siirtyi Conlogin omistukseen lokakuussa 2020
- henkilöstömäärä noussut vuoden 2023 aikana noin sataan työntekijään
Teksti ja kuvat Jari Runsas