Toimitusjohtaja Ville Mäenpäällä on kirjaimellisesti monta rautaa tulessa. – Hiki tulee delegoidessa! Mutta ei minulla ole varaa käyttää aikaani muuhun kuin töiden hankkimiseen yritykselle ja ihmisille.
– Niin. Minähän olen automaatiota rakastava mies, naurahtaa Puristeteos Oy:n toimitusjohtaja Ville Mäenpää esitellessään yrityksen tiloja, konekantaa ja toimintatapaa.
Tästä rakkaudesta seuraa, ettei metallin jatkojalostaja ole potenut työntekijäpulaa, pystyy koko ajan tehostamaan toimintaansa ja vastaamaan asiakkaidensa tarpeisiin – jopa ennakoimaan niitä.
Puristeteos syntyi vuonna 1947, kun Ville Mäenpään pappa teki käsityönä markkinoille uistimia, lukkoja, vetimiä, kahvoja. Autotallista yritys kasvoi Villen isän aikana metallin alihankintapajaksi Sarankulmassa. Kun tilat siellä kävivät ahtaiksi, yritys muutti omaan halliin Kangasalan Lentolaan vuonna 2012.
Ville Mäenpää aloitti toimitusjohtajana vuonna 2003. Kahdenkymmenen vuoden aikana yritys on investoinut keskimäärin 600 000 euroa vuodessa. Uusi halli koneineen oli kuuden miljoonan euron investointi – iso asia silloin 2,2 miljoonaa vaihtaneelle yritykselle.
– Olimme taloudellisesti liian kireällä. Nyt vasta toimimme omalla kassalla, emme vain lainarahalla.
Helpottaako se yrittäjän elämää yhtään? Mäenpää hymähtää.
– Koronan alusta asti elämä on ollut jatkuvaa muuttumista. Sota Ukrainassa vei meiltä yli kuuden miljoonan euron liikevaihdosta saman tien kaksi miljoonaa… Mutta: olemme myös onnistuneet sopeutumaan markkinoihin.
Onnistumisen kivijalka, strategian muutos, valettiin jo aikaisemmin.
– Keskityimme vielä 2000-luvun alussa massatuotantoon – esimerkiksi moottorikelkkojen telamattojen solkiin. Mutta näimme, että globalisaation myötä yrityksen työt siirtyisivät kustannussyistä halpatuotantomaihin. Aloimme investoida automaatioon, robottisoluihin, koko toiminnan digitalisointiin, hyvään ja turvalliseen työympäristöön, henkilöstön ammattitaitoon, trendien seurantaan. Monipuolistimme palveluja ja nostimme tuotteidemme jalostusarvoa. Emme halunneet enää olla pelkkä alihankkija, vaan asiakkaan kehittäjäkumppani niin, että tilanne on molemmille win-win. Jos strategiaa ei olisi muutettu, yritys olisi kaatunut jo 15 vuotta sitten, Mäenpää arvioi.
Kriisissäkin ratkaisun avaimet omissa käsissä
– Nytkin eletään epävarmaa vuoristorata–aikaa, mutta ratkaisun avaimet ovat omissa käsissä, Mäenpää sanoo.
Kun korona tyrehdytti lomamatkailun, ihmiset alkoivat rakentaa pihojaan, terasseja ja laitureita. Puristeteoksessa kehitettiin tuotekokonaisuuksia piharakenteisiin. Kylpytynnyrien kamiinoita tehtiin ”järkyttävät määrät” ja niin tehokkaasti, että ulkomaiset kilpailijat joutuivat laskemaan hintojaan.
Aurinkokennojen maakenttätelineitä alettiin valmistaa 1,5 vuotta sitten, mutta vielä viime talvena puolalaiset veivät kaupat.
– Mietimme, miten teemme sellaisen rakenteen, että pärjäämme kilpailussa. Löysimme ratkaisun, ja nyt olemme useammassa projektissa mukana. Toistaiseksi telineitä valmistetaan energialaitoksille, tulevaisuudessa mahdollisesti uusien tuotteiden myötä myös kotitalouksille.
Sota Ukrainassa lopetti täysin yhden bisneksen, joka kuitenkin onnistuttiin puoliksi paikkaamaan ja näin tasapainottamaan tekemistä.
– Emme osanneet varautua sotaan millään tasolla. Oli pantava myyntijalka liikkeelle entistä vikkelämmin, mutta suunnitelmallisesti. Paniikkimyynti on pahinta, mitä voi tehdä. Siitä jää rasitteita pitkäksi aikaa eteenpäin. Huonolla kaupalla ei lainoja makseta, Mäenpää sanoo.
Monta rautaa tulessa
Muutoksiin sopeutumista helpottaa sekin, että Puristeteos tekee tuhansia erilaisia metallituotteita mahdollisimman monelle toimialalle traktorinvalmistuksesta designkalusteisiin, kylmäkalusteista jätevesijärjestelmiin ja hydraulikompressoreihin.
– Kun tulee jokin kriisi, jotkut toimialat lossaavat, jotkut kantavat. Mitä useammalle alalle työskentelee, sitä vakaampi tilanne. Suunta tulevaisuudessa on tosin suurempiin asiakkaisiin. Uskon tekevämme tulevaisuudessa kasvua erityisesti pyörillä kulkevien työkoneiden turvallisuustuotteilla, kuten turvakaarilla, ja sähkön pikalatauskaapeilla ja komponenteilla.
Sekin auttaa, ettei Puristeteoksessa ole tapana antaa periksi.
– Ei pidä pudottaa hanskoja, vaikka näyt-täisi miltä. Meilläkin oli muutosneuvotteluille deadline perjantaina. Keskiviikkona tuli niin iso kauppa, että se turvasi työt puoleksi vuodeksi eteenpäin.
Mäenpään yrityksessä otetaan myös hallittua riskiä.
– Me emme aina pysy siinä, mitä osaamme, vaan menemme epämukavuusalueelle: aletaan tehdä, opitaan ja sitten osataan. Sen edellytys kuitenkin on, että voi luottaa henkilökuntaan ja että yhdessä katsotaan tavoitteet ja projektit läpi.
Molemminpuolinen arvostus
Puristeteoksen asiakkaalla on yleensä tuoteidea tai puolivalmis tuote, johon tarvitsee kehittäjää tai valmistajaa, tai valmis tuote, muttei kykyä optimoituun tuotantoon. Puristeteos haluaa olla asiakkaan elinkaarikumppani ja mukana jo tuote- ja menetelmäsuunnittelussa.
– Tärkeää on, että asiakkaan tuoterakenne on sovitettavissa meidän tuotantoomme, että me sovimme asiakkaan kumppaniksi. Ei meillä ole varaa tehdä mitään väkisin. Sanon suoraan, jos emme ole oikeanlainen kumppani, ja vinkkaan vaikka kilpailijaa tilalle – eihän se ole meiltä pois. Kun autat paljon, saat enemmän, Mäenpää sanoo ja lisää:
– Kumppanuudessa on hienoa se, että asiakas on yhtä tärkeä meille kuin me olemme asiakkaalle. Siitä syntyy yhteistyön arvostus.
Kasvu kysyy notkeutta
Aikojen epävarmuus näkyy myös Puriste-teoksen kasvussa. Kasvutavoitteita on, mutta Mäenpää sanoo olevansa kohtuutyytyväinen, jos vuoden 2023 liikevaihto päätyy vuoden 2021 tasolle, noin 6,6 miljoonaan euroon.
– Tarvitaan yhä enemmän notkeutta ja nopeutta asiakkaan palvelemisessa, jotta edetään kymmentä miljoonaa kohti. Ympäristö on tehtävä sellaiseksi, että siinä onnistutaan.
Puristeteos on jo pitkälle lean, prosessit ovat automatisoituja ja digitaalisia, kaikkea analysoidaan ja mitataan yhden alustan kautta.
– Lisäksi mietimme, miten koneita pystytään käyttämään entistä monipuolisemmin – eli miten konekapasiteetti kasvaa, vaikka koneita ei hankita lisää. Seuraamme trendejä, ennakoimme uusien vaatimusten synnyttämiä asiakastarpeita. Ja koska rakentaminen on kallista, kuinka käytämme nykyisiä tiloja entistä tehokkaammin? Kasvamme nykyisissä tiloissa vähentämällä varastotilaa.
Tehokkuutta lisää sekin, että kaikki tehdään yhden katon alla. Sisäisiltä kuljetuksilta vältytään, muut kuljetukset taas suunnitellaan niin, etteivät rekat koskaan aja tyhjinä.
– Hukan poisto on tärkeää, niin ener-gian- kuin materiaalienkin käytössä. Hukan poisto ja se, että keskitytään tekemään kerralla ja kunnolla, ovat myös isoja ympäristötekoja, Mäenpää huomauttaa.
MIG, MAG, TIG, 3D-putkilaser… Puristeteos lähti kohti digitaalista tulevaisuutta jo 2015-luvun alussa. Automaatiotaso on korkea, mutta työvaiheita tehdään myös käsin. Yrityksen toiminta on täysin sähköistä taloushallintoa myöten. Kuva Puristeteos Oy.
Puristeteos Oy
- perustettu vuonna 1947
- metallin jatkojalostaja. Sopimusvalmistus: suunnittelu, metalliset järjestelmät, osakokonaisuudet, komponentit. Omat tuotteet, osuus 15 prosenttia liikevaihdosta: muun muassa Twist-teräskierrepaalut, aitaelementit, terassi- ja laiturijärjestelmät, HighRise-julkisivukasetti. Alumiinin jatkojalostus. Projektit: muun muassa aurinkoenergiajärjestelmien teline -ja perustusratkaisut
- liikevaihto 5,8 miljoonaa euroa (2022), työntekijöitä 28
- vientiä Viroon, 6–10 prosenttia liikevaihdosta.
Teksti ja kuva Annikaisa Knuutila