”Avant Tecnosta tehdään maailmanmodernein pienkuormaajatehdas”


Avanteja jonoksi asti. Tehtaalta valmistuu viikossa 155 pienkuormaajaa. Asentajat Ari Moilanen (vas.) ja Joel Mansikka sekä tiiminvetäjä Sami Riihelä Jani Käkelän seurassa.

Jani Käkelä oli 10-vuotias, kun hänen isänsä Risto Käkelä perusti Avant Tecno Oy:n vuonna 1991. Poika kulki mukana konemessuilla, rassasi ja ajoi pienkuormaajia, lakaisi verstaan lattioita ja siirtyi vähitellen entistä vaativampiin tehtäviin. Viime syksynä hänestä tuli Avantin toimitusjohtaja.

Avant Tecnon lippulaivatuotteita, vihreitä pienkuormaajia seisoo moitteettomassa rivissä Ylöjärvellä sijaitsevan pääkonttorin aulassa. Yhdessä nurkkauksessa on Avant-paitoja ja muita vaatteita, palapelejä, pienoismalleja, juomapulloja… Ne edustavat avantismia, Avantin innokkaille käyttäjille suunniteltuja oheistuotteita.

Tuore toimitusjohtaja keittää vieraille kahvia ja puhelee rauhalliseen tyyliin.

– Toimitusjohtajan vaihdos kulki meillä ajatuksena jo pitkään. Olin varatoimitusjohtajana yli kymmenen viime vuotta ja vastasin muun muassa myynnistä ja markkinoinnista. Ne tehtävät on nyt siirretty toiselle henkilölle, ja ehkä se on ollut tässä se isoin muutos, hän sanoo.

Risto Käkelä vetäytyi viime syksynä eläkkeelle, mutta jatkaa hallituksen puheenjohtajana ja on edelleen tuttu näky tehtaalla.

Kun Jani Käkelältä kysyy, mitä tavoitteita hänellä on toimitusjohtajana, hän naurahtaa.

– En ajattele ihan noin, vaan mieluummin niin, että mitä tavoitteita asetan Avantin liiketoiminnalle. Olemme kasvaneet todella voimakkaasti ja aiomme pitää yllä kasvua, kiihdyttääkin sitä. Tähän asti pyrkimys on ollut kasvaa viisi prosenttia per kvartaali ja vuodessa vähän yli 20 prosenttia. Valmistusta jatketaan Ylöjärvellä.

Käkelä määrittelee Avantin globaalisti toimivaksi kasvuyritykseksi. Kehittymistä tavoitellaan myös toimintatavoissa.

– Teemme tästä maailman moderneimman pienkuormaajatehtaan.

Ottaessaan vetovastuun Jani Käkelä sai käsiinsä erinomaisessa kunnossa olevan konsernin. Sen liikevaihto oli viime tilikaudella 200 miljoonaa ja tulos 26 miljoonaa. Työntekijöitä on 350 henkeä, joista noin 70 työskentelee Avantin ulkomaisissa myyntiyh­tiöissä. Ne sijaitsevat Saksassa, Englannissa, Yhdysvalloissa ja Brasiliassa.

– Olemme puhuneet, että viiden vuoden kuluessa kaksinkertaistamme toimintamme. Tämä vaatii myös henkilöresurssin kasvattamista.

Nykyisessä toimipaikassa seinät eivät tule heti vastaan. Tilaa lähes 80 000 neliötä, ja tontille mahtuu lisää.

90-luvun lama osoitti suunnan

Tampereen kauppakamarilehti teki vuonna 2013 Profiili-haastattelun Risto Käkelästä, jossa tämä kertoo Avant Tecnon alkuvaiheista. Yritys syntyi, kun ­Käkelä osti konkurssiin menneestä Ylö Tehtaat Oy:stä osia. Hän rahoitti kauppaa reippaalla valuuttalainalla, mutta heti yrityksen perustamisen jälkeen iski ennennäkemätön lama, markka devalvoitiin ja kellutettiin. Lainasumma nousi pilviin.

– Silloin päätimme, että keskitymme vain niihin asioihin, joihin voimme itse vaikuttaa. Satsasimme erityisesti tuotekehitykseen ja markkinointiin. Puolessa vuodessa kehitimme uuden kuormaajan ja alle vuoden kuluttua esittelimme sitä jo maailman suurimmassa rakennuskonenäyttelyssä, Risto Käkelä kertoo haastattelussa.

Jutussa kerrottiin myös, että yrityksessä valmistellaan sukupolvenvaihdosta ja samaan hengenvetoon puhuttiin vastaperustetusta USA:n myyntiyhtiöstä.

– USA:n yhtiö saattaa olla hyväkin päätös, Risto Käkelä tuumasi jutussa.

Todellakin oli hyvä päätös!

– Jenkkimarkkina on meille tällä hetkellä tärkein ja sen osuutta kasvatetaan entisestään, sanoo Jani Käkelä vajaat kymmenen vuotta myöhemmin.

Avantin pienkuormaajia viedään ny­kyään 55 maahan. USA:n jälkeen seuraavaksi tärkeimpiä ovat Benelux-maat, Saksa ja Pohjoismaat.

– Venäjä ja Ukraina ovat olleet Avantille aika pieniä vientimaita, onneksi. Venäjältä ei myöskään ole suoraa raaka-ainetuontia, mutta on mahdotonta tietää toimittajiemme kaikista sidoksista, joten nähtäväksi jää, mihin kaikkeen sota lopulta vaikuttaa, Käkelä kertaa viime viikkojen järkyttäviä tapahtumia.

Koronasta yritys selvisi lopulta hyvin. Myynti notkahti, mutta lähti nousuun vain muutaman kuukauden jälkeen, kun ihmiset suuntasivat tarmonsa ympäristön kohentamiseen. Konevoimaa tarvittiin pihojen ja puistojen laittamisessa.

Koronan jälkitaudiksi jäi valmistavaa teollisuutta rassaava komponenttipula, jota vastaan myös Avantissa on taisteltu kaikin keinoin.

Kuormaajat sähköistyvät

Aikoinaan tehty päätös satsata tuotekehitykseen oli fiksua ja kaukonäköistä. Pienkuormaajat ja niihin asennettavat työlaitteet ovat pysyneet Avantin liiketoiminnan ytimessä. Kaikki suunnitellaan itse ja kuormaajat tehdään alusta loppuun Ylöjärvellä.

– Meillä on vahva tuotekehitys. Kokoamme jatkuvasti markkinoilta tulevaisuus­näkymiä ja selvitämme kehitystarpeita tapaamalla asiakkaita ja jakelijoita. Niiden perusteella arvioimme, mitkä ideat ja kehitysajatukset ovat sellaisia, joita pystymme ja joita kannattaa toteuttaa, Jani Käkelä kertoo.

– Näin laajaa työlaitteiden valikoimaa ei ole kellään kilpailijoistamme. Työlaitteet sopivat koneisiin täydellisesti ja niiden avulla kone on muunneltavissa moneen tarkoitukseen viherrakentamiseen, maatalouteen, kiinteistönhoitoon, rakentamiseen ja purkutyömaille. Kilpailuvalttejamme ovat muunneltavuus ja helppokäyttöisyys.

Kuormaajien kehittämisessä huomio on sähkökäyttöisen e-sarjan täydentämisessä. Ensimmäiset täyssähkökäyttöiset Avantit tulivat markkinoille vuonna 2016. Päästömääräysten täyttämisen ja sähköistämisen seurauksena koneisiin on lisätty anturiteknologiaa, jota Käkelän mukaan aiotaan soveltaa jatkossa monin tavoin.


-Suosin tiimityötä ja yhdessä tekemistä. Minulle on tärkeää olla selvillä, mitä tapahtuu. Haluan olla valmis reagoimaan ja haluan, että minulla on yhtiön tilasta hyvä kokonaisymmärrys.

Liikkuvien työkoneiden tutkimuksen tukija

Avant Tecnolla on aina seurattu liikkuvien työkoneiden tutkimusta ja kehitystä. Yritys oli mukana jo silloin, kun Tampereen teknillinen yliopisto tähtäsi alan huipulle. Yritysyhteistyön edistäjä ja yksityistä rahoitusta menestyksekkäästi alalle hankkinut professori Matti Vilenius sai johtamalleen Institute of Hydraulics and Automation -huippuyksikölle koneita Avant Tecnosta. Risto Käkelä antoi Avanteja tutkijoiden purettavaksi, uudelleen koottaviksi ja modifioitaviksi.

Vilenius sanookin vuonna 2015 julkaistussa Tampereen teknillisen yliopiston 50-vuotishistoriikissa, että Risto Käkelä on Avanteillaan tukenut merkittävällä tavalla liikkuvien työkoneiden kehitystä Suomessa.

Yhteistyö on jatkunut näihin päiviin.

– Tampereen yliopisto on meille tärkeä kumppani, eikä vähiten siksi, että suuri osa tuotekehityksemme asiantuntijoista on sen kasvatteja. Tutkimme määrättyjä asioita yliopistoyhteistyössä ja samalla saamme ymmärrystä, mitä tekniikan kärjessä on tapahtumassa. Kuulumme myös Tampereen yliopiston lahjoittajiin, Jani Käkelä kertoo.

Uusi johtaja, uusi tyyli

Minkälainen Jani Käkelä on sitten toimitusjohtajana? Muuttuuko Avantilla johtamisen tyyli?

– Kyllä varmasti muuttuu. Näin täytyykin tapahtua, onhan yritys erilainen kuin se, jonka Risto perusti. Hänellä on ollut oma tyylinsä ja minulla on omani.

– Suosin tiimityötä ja yhdessä tekemistä. Minulle on tärkeää olla koko ajan selvillä, mitä tapahtuu ja olla valmis reagoimaan ajoissa. On kuunneltava työntekijöitä, myös jälleenmyyjiä, tavarantoimittajia ja sidosryhmiä. Haluan, että minulla on yhtiön tilasta hyvä kokonaisymmärrys.

Käkelän lähin tiimi koostuu tuotannon, talouden, toimituksen ja myynnin johtajista. Myös yhteys tuotekehitykseen on tiivis. Hallituksessa keskustelukumppaneina ovat talousjohtaja Ari Nevala, Risto Käkelä ja sisar Satu Uotila.

– Useimmat lähipiiristäni ovat pitkän linjan avantilaisia. Itsekin olen ollut koko työurani Avantilla. Jotkut ovat sitä mieltä, että perspektiiviä pitäisi olla myös muualta, mutta minä olen tästä vähän eri mieltä.

– Olen tehnyt työtä verstaan lattian sii­vouksesta lähtien, ollut kokoonpanossa, asiakastoimituksissa ja -tuessa, tehtaan teknisessä kunnossapidossa, yhteydenpidossa maahantuojiin, varaston ja tuotannon järjestelijänä… Tämä tausta auttaa minua ymmärtämään kokonaisuutta ja mitä on asioiden takana.

Teksti Päivi Eskelinen Kuvat Olli-Pekka Latvala

Jani Käkelä

1981 syntyy Tampereella
2000 ylioppilas, Hervannan lukio
2005 insinööri, tuotantotalous, Hämeen ammattikorkeakoulu

Työura Avant Tecno Oy:ssä
2021– toimitusjohtaja
2010–2021 varatoimitusjohtaja vastuualueena myynti ja markkinointi
2005–2010 tuotepäällikkö
Lisäksi monipuolisesti tehtäviä muun muassa kunnossapidossa ja kokoonpanossa teinivuosista lähtien.

”Olen asunut ikäni Tampereella ­ lukuun ottamatta työharjoittelua Saksassa Avantin myyntiyhtiössä. ­
Se oli intensiivinen kielikoulu ja mukava kokemus, jonka aikana reissasin ympäri Saksaa. Myynti­johtajana matkustin paljon, mutta vähensin matkustusta jo ennen koronaa. Toimitusjohtajana en voi olla reissulasse, vaikka toki on tärkeää nähdä ja ymmärtää todellisuutta maailmalla. Balanssi pitää löytää.”

Luottamustehtävät
Tampereen kauppakamari, teollisuusvaliokunnan jäsen

Perhe
Vaimo ja neljä lasta. Kolme tytärtä, nuorin lapsista kolmen kuukauden ikäinen poikavauva. Koti Pirkkalassa.

Harrastukset
Kuntosali, juokseminen, hiihto, kesäisin pyöräily.
”Työpäivien vastapainoksi on päästävä liikkumaan. Nollaan työpaineita urheilemalla.”

 

Scroll to Top