Yrittäjällä menee nyt hyvin, mutta kaiken katkeaminen oli hyvin lähellä


Yrittäjä Eija Heinonen ja yrityskummi Pasi Mäkinen ovat muodostaneet tiimin, jonka tehtävänä on Eija Heinosen ja Kuhmoisten Siivouspalveluiden tulevaisuuden määritteleminen. Eija Heinonen kiittelee syntynyttä tilannetta, sillä nyt hänen ei tarvitse miettiä yrityksensä asioita yksin.

Oma yrityskummi voisi olla ”joskus” mahdollinen, Eija Heinonen ajatteli, mutta sitten hänet pysäytti syöpädiagnoosi. Se uhkasi katkaista Heinosen yritystarinan juuri kun kaikki oli saatu kuntoon.

Vuonna 2021 Pirkanmaahan liittynyt Kuhmoinen on komeaa maaseutua, matkaa reipas tunti Tampereelta. Monipalveluyritys Kuhmoisten Siivouspalvelut sijaitsee teollisuusalueella vielä muutaman kilometrin päässä kuntakeskuksesta. ”Kaukana kaikesta” on ensimmäinen ajatus, mutta jo syntyessään väärä. Sen todistaa jo yrittäjä Eija Heinonen, jolle siivoaminen on kaikkea mahdollista.

– Maaseudulla pärjäävät vain moniosaajat. Siivoukseen sopii hyvin pesula. Pyykit kulkevat siivouksien yhteydessä. Hoivapalvelu taas on hyvin luonteva osa tässä, koska täällä asuu paljon vanhempaa väkeä. Kysyntää tähän tuli kaupungeissa asuvilta lapsilta, jotka olivat huolissaan vanhemmistaan, kertoo Heinonen.

Hoivapalvelun tuoma AVI:n lupabyrokratiakin on ollut yrityksen kasvulle vain haaste.

– Meillä pitää olla ammattiväkeä töissä. Vastaavana hoitajana muun muassa on oma terveydenhoitajatytär. Minulle tämä ei ole koskaan vain bisnestä. Meillä kaikilla on halu asua mahdollisimman pitkään kotona. On vain saatava apua ja yksityinen sosiaalipalvelu on tähän loistava vaihtoehto.

Kuhmoisten Siivouspalvelu siivoaa ja pesee myös autoja ulkoa ja sisältä. Renkaatkin vaihdetaan ja ne voi jättää rengashotelliin. Eija Heinonen tietää, että vaikka töitä nyt on kiireeksi asti, aina on mietittävä tulevaisuuttakin.

– Niin kuin taustalta kuuluu, imuri ja mankeli huutavat. Töitä on. Nyt olen todella tyytyväinen, mutta laakereille ei voi jäädä lepäämään. Uusia mahdollisuuksia on aina mietittävä. Ja tätä onneksi kanssani miettii nyt yrityskumminikin.

Yrityskummeista Eija Heinonen sai tietää osallistuttuaan Kasvun Eväät -tapahtumaan. Alustuksia kuunnellessaan hän mietti, että oma kummi voisi olla ”joskus” mahdollinen. Heinonen ajatteli kummitoiminnan olevan isompien yritysten juttu, vaikka tästä ei tapahtumassa puhuttu mitään.

– Yrittäjälle oma yritys on niin henkilökohtainen juttu, että siitä ei mielellään puhuttaisi edes kotiväelle. Ja ajattelemme niinkin, että yrityksen pitää olla startup -yritys tai kasvava ulkomaille pyrkivä yritys, ennen kuin siitä kehdataan edes puhua.

”Tätä joululahjaa ei kukaan halua”

Vuonna 2003 perustetun Kuhmoisten Siivouspalvelun taival on ollut monipolvinen, mutta vuosi sitten Eija Heinosen pysähdytti rintasyöpädiagnoosi, joka oli katkaista kaiken. Hän oli juuri saanut yrityksensä asiat käännettyä vastoinkäymisistä voittoon, kun iskettiin jälleen.

– Se oli joululahja, jota kukaan ei halua. Tammikuussa oli leikkaus ja siitä sitten alkoivat sytostaattihoidot ja muut. Huoli oli totta kai iso ja monta kysymystä mielessä. Kaiken päällimmäisenä oli ajatus: kuolenko minä. Minulla on kolme lasta ja ”neljäs lapsi” on tämä yritys.

– Vain syöpään sairastunut tietää, että se on sellainen kuoleman suudelma, joka vie kaikki ajatukset. Vaikka lapseni ovat aikuisia, heillekin asia oli kova juttu. Olen yksinhuoltaja ja edelleen heidän mielestään ainoa tuki ja turva heille. Ja tämä yritys on minulle todella tärkeä. Tämän avulla olen elänyt ja saanut lapset maailmalle.

Sähköpostiviesti avasi elämän

Eija Heinonen tunsi olevansa todella yksin, vaikka ympärillä oli läheisten piiri. Huoli painoi yhä syvemmälle. Tässä hetkessä hän muistin Pirkanmaan Yrityskummien toiminnanjohtajan Tapani Kaskelan puheenvuoron Kasvun Eväät -tapahtumassa.

– Lähetin viestin ja heti perään totta kai vielä mietin, mitä tulikaan tehtyä. Kysyin, onko tällaisessa tapauksessa mahdollisuus saada yrityskummi. Toki aina ajatuksissani on ollut yrityksen kehittämisasiat, eikä itkuvirsi.

Kun kuolema on yrittäjän ajatuksissa vaihtoehtona mukana, se tulee ”neljännen lapsenkin” suunnitelmiin mukaan.

– Ajattelin, että minut nauretaan kummeista pihalle, mutta ei ollenkaan – ei ollenkaan. Todella asiallinen vastausviesti tuli miltei heti, ei mitään voivotteluja. Tapani kysyi, voiko hän ottaa asian pienemmässä ryhmässä esiin, ja tästä porukasta löytyi yrityskummikseni Pasi Mäkinen.

Pirkanmaan Yrityskummeissa Eija Heinonen ohjautui Tukipalvelun piiriin, jossa Yrityskummien yhteistyökumppanina on Pirkanmaan Yrittäjät. Tukipalvelu on laaja verkosto, jossa on osaamista muun muassa juridiikasta rahoitusasioihin ja yrityskaupoista kriisiapuun.

– Minulle tämä yhteydenotto osoitti sen, että aina kannattaa ottaa yhteyttä. Suosittelen yrityskummeja vilpittömästi. Minullehan olisi voinut tulla tuomio, pari kuukautta elinaikaa, miten siinä ajassa olisin toiminut. No, näin ei käynyt, ja puhumme nyt yrityksen kehittämisestä. Yrityskummin kanssa voi puhua luottamuksellisesti, sanoo Eija Heinonen painokkaasti.

Nyt Eija Heinosen hoidot ovat ohi, ja hän keskittyy täysipainoisesti elämän uusiin haasteisiin.

– Viiden vuoden lääkitys päällä mennään eteenpäin.

”Yritys on terve, kasvun eväät olemassa”

Yrityskummi Pasi Mäkinen on tuntenut Eija Heinosen pitkään. He tutustuivat jo, kun Kuhmoisten Yrittäjät liittyivät 2020 Pirkanmaan Yrittäjiin, jota Mäkinen tuolloin veti. Vaikka yrittäjä on tässä tapauksessa käynyt läpi vakavan pysähdyttävän kriisin, Kuhmoisten Siivouspalvelu ei yrityksenä ole kriisissä.

– Tämä on hyvin mielenkiintoinen yritys. Yritys on terve, tiettyjä haasteita on, mutta kasvun eväät ovat ehdottomasti olemassa. Olemme löytäneet yhdessä kasvun aihioita, jotka ovat lähteneet konkretisoitumaan.

Pasi on seurannut Eijan tervehtymistä läheltä ja iloinnut totta kai hyvistä uutisista. Hän toivoo voineensa hälventää yrittäjän joitakin huolia avaamalla yrityksen tilannetta.

– Paljon ja monenlaisia yrityksiä olen nähnyt, mutta tämä on hyvin hoidettu yritys. Minusta Eija on superyrittäjä, varsinkin kun tietää, minkälaisen myllerryksen läpi hän on kulkenut. Tässä tilanteessa hän on painanut itse niska limassa tehden vielä tulosta.

Toisaalta yrityksen arjen pyörittäminen on pitänyt Eijan pinnalla.

– Pelastukseni on ollut se, että on ollut pakko ajatella, tehdä ja mennä eteenpäin. Ja tässäkin Pasi on auttanut.

Yrityskummi puhuu totta

Eija Heinonen pitää yrityskummiaan todella tärkeänä. Luottamuksellinen suhde on syntynyt.

– Tiedän, että Pasi puhuu totta. Yrittäjänä olet aina yksin, ehkä liiankin yksin. Sparraaja usein puuttuu. Asiakkaille ja työntekijöille sinun pitää olla iloinen. Kummin kanssa pystyy puhumaan pahimmistakin peloista ja huolista, ja asioihin löytyy ratkaisuehdotuksia. Usein kivi putoaa sydämeltä, koska kummi katsoo asioita toisin kuin huolissaan valvonut yrittäjä.

Yrityskummi on tuonut Eija Heinoselle luottamusta siihenkin, että asiat ovat asioita ja hyvin harvoin katastrofeja.

– Raha-asioissa pelkään vieläkin epäonnistuvani. Pasi on auttanut minua näkemään tosiasiat. Diagnoosin saaminen muutti asioita pysyvästi, mutta sen kanssa pystyn elämään. Jo se, että sain Pasin kummikseni, helpotti oloani. Toki siinä tulee alaston olo, kun yrityksen asiat avataan toisen eteen, mutta se myös rauhoittaa. Jokaista tapaamista odotan, minulla on miljoona kysymystä, ja jokaisesta tapaamisesta olen saanut lisää virtaa ja vahvistusta eri projekteihin, sanoo Heinonen.

– Pasi on nähnyt muutakin kuin sahan ja meijerin piiput. Hän osaa suhteuttaa asioita. Minulle ei ole edessäni sellaista peiliä, joka kertoisi erilaisista vaihtoehdoista onnistua. On niitäkin asioita, joita täytyy sparrata, ja olen aika kovapäinenkin.

Pasi Mäkinen katsoo luottavaisena Kuhmoisten Siivouspalveluiden tulevaisuuteen.

– Nyt hiomme kasvun eväitä. Meillä on selvä suunta ja yrittäjällä palo. Varmaan kaikenlaisia asioita täytyy tehdä, jo Eijan työajankäytöstä lähtien, mutta me kehitämme terveellä pohjalla olevaa yritystä, sanoo Mäkinen.

Soita – Tukipalvelusta saat apua välittömästi

Pirkanmaan Yrittäjien ja Pirkanmaan Yrityskummien yhdessä järjestämä Tukipalvelu on puhelinsoiton päässä. Soita palvelunumeroon ja varaa aika tukiklinikalle. Yrityksen koolla ei ole mitään väliä, anna auttajien määritellä avun tarve. Toiminta on ehdottoman luottamuksellista. Saat nopeasti tukea ja selkeytät ajatuksiasi jo yhdellä tukipalvelun klinikkakäynnillä. Tilanteen arvioinnin lisäksi klinikalla pääset tutustumaan kasvotusten 2–3 yrityskummiin. Neuvontaa myös puhelimitse tai etäyhteyksien välityksellä.

Tukipalvelu päivystää arkipäivisin kello 9 – 16 numerossa 03 251 6513

Kokeneet yrityskummit tietävät, että elämä ei aina hymyile, mutta haasteistakin selviää, kun niistä toisen kanssa keskustelee. Älä turhaan anna huoliesi kasaantua. Saattaapa käydä niinkin, että huoli onkin mahdollisuus, jota synkkänä päivänä ei tule ajatelleeksi. Presidentti Martti Ahtisaarikin on sanonut, että kaikki kriisit ovat ratkaistavissa.

Tukipalvelun verkostossa toimivat muun muassa keskeiset pankit, Pirkanmaan oikeusaputoimisto, Pirkanmaan syöpäyhdistys, Velkaneuvonta, Verohallinto, Tampereen A-kilta, Tampereen ev.lut. seurakuntayhtymä, Miessakit ry ja Kela.

Teksti ja kuva Juha Kosonen

 

Scroll to Top