
Kehitysyhtiö Ren-Gasin Tampereen Tarastenjärvelle suunnittelema metaani- ja vetylaitos etenee askel askeleelta kohti toteutumista. 150 miljoonan euron hankkeen sinetiksi tarvitaan vielä yhtiön suurimman omistajan, saksalaisen vakuutusjätti Allianzin investointipäätös. Sitä odotetaan kesän aikana.
Päätöksen tultua rakennustöihin on tarkoitus ryhtyä välittömästi. Tuotannossa laitos voisi silloin olla vuonna 2027.
Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt hankkeelle 46 miljoonan euron investointituen. Lisäksi hankkeeseen tarvitaan lainarahoitusta, jota on haettu ranskalaispankilta.
Suunnitelmien mukaan e-metaanilaitos tuottaa vuosittain noin 170 GWh uusiutuvaa metaania ja 180 GWh hiilidioksidivapaata kaukolämpöä. Sen ansiosta fossiilisten polttoaineiden käyttö ja hiilidioksidipäästöt pienenevät merkittävästi.
Power to Gas -tuotantolaitoksen ympärille on rakennettu valmiiksi pitkä arvoketju, joka maksimoi sektori-integraation hyödyt. Ren-Gas Oy on solminut Tampereen Energian kanssa sopimuksen viereisen Tammervoiman hyötyvoimalaitoksen biopohjaisen hiilidioksidin talteen ottamisesta laitoksen savukaasuista. Hiilidioksidi hyödynnetään kaasulaitoksen uusiutuvan metaanin tuotannossa. Tuotantolaitos hyödyntää myös jo olemassa olevaa sähköverkkoliittymää.
Vastaavasti metaanin tuotannossa syntyvä hukkalämpö siirretään Tampereen Energian kaukolämpöverkkoon. Hukkalämpöjen hyödyntäminen kaukolämmön tuotannossa vähentää lämmittämisen hiilijalanjälkeä ja monipuolistaa tuotantopalettia. Tampereen Energia voi jatkossa käyttää lämmittämiseen hukkalämpöjä, tuulivoimaa hyödyntäviä sähkökattiloita sekä kotimaisia biopolttoainetta kulloisenkin hintatilanteen mukaisesti. Tämän uskotaan vakauttavan kaukolämmön hintaa.
Tuotannossa uusiutuvaa sähköä
Hukkalämpöjen puhtauden takaa se, että Ren-Gas käyttää tuotannossaan uusiutuvaa sähköä. Sen tuottamisesta on solmittu sopimus tuulivoimayhtiö Winda Energyn -kanssa.
Valtionyhtiö Gasum ostaa tuotantolaitoksen koko uusiutuvan e-metaanin tuotannon ja jakelee sen edelleen asiakkailleen.
Prosessissa tuotetaan ensin vedestä vetyä uusiutuvan sähkön avulla. Saatu vety jalostetaan sen jälkeen e-metaaniksi yhdistämällä se biopohjaiseen hiilidioksidiin. Näin tuotettu e-metaani on täysin uusiutuvaa ja korvaa fossiiliset polttoaineet maantie- ja meriliikenteessä sekä teollisuudessa.
E-metaania voidaan käyttää täysin samoissa kohteissa kuin maa- ja biokaasua. Nesteytettynä se soveltuu myös samoihin käyttökohteisiin kuin nesteytetty maakaasu (LNG) ja nesteytetty biokaasu (LBG). Siksi sen kuljettamiseen voidaan käyttää jo olemassa olevaa infrastruktuuria – kuorma-autoja, laivoja ja putkistoja – ja se sopii suoraan jo ennestään maakaasua tai biokaasua käyttävään kalustoon ja laitteistoon.
Laitoksessa tuotettu e-metaani täyttää kaikki EU:n uusiutuvan energian direktiivin muita kuin biologista alkuperää olevia uusiutuvia nestemäisiä ja kaasumaisia polttoaineita (RFNBO-polttoaineita) koskevat vaatimukset.
Valmius myös tuotannon laajentamiseen
Tampereen kaupunki on Ren-Gasin pyynnöstä tehnyt päätöksen laitostontin vuokraamisesta yhtiölle 30 vuoden ajaksi. Lisäksi viereisestä tontista on valmisteilla vuokrasopimus rakennustöiden ajaksi. Ennen rakentamisluvan myöntämistä tonttien vuokrasopimukset on vielä allekirjoitettava.
Yhtiöllä on halu entisestään laajentaa liiketoimintaansa Tampereella, joten kaupunki on varannut konsernille kolmannenkin tontin uusien liiketoimintamahdollisuuksien tutkimista varten. Näistä suunnitelmista yhtiö ei vielä julkisesti kerro -enempää.Ren-Gasin tavoitteena on rakentaa Suomeen tuotantoverkosto, jolla vuoteen 2030 mennessä pystytään tuottamaan noin 20 % raskaan liikenteen käyttämästä polttoaineesta ja 8 % Suomen kaukolämmön tarpeesta. Tämä tarkoittaa, että Ren-Gasin portfolio korvaa yli 240 miljoonaa litraa fossiilisen dieselin käyttöä raskaassa liikenteessä sekä 2,5 TWh fossiilisilla ja puupolttoaineilla tuotettua kaukolämpöä.
Teksti Jari Runsas