Arkiset kohtaamiset konttorilla ovat parasta, sanovat Jaana Salo (vas.), Jenna Hristov, Sari Pelli, Antti Heikkinen ja Viivi Pärssinen.
Teen työtä muiden ihmisten kanssa ja kautta. Kun ihmiset ympärilläni onnistuvat, koen, että onnistun itsekin, sanoo Pirkanmaan Osuuskaupan toimitusjohtaja Antti Heikkinen.
Sovimme haastattelun Pirkanmaan Osuuskaupan (POK) konttorille, joka sijaitsee samassa rakennuksessa –
Koivistonkylän Prisman kanssa – tai siis Koikkarin Risman, kuten tamperelainen sen lausuu. Tässä kiinteistössä avattiin 1976 Suomen ensimmäisiin automarketteihin kuuluva EKA-market ja Suomen ensimmäinen itsepalvelu-Alko. Kansan suussa ne vääntyivät Ekaksi ja Tokaksi: ensin mentiin ruokakauppaan, sen jälkeen juomaostoksille.
Antti Heikkistä tarina naurattaa.
– Historiallisilla huudeilla siis ollaan.
Lokakuussa 2023 POK:n toimitusjohtajana aloittanut Heikkinen seuraa tehtävässä Timo Mäki-Ullakkoa, jonka toimitusjohtajakausi kesti 16 vuotta. Tänä aikana POK on kehittynyt liikevaihdoltaan 1,2 miljardin euron monialayritykseksi, joka työllistää yli 3000 pirkanmaalaista ja jolla on 220 000 asiakasomistajaa, vihreän kortin haltijaa.
Viime vuoden liiketulos oli 25,6 miljoonaa euroa. Asiakasomistajille maksetut bonukset kohosivat 46,2 miljoonaan euroon. Summa on POK:n kaikkien aikojen suurin.
Näillä tunnusluvuilla POK kuuluu Suomen kymmenen suurimman osuustoimintayrityksen joukkoon. S-ryhmän 19 alueosuuskaupasta POK on liikevaihdolla mitattuna kolmanneksi suurin.
Antti Heikkinen kuvaa ensimmäistä puolta vuottaan pirkanmaalaisena vauhdikkaaksi. Vastaanotto on ollut kaikkialla lämmin.
– POK on hyvässä kunnossa, maakunnassa on hyvä pöhinä ja positiivista uskoa tulevaan. Minulle oli tärkeää päästä alueelle, jossa lähtökohtaisesti ei sammuteta valoja vaan pikemminkin sytytetään uusia.
Uuteen tehtävään asettuessaan Heik-kinen otti ensiksi haltuun oman jouk-kueensa.
– Vierailin jokaisessa 115 POK:n yksikössä. Se piti tehdä, jotta tiedän, keitä ja mitä johdan. Aion tehdä saman kierroksen vuosittain.
– Viestini kierroksella oli, että valoja pidetään päällä myös Tampereen lähialueiden ulkopuolella. Investointieuroja ei ehkä ohjata samalla tavalla uuden rakentamiseen, mutta kannattavia kauppapaikkoja pidetään kunnossa ja kehitetään. Uusiakin Prismoja rakennetaan maakuntaan, kuten viimeksi Sastamalaan.
Ruuan verkkokauppa kasvaa
Pirkanmaalla POK on investoinut etupäässä ydinliiketoimintaansa. Viime vuonna investoinnit olivat noin 50 miljoonaa euroa, tänä vuonna runsaat 70 miljoonaa euroa. S-marketteja muutetaan parhaillaan Prismoiksi Valkeakoskella ja Ylöjärvellä.
Kangasalan Prisman kylkeen Suoramalla on rakenteilla ruuan verkkokaupan automaatioavusteinen keräilykeskus. Sen arvioidaan valmistuvan loppukesällä 2024. Investointi kertoo, että katseet ovat yhä enemmän ruuan verkkokaupassa, joka kasvoi viime vuonna lähes 30 prosenttia.
Ruuan verkkokaupan osuutta POK:n päivittäistavarakaupan myynnistä ei ilmoiteta julkisesti, mutta Heikkisen mukaan ”ei se mitään nappikauppaakaan ole”.
– Ei siihen muuten investoitaisi näin isosti. Toistaiseksi ruuan verkkokauppa keskittyy vahvasti kasvukeskuksiin ja niissäkin määrätyille alueille. Tampereella sellainen on esimerkiksi Vuores, jossa asuu paljon nuoria. Siellä käytetään eniten myös pieniä Sale-kuljetusrobotteja.
– Kaupankäynnin muutoksiin pitää reagoida hyvissä ajoin. Asiakaskunta vaihtuu, ja nuoret odottavat kaupalta erilaisia asioita kuin vanhempi ikäpolvi. He ovat tottuneet ostamaan verkosta lähes kaiken.
Viime kesänä avatusta täysin automatisoidusta Sale-myymälästä Tampereen Puutarhakadulla Heikkinen sanoo, että se on sekä kauppa että testiympäristö.
– Pilotoimme ja hankimme kokemuksia. Voi olla, että tulevaisuudessa haja-asutusalueen myymäläverkostossa nähdään myös automaattikauppoja.
Hinnalla kilpailu ei riitä
S- ja K-ryhmän sekä Lidlin kilpailuasetelmaa Heikkinen arvioi kohteliaasti.
– Mahtavaa, että kilpailua on. Se on kuluttajankin etu. Meidät se panee joka päivä miettimään, miten tekisimme paremmin, kun kaverit kirittävät vieressä.
– Kilpailussa ei pärjää pelkästään hinnalla, on monta muutakin tekijää. Kaupan sijoittuminen on yksi tärkeimmistä. Kaikki ketjut ovat kiinnostuneita uusista, hyvistä kauppapaikoista ja kisaavat niistä keskenään.
– Kaupassa pitää lisäksi olla siistiä ja esillepano kunnossa. Silläkin on väliä, tervehditäänkö asiakasta hänen astuessaan kauppaan, Heikkinen kuvaa ja ilmoittautuu hyvän palvelukulttuurin puhemieheksi.
Annetaan eväitä onnistua
Hyvästä palvelusta Heikkinen siirtyy luontevasti henkilöstöön, joka on hänelle läheinen asia.
– Ihmiset ensin, hän tiivistää.
Säännöllisesti tehtävissä henkilöstökyselyissä POK:n tulokset ovat olleet viime vuosina erittäin hyvät. Suomen innostavimmat työpaikat -maininnan POK on saanut yhdeksän kertaa peräkkäin.
– Meidän on oltava jatkuvasti selvillä esihenkilötyön sisällöistä ja luotava tapoja, joilla kuuntelemme työntekijöitä. Nuorten odotukset työn ja muun elämän yhteensovittamisessa ovat jälleen toisenlaisia, emmekä työnantajana voi sivuuttaa niitä.
Heikkinen muistuttaa myös työnantajamielikuvasta ja -vastuusta. Kilpailu työvoimasta kiihtyy kaupankin alalla, mutta vaikeroimisen sijaan kaupan on kehittävä omaa veto- ja pitovoimaansa.
– Jälleen on lähdettävä perusasioista, kuten siitä, miten uudet työntekijät perehdytetään tehtäviinsä, hän sanoo.
Yksi syy henkilöstökyselyissä menestymiseen on systemaattinen koulutus. POK on viime vuosina valmentanut satoja esihenkilöitään rohkeaan johtamiseen. Sen ideana on jakaa valtaa ja vastuuta tiimeille ja kannustaa niitä itseohjautuvuuteen.
– Koulutuksiin satsaaminen on ollut välttämätöntä. Ihmisille pitää antaa eväitä ja mahdollisuuksia onnistua omassa työssään. Meillä on tiukat tavoitteet, ja jos jokin osa kokonaisuudessa ei toimi, siihenkin pitää uskaltaa tarttua.
”On tarjottu yhä suurempia saappaita”
Antti Heikkinen kuvaa itseään kaupan alalle eksyneeksi insinööriksi.
– Opintojen loppuvaiheessa olin vaihdossa Jenkeissä, missä perehdyin kestävään kehitykseen. Palattuani Suomeen mietin uralleni suuntaa ja menin töihin Pohjoismaiseen sähköpörssiin. Diplomityöni käsitteli vakioituja sähköoptioita.
Sähköpörssistä Heikkinen siirtyi ensin SOK:n rahoitusyksikköön ja seuraavaksi ABC-ketjujohtajaksi. Tältä ajalta hän sanoo tuntevansa Suomen kaikki ABC-asemat.
Seuraava steppi oli Turun Osuuskauppa, jossa hän vei maaliin sadan miljoonan euron investointiohjelman ja viritti liikevaihdon kovaan nousuun.
– Esihenkilöni matkan varrella ovat tarjonneet minulle entistä isompia saappaita ja mahdollisuuksia, hän kuvaa tähänastista 19 vuoden osuuskauppauraansa.
– Urapolkuni ei ole ollut ainakaan tylsä. Se on sisältänyt sattumuksia, ehkä vähän onneakin, kun olen ollut oikeaan aikaan oikeassa paikassa.
Nyt sitten ollaan Pirkanmaalla.
– Turku oli hieno kokemus, mutta se on erilaisessa tilanteessa POK:iin verrattuna. Turussa vein läpi melkoisen muutosmatkan. Pirkanmaalla sain käsiini hyvässä kunnossa olevan osuuskaupan.
– Osuuskauppa ei ole mikään kasvo-t-on pörssiyritys, vaan teemme työtä tälle alueelle. Kyllä tämä resonoi minussa, ja haluan pitää ajatusta yllä myös omassa jengissämme.
Omaan polkuunsa johtajana Heikkinen on saanut askelmerkkejä amerikkalaisen John C. Maxwellin kirjoista. Kymmenkunta vuotta sitten Nordic Business Forumissa Helsingissä esiintynyt Maxwell kolahtaa edelleen.
– Hän kirjoittaa varsinkin johtamisen matkasta ja kehittymisestä johtajana. Johtajaksi ei hypätä, vaan johtajaksi tullaan tekojen kautta.
– Koen, että oma tehtäväni on kasvattaa johtajuutta muissa ympärilläni olevissa ihmisissä. Pidin aloitusluennon Tampereelta äskettäin startanneella S-päälliköiden valmennuskiertueella. Sen ensimmäinen oppi oli: en minä vaan me. Tuo kertoo myös omasta ajattelustani. Yksin emme saa aikaan mitään.
Antti Heikkinen
Syntynyt 1974 Perniössä.
”Sukujuureni ovat Pohjois-Savossa ja Kainuussa. Olin seitsemän, kun muutimme Sotkamoon. Passissani lukee Perniö, mutta kyllä minä Sotkamosta olen kotoisin.”
1993 ylioppilas, Sotkamon lukio
Koulutus
1999 diplomi-insinööri, Lappeenrannan teknillinen yliopisto
2012 eMBA, Hanken
Ura
2023– toimitusjohtaja, Pirkanmaan Osuuskauppa
2019–2023 toimitusjohtaja, Turun Osuuskauppa
2005–2018 Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta (SOK) seuraavissa tehtävissä:
ABC-ketjujohtaja
toimitusjohtaja, S-Voima Oy
toimitusjohtaja, SOK-Takaus Oy
rahoituspäällikkö, SOK Rahoitus
sähkömarkkina-asiantuntija, SOK Rahoitus
1999–2005 Pohjoismainen sähköpörssi, Nord Pool
Hallitusjäsenyydet
POK:n hallituksen puheenjohtaja
SOK:n hallituksen jäsen
Perhe
Vaimo, kolme aikuista lasta, koira, koti Tampereen keskustassa.
Harrastukset
Hiihto, pyöräily, golf.
”Urheilu on henkireikä ja akkujen lataaja. Ladut Kaupissa ja Tampereen ympäryskunnissa tulivat tutuiksi viime talvena. Pyöräillessäni ja hiihtäessäni kuuntelen monipuolisesti äänikirjoja tai musiikkia: poppia ja rokkia, kirjallisuudesta bisneskirjoja tai jotain kevyttä. Viimeksi vaikutuksen teki Mika Waltarin Suuri illusioni, jonka kuuntelin ensi kertaa sitten lukiovuosieni.”
”Olen kova penkkiurheilija. Kiekkoa? Ehdottomasti! Jos seurajoukkueista puhutaan, sydämeni sykkii Sotkamon Jymylle.”
Motto
En minä vaan me.
”Johtoryhmässä käytän paljon aikaa yhdessä keskusteluun ja sparraamiseen. Vuodet ovat opettaneet jakamaan asioita, mutta tarvittaessa kykenen kyllä linjaamaan.”
Saan virtaa
”Koska ympärilläni on jatkuvasti iso joukkue, on hyvä olla välillä pelkästään omien ajatusten kanssa. Tästä on tullut minulle iän myötä entistä tärkeämpää.”
Teksti Päivi Eskelinen • Kuvat Olli-Pekka Latvala